Ha jártál már csoportos jógaórán, ismerős lehet a némiképp szakrális környezet, a pislákoló gyertyákkal és a háttérben futó relaxációs zenével. Az egésznek van egy varázsa, ami attól függetlenül is tartja benned a lelket, hogy tökéletesen csinálod a gyakorlatokat vagy sem. De a zenén és a fényeken kívül az illatoknak is nagy szerepe van a gyakorlatok sikerének kivitelezésében, amit illóolajok segítségével teremthetsz meg.

A jóga még sosem volt ilyen könnyű

Két nappal ezelőttig én sem hittem, hogy ekkora különbséget érzek majd jógázás és jógázás között, de a Panarom legújabb illóolaj termékcsaládjának bemutatóján abszolút ezt tapasztaltam. A bemutató egy fantasztikus jógázással indult Nagy Anna, a Yogasecrets stúdió oktatójának jóvoltából, aminek során négy különböző olajat használtunk, mindegyiket más – más célra.

Elsőként a Hajlékonyság nevet viselő olajat vettük kézbe, és bekentük azokat a kritikus pontokat a testünkön, amik hajlamosak a meghúzódásra. Elsősorban a csukló és a boka tájékát, de személyes igény szerint egyéb területeken is használhatod, például a fül mögött vagy ahol merevnek érzed a testedet. A kifejezetten bemelegítéshez szánt olajkeverék rozmaringot, orvosi levendulát és borókát tartalmaz, amik fokozzák a keringést és bemelegítik az izmokat.

Az egyedülálló illatról a nárd és a tömjén gondoskodik, amik segítenek ráhangolódni a testmozgásra. Feller Adrienne, a Panarom Aromaterapeuta Intézet vezetője úgy fogalmazott, hogy ez az illóolaj nem csupán a tested, de a belsőd hajlékonyságát is növeli, ami segít abban, hogy erős maradj és elérd a céljaidat. Ebben a cédrus rendíthetetlen ereje és a fahéj tüze is segít.

Ezután a Napüdvözlet illóolajból görgettünk egy keveset a tenyerünkbe, ami az ászanák energikus és rugalmas gyakorlását segíti. A benne található rózsabors erőt, a pacsuli stabilitást, a cédrus pedig kitartást ad. Érdemes a tenyereket összedörzsölni, és úgy beleszippantani az illatba, ezzel is elősegítve az energiaáramlást. Adrienne úgy írta le a Napüdvözletet, mint amiben benne van a felkelő nap öröme a szicíliai citrusok és az elefántcsontparti gyömbér összefonódásával.  Tényleg nem volt gond így ráhangolódni a mozgásra.

A napüdvözlés elvégzése után egy kellemes meditációval vezettük le a mozgást, amihez az univerzum energiáját szimbolizáló, Prána illóolajat hívtuk segítségül. Ezt az orrcsont vonalában görgettük végig, hogy „nyugodtan indulhass el a belső csendedbe, és a felismerés felé, hogy micsoda kincs van benned”. Az olaj fő összetevői a nárd, a tömjén, a labdánium, a benzoé és a himalájai cédrus, amik finom egyensúlya megnyitja az utat önmagunk felé.

A meditáció után nem is volt más hátra, mint lezárni a jógát és köszönetet mondani a jelen pillanatért. Ebben a Namasté olaj segített, amiben a narancs, a szeretetre tanító és inspiráló rózsa, a szelídséget ajándékozó neroli és az életigenlést megjelenítő borsmenta ötvözete együtt a hála és az öröm érzését segítik kibontani a lélekben. Ezen kívül a kardamom kitartása és a gyömbér energiája arra sarkall, hogy mindig a saját utadat járd, és tudd, hogy mindenre képes vagy.

Elsőre talán furcsának tűnhet ennyiféle olajat magára kenni az embernek, de kellemes meglepetés volt, mennyire összhangban állnak egymással az illatok. Mivel van néhány ismétlődő komponens, teljesen harmónikusan fonódnak össze az illatok, amik szinte egy meditatív burokba vonják az embert.

Nyugodt szívvel tudom ajánlani mindenkinek, aki szereti az aromaterápiát, de annak is, aki még csak most ismerkedik vele. Ajándéknak is remek választás lehet a közelgő ünnepekre, akár magadnak vagy olyan barátnődnek, aki szeret jógázni.

A termékekről ezen a linken tudhatsz meg többet.

Képek: Retikül.hu.

  • Megosztás:
hirdetés