A hepehupás bőr kezelése összetett stratégiát igényel, amelyben az otthoni kencéktől a profi kezeléseken át a táplálkozásig és a testmozgásig, sok minden szerepet kap. Akár otthon is lehet hatékonyan küzdeni a fránya narancsbőr ellen. A reggeli kávé nem csupán a lendülethez járul hozzá, a megmaradt zacc éppúgy kincset ér. Pillanatok alatt kíméletes radírozó pakolás készíthető belőle, ami fokozza a bőr vérkeringését és rugalmasságát, ezáltal elősegíti a feszesedést.

hirdetés

A genetika, valamint az életmód egyaránt beleszól a narancsbőr megjelenésébe, ráadásul nem csak a mértéke változhat a kiváltó tényezők függvényében, az szintén egyénenként eltérő, hogy kinél mely életkorban bukkan fel. Vannak, akiknél már igen korán jelentkeznek a hepehupák, míg másoknál a bőröregedési folyamatokkal, esetleg nagyobb mértékű fogyás vagy hízás után bukkannak fel. A narancsbőr amellett, hogy esztétikailag zavaró lehet, az önbizalomra is rányomhatja bélyegét.

Manapság számtalan kezelés közül lehet válogatni, ám azzal nem árt tisztában lenni, hogy a választható opciók nagy része csupán kiegészítő jellegű, avagy önmagában nem tesz csodát. Az otthon végezhető eljárások csakugyan kevésnek bizonyulnak a narancsbőr leküzdéséhez, a kisebb göröngyöket képesek finomítani valamelyest, ám a cellulit teljes megszüntetéséhez nem csak célzott, felületi ápolás, hanem komplex életmódváltás szükséges.

 

Otthon is sokat tehetsz a zavaró narancsbőr ellen

Az otthoni kezelések, masszírozó eszközök, pakolások javarészt a bőr alatti mikrokeringés fokozásával igyekeznek finomítani a zavaró hepehupákon. A vér- és nyirokkeringés javulása nagyban befolyásolja az anyagcsere-folyamatokat, ezáltal a méreganyagok könnyebben kiürülnek ahelyett, hogy letapadnának. Ennek köszönhetően valóban csökkenhet a narancsbőr kiterjedése, illetve a göbök mérete az egyszerű, házilag elkészíthető kencékkel is. Azzal azonban nem árt tisztában lenni, hogy ezek a szimpla, konyhában megtalálható alapanyagok nem hatolnak be a mélyebb területekre, így csupán a bőrfelszínen fejtik ki hatásukat.

A már előrehaladott állapotban lévő, a hámréteg összenyomása, összecsípése nélkül is látható narancsbőr ellen kevéssé hatékonyak az otthon kutyult masszák, ám a még kezdetleges, nem túl látványos hepehupákkal még felveszik a harcot a DIY kencék is. Az egyik leghatékonyabb alapanyag, ami a legtöbb háztartásban megtalálható, a kávézacc.

 Narancsbőr elleni testradír házilag: kíméletes a bőrhöz, de így is jelentősen fokozza a vérkeringést

Több irányból igyekszik segíteni a hepehupák halványítását. A kávé koffeintartalmának köszönhetően hatékonyan feszesíti a bőrt, miközben zacc formájában kíméletesen radírozza le az elhalt hámréteget. Ezáltal a bőrfelület megújul, ráadásul az apró szemcséknek köszönhetően a kávézaccos narancsbőr elleni küzdelem sokkal hatékonyabb lehet a szimpla masszázsnál.

Az élénkítő hatású radírozó masszázs a nyirokkeringést is fellendíti. Antioxidáns-tartalmának köszönhetően a testradír hozzájárul a sejtek anyagcsere-folyamatainak megfelelő működéséhez, ami nélkülözhetetlen a letapadt méreganyagok eltávolításához. A kávézacc puha szemcsékből áll, nem okoz felületi mikrosérüléseket, de azért nem árt finom masszázzsal kombinálni és óvakodni az erőteljes dörzsöléstől.

 

Hozzávalók

  • 2 evőkanál kávézacc
  • olívaolaj

A zacchoz keverj annyi olívaolajat, hogy kenhető masszát kapj. Fontos, hogy az eredmény ne legyen túlzottan folyékony állagú. Vidd fel a kezelni kívánt területre a kencét, majd alaposan masszírozd át a narancsbőrös bőrfelületet. Ezt akár több percen keresztül is csinálhatod, minél alaposabb vagy, annál hatékonyabb lesz az otthoni eljárás. Miután végeztél, öblítsd le langyos vízzel.

A narancsbőr megjelenését összetett tényezők okozzák, a genetika és az életmód egyaránt hatással van a kitüremkedések méretére, valamint a hepehupák kiterjedtségére. Éppen ezért maga a kezelés sem egyszerű, a több pilléren nyugvó intervenciók minden esetben hatékonyabbnak bizonyulnak.

Az otthoni kezelésekkel minimális eredményt lehet elérni, csodát nem kell várni tőlük, ám mindenképp érdemes bevetni őket kiegészítés gyanánt. A konyhai bűvészkedés mellett ajánlott változtatni az étrenden, rendszeressé tenni a testmozgást, hiszen ezekkel együtt maximalizálható az otthoni narancsbőr elleni küzdelem.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés