Az egyensúlyozó jóga növeli a fizikai erőt, fejleszti az összpontosítást és a koordinációt, javítja az egyensúlyt, mindazonáltal segít kikapcsolni és lecsillapodni az év végi hajtásban.

hirdetés

Bár az egyensúlyérzék a mindennapokban és a sportban egyaránt fontos szerepet kap, és a legtöbb testmozgási forma szinte észrevétlenül fejleszti, a jóga különösen nagy hangsúlyt fektet rá. Miért? A jóga célja ugyanis, hogy egységet teremtsen, vagyis egyensúlyba hozza a test, a lélek és a szellem működését, ezáltal megalapozza a belső harmóniát.

Miben segít az egyensúlyozó jóga?

A jóga bármely fajtáját vesszük, mindegyik tartalmaz egyensúlygyakorlatokat. Ezek a mély, kiegyensúlyozott be- és kilégzéssel összehangolt, lassú ászanák erősítik a tartásért felelős izmokat, növelik a koncentrációt és a stabilitást, melynek köszönhetően a test jobban tudja összpontosítani energiáit.

Talán már éreztél hasonlót lelki vagy fizikai terheltség után, hogy a fáradtság mintha kibillentett volna az egyensúlyodból. Ilyenkor nehéz összehangoltan működni, szinte csaponganak, imbolyognak az ember gondolatai, a testét pedig ólomsúlyúnak érzi.

Az egyensúlyozó pózokat végezve azonban, nem csak a fizikai egyensúlyérzék javul és fejlődik, hanem az izomzat és az agy tűpontosan összedolgozik. Bár ez kemény munkának tűnik, valójában felszabadítóan hat a lélekre és a testre egyaránt. Minél jobban koordinálni tudod a tested energiáit, annál súlytalanabbnak érezheted magad, koncentrálás közben pedig kiürül és megtisztul az elme, ami szintén pihentetően hat a szervezetre. Az egyensúlygyakorlatok továbbá csökkentik a stresszt.

 

A videó hat egyensúlyozó ászanát mutat be, melyek között kezdő és haladó szintű pózok is vannak. A gyakorlatsor vége felé egyre nehezebb jógafeladatokkal találkozhatsz, de ne rémülj meg, már az is hasznos, ha az első pár mozdulatot hibátlanul el tudod végezni. A magyar nyelvű instrukciók megkönnyítik a dolgodat.

Fontos, hogy törekedj a gyakorlásra és a precíz kivitelezésre, de hagyj időt magadnak, ne erőltesd a végletekig azt, ami nem megy. Ha bármilyen gerinc-, derék-, vagy izomsérülésed van, előtte konzultálj az orvosoddal, hogy milyen testmozgást ajánl számodra.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés