A testünkben található kollegénsejtek termelődése az idő előrehaladtával egyre csökken, ami évente 1-1,5%-ot jelent. Vagyis, mire eléri valaki az ötven éves kort, a sejtjei által termelt kollagén mennyisége már csak 50%-os lesz. Ez a folyamat persze nem egyformán jelentkezik mindenkinél, hiszen az életmód, a hormonok és a genetikai hajlam is befolyásolja, milyen gyorsan épül le a kollagénképződés.

A kollagén tartja fiatalon a testet

A kollagén több szempontból is nélkülözhetetlen fehérje, hiszen nemcsak a bőr, de a csontok, porcok rugalmasságáért is ő a felelős. A bőr 75%-a kollagén, éppen ezért fontos, hogy a lehető legoptimálisabban működjön a sejtképződés, de alapvetően is nélkülözhetetlen, hiszen általa a test sokkal tovább marad fiatal.

Ma már számtalan módja van a kollagén pótlásának, az egész szépségipar erre épül, azonban egyet fontos leszögezni: a kollagént nem lehet kívülről pótolni. A krémek nem tudják azt a hatást elérni, amit a sejtképződést támogató ételek vagy például a kollagéntartalmú táplálékkiegészítők.

A kollagén belső pótlására többféle készítményt találunk porok, tabletták és ital formájában. Ezek közül a leghatékonyabbnak a folyékony kollagént tartják, ami az újfajta kutatások alapján valóban hasznosnak bizonyul. A ma kapható italok hidrolizált formában tartalmazzák a kollagént, vagyis olyan kis molekulasúlyú peptidekké bontják azt, amik könnyen bejutnak a véráramba és elérik a sejteket.

És itt jön a csavar. A kollagén ital nem önmagában sokszorozza meg a bőr kollagénszintjét, hanem hatásmechanizmusként működik. A sejteket elérve ugyanis azt az üzenetet közvetíti a testnek, hogy a kollagénbomlás megindult, így azok kénytelenek nekilátni az új kollagén előállításához. Csakhogy ahhoz, hogy ez a folyamat még az emésztés előtt megtörténjen, nagy dózisú kollagénmolekulákra van szükség, ezért, ha ilyen italt vásárolsz, figyelj, hogy legalább 6000 milligramm kollagén peptidet tartalmazzon, de még jobb, ha ennél többet.

Az sem baj, ha a kollagénen kívül más vitaminokat, például A- és C-vitamint -utóbbi különösen fontos a kollagén előállításához-, valamint hialuronsavat és elasztint is tartalmaz az ital, amik pluszban hozzájárulnak a ruganyos és üde bőrképhez. Mivel a sejtek termelése már huszonöt év körül jelentősen csökken, érdemes a húszas évek végén, vagy a harmincas évek elején elkezdeni a kollagén belső pótlását.

A legtöbb kollagén ital nem vegán, általában állati eredetű kollagént tartalmaz, így erre is érdemes figyelni, amennyiben ez szempont neked. Az ára sem túl olcsó, kiszereléstől függően 5000-10 000 forint között mozog az ára. Az italt kúraszerűen kell fogyasztani, ami nagyjából negyven nap, de ennek pontos időtartama minden esetben a gyártótól függ. Ha letelt a kúra, javasolt szünetet tartani, majd újból kezdeni.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés