A körömnövekedés alapvetően is lassú folyamat, és ezt tovább gyengítheti a folyamatos körömtöredezés. Ennek hátterében több minden is állhat, például a gyakori lakkozás és műkörömépítés, ami az erőteljes reszelés hatására jelentősen roncsolja a köröm szerkezetét. Emellett vitaminhiányt is jelezhet a szervezet.

Az okok felderítése időigényes feladat, de jelentősen enyhíthetők a tünetek, ha néhány szabályt betartasz a körömápolással kapcsolatban.

Manikűrözz óvatosan!

Ha otthon manikűrözöl, figyelj arra, hogy a reszeléskor mindig egy irányba, vagyis kívülről befelé irányuló mozdulatokkal végezd azt. Ha mindkét irányból nekiesel, megsérted a köröm szerkezetét, ami gyors repedezéshez, majd töréshez vezet. Legjobb, ha üveg- vagy kristályreszelőt használsz, ezek sokkal kíméletesebbek egyéb társaiknál.

A körömágy ápolása fontos, bár sokan nem szentelnek neki kellő figyelmet. Mire észbe kapnak, már megvastagodott a bőr, és kétségbeesetten próbálják visszanyomkodni. Amennyiben ez a helyzet, előtte áztasd be a kezeidet langyos vízbe, majd óvatosan kezdd el visszatolni a bőrt. Levágni nem érdemes, attól csak jobban megvastagszik.

Az ápolószerek is sokat segíthetnek, de a jojoba-, mandula- és olívaolaj is táplálóan hat. A körömlemezek szerkezetébe bejutva rugalmassá teszik azt, így egészségesebbek és ellenállóbbak lesznek a körmök.

Külső és belső hidratálás

Nagyon fontos a kéz és a körmök hidratálása is, hiszen sok esetben dehidratáltság is lehet a töredezés mögött. Főként a hideg idő és a tisztítószerek teszik próbára a körmök egészségét. Érdemes mosogatáskor vagy egyéb házimunka végzésekor gumikesztyűt húzni, ami nemcsak a körmöket, de a bőrt is védi.

Emellett vannak kifejezetten körömápolásra kifejlesztett kézápoló termékek is, de egy egyszerű hidratáló is megfelelő. Ha több időd van, kend be vastagon az ujjperceket vazelinnel, majd háztartási fóliával tekerd be őket. Hagyd így legalább fél órán át, majd vedd le a folpackot, és a maradék vazelint masszírozd be a körömágybőrbe. Ez a módszer szuperül hidratálja a bőrt és a körmöket.

Fontos a belső hidratálás is, így olyan ételek fogyasztása, melyekben rengeteg A- és E-vitamin van. Ilyen többek közt a máj, az alma, a sárgarépa, a spenót, a barack és a paprika, míg az E-vitamin a gabonacsírákban, a különféle magvakból sajtolt olajokban és a tojásban található meg.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés