Bár az ember hajlamos megfeledkezni róluk, az ékszerek rendszeres tisztítása, karban tartása is fontos és alapvető. Azon túl, hogy egy idő után fényüket vesztik, számos szennyeződés is megtelepszik rajtuk. Néhány házi módszerrel azonban mindkét probléma könnyen orvosolható.

Legyen szó bizsu vagy nemesfémből készült ékszerről, egy idő után mindkettő elhasználódottá válik. Előbbi különösen látványosan és gyorsan oxidálódik, de a fém és arany is fényét veszti, ha nem megfelelően viseljük, tároljuk őket.

Az ékszerek legnagyobb ellensége a víz és az izzadtság, így sportolás, zuhanyozás, kézmosás közben legjobb levenni őket, hogy ezzel is növeljük az élettartamukat. Ha van rá lehetőség, érdemes külön tárolni őket, hiszen az arany és ezüst felülete puha, könnyen karcolódik, így egymás hegyén-hátán sérülések keletkezhetnek a felületen.

Házi módszerek az ékszerek megtisztítására

Arany és ezüst

Ha fénytelen, szennyeződött az ékszer, többféle tisztító módszer közül is választhatsz. A legismertebb és mindkét nemesfémnél alkalmazható, a szódabikarbóna. Ehhez keverj össze ¼ csésze szódabikarbónát két evőkanál vízzel, majd egy puha, nedves rongy segítségével dörzsöld át a pasztával az ékszerek felületét. Ha kész, hideg vízzel öblítsd le őket.

Szintén mindkét esetben alkalmazhatod a fogkrémes módszert, ám ezzel érdemes vigyázni. Csak olyan fogkrémet használj, ami nem tartalmaz apró mikroszemcséket, hiszen azok megkarcolhatják az ékszer felületét. Végy egy puha rongyot vagy, ha barázdált az ékszer egy fogkefét, nyomj rá kevés fogkrémet, és azzal töröld át óvatosan az ékszert. Ha kész, öblítsd le hideg vízzel.

Az arany ékszert patikában megvásárolható magnéziumporral is meg lehet tisztítani, amihez kevés magnéziumport keverj el egy pohár vízben. Ebbe helyezd bele az ékszert és hagyd állni egy napig. Ez a módszer remek akkor, ha csak kevés időd van.

Sima ezüstékszerek tisztítására a leggyorsabb tipp, ha fogsz egy üvegtálat, az aljára alumíniumfóliát teszel a fényes felületével felfelé, majd felöntöd meleg, de nem forró vízzel. Ebbe tegyél egy evőkanál szódabikarbónát és egy evőkanál konyhasót, alaposan keverd el, majd helyezd bele az ékszert. Várj tizenöt-húsz percet, majd öblítsd le és töröld szárazra.

Drágakő és gyöngy

Az ilyen típusú ékszerekkel nagyon óvatosan kell bánni. A gyöngy hosszantartó fényét úgy lehet a legkönnyebben megtartani, ha enyhén nedves, puha ronggyal rendszeresen áttöröljük. Érdemes jól záródó, puha szütyőben tárolni, hogy ezzel is óvjuk a további szennyeződésektől.

A drágaköves ékszereket megtisztíthatod kevés folyékony mosószer és egy fogkefe segítségével. Óvatosan dörzsöld át vele, majd öblítsd le.

Bizsu

A bizsuk legegyszerűbb tisztítási módszere, ha egy tálat kibélelsz alufóliával, teszel bele egy evőkanál szódabikarbónát vagy mosószódát és felöntöd forró vízzel. Ebbe helyezd bele az ékszereket, hagyd állni tizenöt percig, majd vedd ki őket. Egy puha ronggyal töröld át őket, és máris újból csillogni fognak. Plusz előnye a szódabikarbónának, hogy a kellemetlen, fémes szagot is eltünteti.

Ugyancsak hasznos még a fogkrém és a ketchup. Előbbit tedd fogkefére vagy szivacsra és töröld át vele az ékszert. A ketchupot pedig rakd egy tálba, abba helyezd az ékszert, hagyd állni tizenöt-húsz percet, majd fogkefével dörzsöld át. Vízzel öblítsd le és töröld szárazra.

Ha rendszeresen figyelmet fordítasz az ékszereid tisztítására, és nem várod meg, amíg látványosan elhasználódnak, ezekkel az egyszerű, házi módszerekkel sokáig újszerűek maradnak.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés