Az Yves Rocher új bőrfeszesítő termékcsaládot dobott piacra, melynek fő komponensét egy szívós gyomnövény adja. Nem véletlen a Lifting Végétal elnevezés sem, hiszen a készítmények több mint 95%-ban természetes, növényi eredetű összetevőket tartalmaznak. Naná, hogy erre mi is felkaptuk a fejünket!

hirdetés

Gyönyörű csomagolásban kaptuk meg az Yves Rocher bőrfeszesítő hatású újdonságait kipróbálásra. Az újrahasznosítható, dizájnos tégelyeket és a fenntartható erdőgazdálkodásból származó kartoncsomagolásokat kézbe venni és nézegetni is jó érzés. Az uralkodó zöld szín utal a szépségápolás és a természet közötti szoros kapcsolatra, amire nagy hangsúlyt fektet a márka.

Bőrfeszesítő növényi kollagén: ráncok és megereszkedés ellen

Amikor olyan kencékről van szó, melyek a bőröregedés tüneteit késleltetik – adott esetben a bőr tartópilléreit erősítik és építik újjá, illetve a megereszkedéssel járó kontúrvesztés ellen küzdenek -, automatikusan valamilyen drága, különleges hatóanyagra gondolunk.

Az Yves Rocher azonban egy elterjedt és rendkívül gyorsan terjeszkedő vadnövény erejét tanulmányozta, mely szívós ellenálló és alkalmazkodó képességével nyűgözte le a kutatókat. Az árvacsalánfélék családjába tartozó indás ínfű cseranyagokban és flavonoidokban gazdag, emiatt igen népszerű a népi gyógyászatban. Ám ezeknél is fontosabb alkotóeleme a növényi kollagén, amelynek az intenzív terjeszkedését köszönheti.

Az Yves Rocher tudósai a biotechnológia segítségével nyerték ki a növény aktív összetevőjét, ám ehhez a folyamathoz nem kell temérdek indás ínfűt összegyűjteniük, hiszen egyetlen sejtjéből, sokszorosítási folyamattal képesek előállítani egy olyan összetett koncentrátumot, amely visszaadja a bőr rugalmasságát azáltal, hogy fokozza az elasztin- és kollagéntermelést. Erről sokat hallottunk a sajtótájékoztatón, de a növényi kollagén felszívódásáról és beépüléséről már annál kevesebbet. Ezért inkább a terméktesztre hagyatkoztam – hiszem, ha látom alapon.

Kollagénpótlás kívülről: hasznos, vagy sem?

A kollagén nem csak a bőr számára nélkülözhetetlen fehérje, hiszen a szervezetben a kötőanyagok alapját alkotja, vagyis, minél olajozottabban működik a termelése, annál tovább marad fiatal a test.

Ez így nagyszerűen hangzik, de a kor előrehaladtával a kollagénszintézis lassulni kezd, ráadásul az egészségtelen életmód, és az UV-sugárzás káros hatásai felgyorsítják a kollagénmolekulák lebomlását. Kívülről, pusztán kencékkel nem olyan egyszerű pótolni őket. A krémek és szérumok esetében mindig kérdéses, hogy a hatóanyag mennyire képes felszívódni, és vajon célba talál-e?

A külsőleg bejuttatott kollagén, még ha fel is szívódik, nem jut olyan mélyre, hogy beépüljön. A molekulák némi cselhez folyamodnak, vagyis azt hitetik el a hírvivő peptidekkel, hogy a már előállított kollagén gyors bomlásnak indult. A hírvivő molekulák láncfolyamata leadja a vészjelzést, ezáltal a fibroblasztok fokozottabban termelik a kollagént.

Ahhoz, hogy a kollagén átjusson a bőr védelmi rendszerén, felépítésében hasonlítania kell a bőrben előforduló társaihoz. Ám nem árt tudni, hogy a kollagén termeléséhez szükséges vegyületek növényi forrásokból is származhatnak. Ezek nem feltétlenül kollagének, inkább olyan anyagok, amelyek stimulálják a bőr önregeneráló folyamatait. Az már a krém összetételén múlik, hogy mennyire hatékony.

Mit tud a Lifting Végétal termékcsalád?

A negyvenéves kor küszöbén a bőröm struktúrája még nagyjából tartja magát. A nagyjából azt jelenti, hogy minden oké, ha kialszom magam, ha épp eszembe jut a folyadékpótlás, ha kevés stresszhatás ér, és jó passzban vagyok. Az efféle befolyásoló tényezőket nem tudom teljes mértékben kiiktatni az életemből, ám pontosan ezért nagy hangsúlyt fektetek a bőrápolásra.

A Lifting Végétal termékcsaládja bőrfeszesítő nappali és éjszakai krémből, továbbá lifting hatású szérumból, ragyogást adó folyékony szérumból, valamint táskás szemekre ajánlott szemkörnyékápoló készítményből áll. A szemkörnyékápoló kivételével mindet teszteltem, és naponta megfigyeltem a bőröm reakcióját.

Az összes termékre jellemző a kellemes, cseppet sem tolakodó virágos illat, valamint a selymes állagú, hidratáló formula. A nappali arckrém kissé könnyedebb, míg az éjszakai kence sűrűbb, testesebb állagú. Mindkettő gyorsan felszívódik, szinte azonnal beissza a bőr. A hidratálással egyik változatnál sem volt gondom.

A szérum gélszerű, mégis híg anyag, mely nem kelt ragacsos hatást. Szinte azonnal feszesíti a vonásokat, de ezt érezhetően úgy éri el, hogy egy finom filmréteget képez a bőrön. Nem kellemetlen, sőt, selymes tapintást ad az arcnak, viszont az egyetlen gondom az volt vele, hogy dörzsölés hatására ez a leheletnyi réteg megtörik és radírszerű morzsalékokat hagy az arcon. Így viszonylag nehéz sminkelni rá, de amikor sikerül, a bőr láthatóan üde, telt és feszes.

Az éjszakai krémen kívül a ragyogást adó fluide a kedvencem. Highlighterhez hasonló, selyemfényű ragyogást ad a bőrnek, ami nem olyan kirívó, mint amikor zsírosan csillog az arc. Egy darabig csúszós felületet hagy a hámrétegen, így jóval a sminkelés előtt érdemes felkenni.

Ha a bőr igényli, érdemes használat előtt radírozást végezni, hogy jobban felszívódjanak a hatóanyagok. Egy hét használat után elégedett vagyok azzal, amit a tükörben látok, bár a szérumot inkább csak éjszakára viszem fel, mert zavar, hogy idővel lepereg a felesleg a bőrről. Az arckontúrjaim érezhetően feszesebbek, és az orcáim mintha teltebbek lennének.

Amikor elkezdtem a tesztelést, a szem- és szájkörnyéki területeken akadtak vízhiányos foltok, de ezek is szépen megteltek élettel. A termékcsalád tagjai egymás hatását erősítik, és nagyjából egy hónap után ígérnek néhány százalékos strukturális javulást a bőrben, tehát a megereszkedések nem fognak egyik napról a másikra visszahúzódni, sőt, utána sem teljesen. Ám a hidratáló összetevőknek köszönhetően, a javulás már néhány nap után látható.

A krémek és szérumok külön-külön 10 490 forintért kaphatóak, a szemkörnyékápoló 8290 forintba kerül.

Képek: Retikül.hu, Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés