Bizony nem túlzás azt állítani, hogy amit a Távol-Keleten már évezredek óta használnak életelixírként és szépítőszerként, azt a nyugat csak mostanában kezdi felfedezni. Így van ez a gombafélékkel is, amik most az egyik legmenőbb kozmetikai összetevőnek számítanak.

Ez a gomba titka

Gombából nemcsak isteni ételeket készíthetünk, de most már az is biztos, hogy a fürdőszobapolcon is ott a helyük. Természetesen krém, maszk, szérum formájában, amikből a választék egyre nagyobb. De mitől olyan különleges a gomba és minden gomba egyforma?

A gomba az egyik legkiválóbb növényi fehérjeforrás, aminek fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár. Tele vannak ásványi anyagokkal, fitonutriensekkel és komplex B-vitaminnal, ami közül is kiemelkedik a B3-vitamin, vagyis a niacinamide.

A niacinamide az egyik leghatásosabb anti-aging fegyver, emellett gyulladáscsökkentő, antibakteriális, pórustisztító és pigmentfolt halványító hatással bír. A legtöbb B3-vitamint a barna és fehér csiperke, valamint a laskagomba tartalmazza, amik csodás hatóanyagát fogyasztva élvezheted ki a legjobban.

Velük szemben állnak a különlegesebb gombafajták, amiket külsőleg, kozmetikai alapanyagként is felhasználnak. Ide tartozik a shiitake, a reishi és a chaga, más néven hamvaskéreg gomba. Közülük is kiemelkedik a shiitake és a reishi, amik csodás hatóanyagaikkal befészkelték magukat a szépségiparba.

A reishi, más néven ganoderma, nagy tiszteletnek örvend a kínai medicinában, arrafelé az örök fiatalság forrásaként emlegetik. Erre van is ok, hiszen erős gyulladáscsökkentő, vírusölő, tele van antioxidánsokkal és gyönyörűen hidratálja a bőrt, feltölti a ráncokat.

A shiitake nem kevesebb jó tulajdonsággal rendelkezik, de kiegészül még magas D-vitamin tartalmával, továbbá kojic sav is található benne, ami nagyon hatásos a pigmentfoltok halványításában. A kojic sav természetes antibiotikum, fő profilja a melanintermelés csökkentése és a bőr védelme a napsugarakkal szemben.

A rendszeres gombafogyasztással, illetve gombát tartalmazó kozmetikumok használatával ragyogóbb, fiatalosabb, egészségesebb lehet a bőröd, hiszen pótolják a kulcsfontosságú ceramidokat. Ezek olyan lipidek, amik gondoskodnak a bőr hidratáltságáról, vagyis nélkülük nincs puha, fiatalos bőr.

Emellett a gombák nyugtatják az irritált, érzékeny bőrt, így a pikkelysömörre, pattanásokra hajlamosaknál is eredménnyel vethető be egy gombakivonatot tartalmazó kozmetikum.

Tippünk:

A Mádara Infinity Drops Immuno Szérum a bőrvédő tejsav és sejtvédő galaj növény kivonaton kívül shiitakéból kivont béta-glükánt tartalmaz, ami aktivizálja a bőrben lévő immunkomponenseket. A termékről ezen a linken tájékozódhatsz.

Az Origins Mega-Mushroom Soothing Face Mask tengeri homoktövis és reishi gomba kivonatát tartalmazza, amik nyugtatják a bőrt és fokozzák annak ellenálló képességét. A reishi köré egy egész termékcsalád épült, amik közül ezen a linken szemezgethetsz.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés