Ahogy az időjárás engedi, tavasszal egyre többet villantunk a lábainkból. A borotválás után megjelenő fekete szőrtüszők azonban még a vagány, feltűrt szárú farmert is lelombozó látvánnyá teszik.

Bár ilyenkor még elfér a harisnya a szoknya alatt, a sima lábakat elcsúfító fekete pöttyök zavaróak lehetnek. Akkor is, ha többnyire hosszú nadrágban járunk, érdemes foglalkozni velük, mert gyulladásokat okozhatnak a szőrtüszőkben.

A kozmetikusok gyakran eperbőrnek hívják a kitágult, sötét pórusokkal tarkított lábak felületét. Ez a probléma leginkább akkor merülhet fel nálunk, ha általában borotvával szabadulunk meg a nemkívánatos szőrszálaktól. Mivel a pengék csak lekaszálják a szálak bőr feletti, látható részét, és nem távolítják el a tövüket, a csonkolt szőr mentén könnyen szennyeződések, elhalt bőrsejtek juthatnak a szőrtüszőbe, ami a faggyúval keveredve betokosodhat.

Az egész folyamat hasonlóan zajlik, mint az arcbőrön a mitesszerek kialakulása, csak ebben az esetben a borosta növekedése nyitja meg a pórusokat, így juthatnak mélyebbre a bőrön megülő szennyeződések. Ezek a zsírral keveredett képződmények, melyek főként textilporból és egyéb, a levegőben jelen lévő mikroszemcsékből állnak, eltömítik, és még jobban kitágítják a bőrpórusokat, ráadásul gyulladásokat eredményezhetnek a szőrszál körül.

Éppúgy, mint a mitesszerek esetében, szükségessé válik a mélytisztítás, illetve a bőrradírozás, mert szimpla tisztálkodással nem tudunk megszabadulni a betokosodott, fekete pöttyöktől. Ha nyárra sima, pöttymentes lábakat szeretnénk, az alábbi házi pasztákat érdemes alkalmaznunk.

Négy pórustisztító lábpaszta házilag, hámlasztó hatással

A radírozó és mélytisztító krémeket érdemes borotválkozást követően alkalmazni, ha nem is közvetlenül utána, de még a borosta megjelenése előtt.

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál olívaolaj

Keverjük össze az alapanyagokat, és zuhanyozás után, vizes bőrön alkalmazzuk. Körkörös mozdulatokkal, apránként masszírozzuk át vele a bőrt, végül langyos vízzel öblítsük le, majd hideg vízzel zárjuk a műveletet, hogy a kitisztult pórusok összezáródjanak.

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál meleg víz

Addig kavargassuk az összetevőket, míg homogén pasztát nem kapunk. Mivel a meleg víz megnyitja a pórusokat, érdemes zuhanyozás után felkennünk a lábunkra, körkörös, masszírozó mozdulatokkal.

Hozzávalók:

  • 2 csipet só
  • 1 evőkanál író

Ez a hámlasztó paszta eltávolítja a bőr elhalt, felső rétegeit, és mélyen kitisztítja a pórusokat.

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál barna cukor
  • 2 evőkanál aloe vera gél
  • 1 teáskanál citromlé

Szintén fürdés után vigyük fel a keveréket a lábunkra, és több percen keresztül, apránként haladva masszírozzuk át vele a bőrt. A langyos öblítést hideg vizes zuhany kövesse.

A radírozás és hámlasztás után hidratáló krémmel, nyugtató olajokkal vagy tiszta aloe vera géllel kényeztessük a lábainkat. Amennyiben borotvával okozott vagy egyéb sérülés van a bőrünkön, várjuk meg, míg begyógyul, és csak azután alkalmazzuk a pórustisztító házi módszereket.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés