Az ötvenes évek divatját nagyban formálták az akkoriban híressé vált, később szexszimbólumként emlegetett nők, akiket gyakran egy kaptafára teremtett meg a filmipar. Gyakran a frizurájukat és a stílusukat is teljesen megszabta a szakma, így bármennyire is egyedinek tűnnek a fotókon ennyi év távlatában, a küllemüket hasonló elvek és szándék alapján kreálták meg: hogy megtestesítsék a nőideált, és tömegeket vonzzanak be a mozikba. Carroll Baker stílusa kísértetiesen hasonlít az akkoriban szintén közkedvelt Marilyn Monroe megjelenésére, a most kilencvenéves, gyönyörű színésznő kiköpött mása a fiatalon elhunyt modellnek.

hirdetés

Nem, nem Marilyn Monroe látható ezeken a vérforralóan szexi képeken, bármilyen megtévesztők legyenek is a fotók. A modell Carroll Baker, aki szintén az ötvenes években közismertté. Eleinte táncosként, majd színésznőként csavarta el férfiak millióinak fejét.

A hasonlóság nem véletlen, a legtöbb híres nő ekkoriban ezeket a trendeket követte, a laza, szőke fürtök és lenge, szexi öltözet nagyban jellemezte ezt az időszakot. Az arcra festett szépségpötty különösen félrevezető lehet a modell kilétét tekintve, azonban ezzel az apró trükkel szintén a nőiességet igyekeztek hangsúlyozni ebben a korban.

Carroll Baker stílusa elragadóan szexi, imádta a kamera

Carroll Baker egy igencsak ismert pin-up girl, aki az ötvenes évek elején robbant be a köztudatba. A pin-up kifejezés még az 1940-es évekből származik. A nők, akiket ezzel a jelzővel illettek, számtalan férfi szobájának falán tűntek fel, ez volt a pin-up fotók lényege. Magazinokból kivágható képeket készítettek a fotósok, hasonló stílusban.

A legtöbb pin-up modell színészi karrierre vágyott, így a fotózásból keresett csekélyke összeg nem csak gyors kereseti lehetőséget jelentett számukra, hanem a kitörés ígéretét. Sok csinos lány fordult meg a fotósoknál, ám csak azok kaptak jobb ajánlatot, mondjuk kisebb szerepet egy filmben, akikben láttak fantáziát. A plakátokkal, magazinfotókkal könnyebb volt felhívniuk magukra a figyelmet és úgymond bekerülni a filmesek látóterébe.

A legtöbb kezdő színésznő persze arról álmodott, hogy híres sztár lesz belőle, de sokan még a hírnév küszöbéig sem jutottak el. Baker azonban más volt, ő a kezdetektől fogva tudatosan építette fel színésznői pályafutását. Miután kilépett a varietéműsorok világából, egy híres stúdióban tanult színészetet, és igazán komolyan vette a szakmát.

A színésznő most kilencvenéves, hosszú ideje nemigen mutatkozik nyilvános eseményeken. A múlt évezredben készült fotói azonban hűen tükrözik az akkori divatot, így érdemes szemezgetni közülük. Carroll Baker sokféle szerepben tündökölt, a komédiától a drámáig szinte minden műfajban kapott lehetőséget, hogy megcsillantsa tehetségét.

Nem csupán egy pin-up girl volt, a Broadway színpadján is játszott, onnan vezetett az útja a filmezésig. Persze, a közkedvelt színésznők nem kerülhették meg, hogy szexi fotók készüljenek róluk, ezek a sejtelmesen vadító képek csak növelték népszerűségüket. A Marilyn Monroe-nál öt évvel fiatalabb színésznő egészen a kilencvenes évekig aktívan dolgozott, de akkoriban már csak kisebb mellékszerepeket kapott.

 

A gyönyörű színésznő a kornak megfelelő lenge öltözékekben állt a kamerák elé, nőies alakján pedig kifejezetten jól álltak ezek a légies anyagok. A feminin vonások már-már túlzó hangsúlyozása jellemezte ezt a korszakot, Carroll Baker stílusa tökéletesen tükrözi az akkori trendet és ideált. A magasan felsliccelt ruha, mély dekoltázs, selyem és csipke határtalan mértékű viselése vérforralóan szexivé varázsolta a megjelenést.

 

Carroll Baker imádta a boával megbolondított babydollokat. Akkoriban számos híres nő pózolt hasonló holmikban a fotósok előtt, és manapság ismét kezdenek divatba jönnik ezek a prémes cuccok. Az ejtett vállrész, illetve a minél rövidebb szabás alapvető eleme volt a vonzó pin-up fotóknak. Persze a megrajzolt, vékony szemöldök és a vörös rúzs egyaránt gyakran jelent meg a tömeggyártású képeken.

 

A színésznőt nemritkán lehetett fehérneműben látni, ám ezeket a kihívó, sokat mutató darabokat is tudta ízlésesen viselni. A csinos, csipke alsóneműk kellő visszafogottságot tükröztek rajta. Általában egy laza, szintén szexi anyagból készült köpennyel párosította őket, ami kissé átsejlett ugyan, de pont ettől vált titokzatos, mégis kifinomult hatásúvá az összkép.

 

A kor elmaradhatatlan kiegészítője, a szivar sem maradhatott le Carroll Baker vonzó fotóiról. A fotósok általában a legapróbb részletet is kidolgozták a kép témáját illetően, hogy olyan legyen rajta a modell, mint egy megtestesült vágyálom. A póz általában cseppet sem volt életszerű, ám pont ez adja meg ezeknek a képeknek a pin-up hangulatát.

 

Kiemelt kép: Underwood Archives/Keystone/Hulton Archive/Getty Images.

Cikk képei: Silver Screen Collection/Hulton Archive/Paramount Pictures/Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images/Silver Screen Collection/Paramount Pictures/Archive Photos/Pictorial Parade/Archive Photos/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés