A sütőtök szépítő erejét régóta felfedezte a szépségipar, hiszen ez az antioxidánsokban gazdag alapanyag igencsak sokoldalúan felhasználható a bőr- és a hajápolás terén. Az alábbi kozmetikumok nem csak a hidratálásban jeleskednek, tápláló, regeneráló, helyreállító erővel bírnak.

hirdetés

A sütőtök nem csak a házi szépségápolás kedvence, a kozmetikumok világában éppúgy gyakori alapanyag. Sikerének titka, hogy előnyei rendkívül sokoldalúan hasznosíthatók, vitalizáló, méregtelenítő és regeneráló ereje belsőleg és külsőleg is kifejti hatását.

Nemcsak az emésztés és az immunrendszer működésére van jó hatással, ha gyakrabban fogyasztasz belőle a szezonban, hanem egyúttal a bőrképet is rendbe teszi. Ám külsőleg alkalmazva éppúgy jól érvényesülnek a fiatalító tulajdonságai.

 

A sütőtököt méltán emlegetik az őszi kert aranyaként, hiszen antioxidánsokban gazdag, ráadásul megtalálhatók benne a bőr és a haj számára fontos mikrotápanyagok. A béta-karotin az A-vitamin előanyaga, ami segít helyreállítani a bőrszövetekben történt napkárosodást, illetve bizonyos szintig ellenállóbbá teszi a hámréteget az UV-sugarak okozta ártalmakkal szemben. Ez persze nem azt jelenti, hogy a fényvédőt el lehet bliccelni, de tény, hogy jobban regenerálódik a bőrfelület, ha kap egy kis béta-karotint.

C-vitamint, A-vitamint és B-vitaminokat szintén tartalmaz a sütőtök, melyeket általában a kozmetikumok is szívesen hasznosítanak a bőr és a haj védelmének, helyreállításának érdekében. A cink, a niacin, kalcium és biotin erősíti a hámréteget, de ugyanúgy a fejbőr és a hajszálak regenerálását is biztosítják. A sütőtökkivonatban gazdag ápoló készítmények gyulladáscsökkentő és ragyogásfokozó hatással bírnak, elősegítik a sejtcserélődést, frissítik, hidratálják és élénkebbé varázsolják a bőrfelszínt.

Tápláló kozmetikumok a sütőtök fiatalító erejével

A sütőtök kivonatait hasznosító kozmetikumok nemcsak ősszel vannak jelen a kínálatban, de ilyenkor érthető módon több figyelmet kapnak. A kézkrémtől a testvajon át a hajápoló maszkig szinte bármibe belekerülhet az őszi kert aranya.

Az antioxidánsok megkötik és semlegesítik a bőröregedés felgyorsulásáért felelős szabad gyököket, így főként ezeknek az anyagoknak köszönheti a sütőtök a híres anti-aging tulajdonságait.

Olyan kozmetikumokat válogattunk össze bőrre és hajra, amelyeket tökkivonattal gazdagítottak.

 

Kiemelt képek és cikkfotó: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés