A mangó sok helyen a gyümölcsök királyaként ismert, hiszen nem csak elképesztően finom, hanem a benne lévő értékes tápanyagok miatt igencsak hasznos a szervezet számára. Az arcbőr is hálás, ha időnként bekerül az étrendbe, a benne lévő vitaminok és antioxidánsok ugyanis sokat tesznek azért, hogy ne idejekorán jelentkezzenek a ráncok. Kivédik a bőröregedés felgyorsulásáért felelős káros tényezők sejtromboló hatását, ezáltal segítenek megőrizni a hámréteg feszességét és rugalmasságát. Frissítő turmix formájában is fogyaszthatod a vitamindús gyümölcsöt, adunk egy tippet a bőrszépítő recepthez!

hirdetés

Csak néhány tényező, ami miatt felgyorsul a bőröregedés

A ráncok az öregedés természetes velejárói, de idő előtt is kialakulhatnak, a bőrt érő külső és belső káros hatások következtében. A sejtmegújulás zavara nem csak korai barázdákat idézhet elő, a regenerálódás lassulásával az arcbőr jóval nyúzottabbnak, petyhüdtebbnek tűnhet, mint azt a valós életkor indokolná. Elveszíti rugalmasságát, csökken a vízmegtartó képessége, ezáltal könnyebben berögzülnek az apróbb mimikai vonalkák.

A dohányzás például nagyban hozzájárul a ráncok korai megjelenéséhez. A cigaretta káros összetevői olyan enzimeket szabadítanak fel a bőrben, amelyek leépítik a kollagén- és elasztin rostokat. Mivel ezek a bőr rugalmasságáért felelnek, a barázdák könnyebben kialakulhatnak, illetve megereszkedésnek indulhatnak a korábban feszes kontúrok.

Hatalmas ellenség lehet a bőr és az egészség számára az UV-sugárzás és a szmog is. Hatásukra megindul a szabadgyök-képződés, valamint a kollagénrostok lebomlása, melyek együttesen beindítják a korai ráncosodás folyamatát.

A dehidratáltság és a vitaminhiányos étkezés szintén leronthatja a rugalmas bőrfelszín állapotát. Kellő mértékű C-vitamin hiányában a bőr hamar veszít feszességéből, idő előtt kialakulnak a redők az arcon. Az életmód is kiemelten fontos. A tartós stressz, vagy a rendszeres kialvatlanság ugyancsak felgyorsíthatja az öregedési folyamatokat, és előidézheti a ráncok megjelenését.

A mangó, mint bőrszépítő vitaminbomba

A mangó egy valódi vitaminbomba, A-, C-, K-, E-vitamin és B-komplex tartalmával nem csak az immunrendszer erősítéséhez járul hozzá, a bőr szépségének megőrzésében éppúgy fontos szerepet vállal. Kifejezetten erős antioxidáns, így lassítja az öregedés folyamatát, halványítja a már meglévő ráncokat és megelőzi az újabb redők kialakulását.

Az A-vitamin támogatja a bőr megfelelő felépítését, valamint a kiegyensúlyozott kollagéntermeléshez is szükséges, ezáltal segít megelőzni az idő előtti bőröregedést.

B-komplex- és C-vitamin-tartalma által javítja a mikrokeringést a bőrben, aminek köszönhetően a tápanyag és az oxigén könnyebben jut el a bőrfelszínig. Ezek a vitaminok szerepet játszanak a kollagén előállításában is. A kollagénrostok erősítik a kötőszöveteket, így járulnak hozzá a rugalmas, feszes arcbőrhöz. A mangó dúskál ezekben a mikrotápanyagokban, így rendszeres fogyasztásával megtámogathatod a bőrsejtek regenerálódását, zavartalan cserélődését.

A K-vitamin számos anti-aging kencében megtalálható, nem véletlenül. Fokozza a szervezet kollagéntermelését, így segít megelőzni a korai ráncok kialakulását.

Az E-vitamin egy sokak által jól ismert antioxidáns, ami képes a bőr zsírosabb rétegeibe is eljutni. Ezeken a területeken sok kollagénrost található, amik ki vannak téve különböző veszélyeknek és sérüléseknek, aminek a következménye a mélyen barázdált, fakó bőr lehet. Az E-vitamin azonban segíti a bőr megújulását és regenerálódását. Egy másik erős antioxidánsban is bővelkedik, méghozzá béta-karotinban, így amíg a sárgadinnye és a sárgabarack szezonjára várunk, a mangó vagy a sárgarépa bőrszépítő erejét hasznosíthatjuk.

A mangó nyersen, önmagában is szuper nassolnivaló, ám krémes smoothie vagy turmix formájában is ütős kiegészítője lehet az étrendnek. Aki szereti a DIY arcápolást, az pakolást is készíthető belőle.

Bőrszépítő turmix korai ráncok ellen: a mangó hasznos és szuper finom benne

Bár egzotikus gyümölcsként a mangó szinte egész évben kapható a szupermarketekben, érdemes figyelembe venni, hogy többnyire éretlen állapotban jut el hozzánk, ezért kemény és puha változatok is előfordulhatnak a kínálatban. A túlérett mangó otthon hamar megrohad szobahőmérsékleten, ezért érdemes minél hamarabb elfogyasztani. A közepesen érett gyümölcs pár nap alatt felpuhul és fogyaszthatóbbá válik, így nem csak ízletesebb, hanem könnyebben turmixolható.

Hozzávalók:

  • 3 csésze felkockázott mangó
  • ½ banán
  • ½ csésze víz
  • ½ csésze növényi tejital
  • 1 evőkanál citromlé

Hámozd meg és készítsd elő a gyümölcsöket. A közepesen érett mangót zöldséghámozó eszközzel is megpucolhatod. Vágd fel szeletekre a gyümölcshúst, majd minden hozzávalót pakolj bele a turmixgépbe.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés