A tartós, hibátlan manikűr elkészítése nem egyszerű feladat. Sokan ezért inkább szakember segítségét veszik igénybe. Sok múlik a megfelelő eszközökön, a lakkon és a technikán, ezért nem árt pár alapszabályt ismerni, mielőtt elkezded a körmöket kifesteni. Mutatjuk, mire érdemes figyelni!

hirdetés

A színes körömlakkok remekül fel tudják dobni a megjelenést, harmonizálhatnak a szereléssel, valósággal megkoronázzák az összképet. Ám hátrányuk, hogy a mindennapi tevékenységek miatt hamar kopttá válhatnak a körmökön. A gyakori kézmosás, takarítás, illetve a vegyszerek használata alaposan megtépázza a festést. Tény, hogy még a legnagyobb odafigyeléssel elkészített manikűr sem tart egy hétnél tovább, de vannak esetek, amikor már egy-két nap után elkezd lepattogni a festék. Nyilván a géllakk tartósabb, de a szimpla lakk strapabírása is megalapozható néhány egyszerű lépéssel.

Tartós és hibátlan lesz a manikűr, ha ezekre odafigyelsz

Szerencsére sokszor nincs szükség különleges eszközökre, vagy speciális technikára, csupán meg kell ismerni a helyes módszert. Fontos, hogy a körömfestésre mindig szánj időt, így tudnak a rétegek megfelelően megszáradni.

Vékony rétegek

A körömlakkozással senki sem szeret sokáig pepecselni, sokszor idő sincs rá. Ezért a legtöbb nő megpróbálja minél gyorsabban letudni. Könnyedén lefaragható a lakkozásra szánt idő, ha két réteg helyett csupán egyet viszel fel az ember lánya, de azt vastagabban. Ez elsőre még jól is hangzik, ám a valóságban a túl vastagon felvitt lakk nem szárad meg rendesen, elcsúszik, göröngyös lesz, és az egész manikűrnek annyi.

Mindig szánj egy kicsivel több időt a festésre, ha a lakk nem fed eléggé, akkor két vékony rétegben vidd fel. Fontos, hogy mindig várd ki a száradási időt.

A sablon és a ragasztócsík használata nemcsak a minták festésében segíthet, amennyiben hajlamos vagy túlszaladni a körmökön az ecsettel, ezek az eszközök fontosak lehetnek számodra. Elsőre furcsán hangzik, de hozzásegíthetnek ahhoz, hogy tartósabb lakkozást készíts. Amikor a körömágyig fut a festék, és úgy szárad meg a manikűr, sokkal hamarabb lepattogzik a körömlakk. A körömágy bőrén nem tapad meg jól a lakk, ezért egy-egy tevékenység közben leválik, beleakad a ruha cipzárjába, vagy bármibe, majd továbbreped. Ezáltal sokkal rövidebb ideig marad szép a lakkozás, mert a repedezés mentén könnyen lekopik a festék.

Ha ragasztócsíkkal véded a körömágyat, bármennyire remegjen is a kezed, nem fogsz túlszaladni az ecsettel, sokkal egyenletesebb felületet érhetsz el ezzel a szimpla eszközzel.

Alapozó és fedőlakk

Az alapréteget és a fedőréteget sokan elfelejtik, pedig két nagyon fontos lépésről van szó. Az alapozó elősegíti a lakk erősebb magtapadását, míg a fedőlakk lezárja a rétegeket, és meghosszabbítja a körömlakk fennmaradását az apró lemezkéken.

Megfelelő minőségű körömlakk

Ahogyan a kozmetikumoknál, úgy a körömlakknál is fontos a megfelelő minőség. Természetesen nem kell egyből a lehető legdrágább terméket megvenni, ám érdemes alaposan megnézni, elolvasni a véleményeket egy adott termékről. Ha pedig bevált egy márka, akkor válaszd annak a termékeit.

Olajhasználat

Sokan azzal rontják el, hogy a különféle ápoló olajokat az ápoló manikűr végén, még a lakkozás előtt felviszik. Az olaj rontja a körömlakk tapadását, így egyenetlen és sérülékeny lesz a végeredmény. Ha tartós, egységes fedést szeretnél, akkor mindenképp festés, száradás után vidd fel az ápolót.

Száradási idő

A körömlakknál fontos, hogy a rétegeknek legyen elég idejük megszáradni. Erre mindig szánj legalább negyedórát. Miután megszáradt a manikűr, hideg víz alá is teheted a kezed, ez segít növelni a tartósságot.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés