Egyre többet hallani arról, hogy mennyire káros a haj, és általában az ember egészségére a szulfátot tartalmazó sampon. Irritatívnak és rákkeltőnek bélyegzik, így egyre több kozmetikai cég kínál teljesen vagy részben szulfátmentes sampont.

Pontosan mi a szulfát?

Egy kémiai vegyület, aminek alapját kókuszdióból vagy pálmamagolajból nyerik ki. Mindkettő tartalmazza a laurilsav nevű anyagot, amihez kénsavat, majd nátrium-karbonátot adnak, hogy semlegesítsék. Az így kapott felületaktív anyag a nátrium-lauril-szulfát, más néven az SLS.

Legfontosabb tulajdonsága, hogy kiváló habosító, így a samponok egyik legfontosabb összetevője. Ugyanakkor a szappanokban, fogkrémekben és háztartási tisztítószerekben is megtalálható. Nem véletlenül, hiszen olcsó az előállítása és remekül oldja a zsírt.

Valóban káros?

Rákkeltő tulajdonságát folyamatosan kutatják, de eddig még nem derült ki bizonyossággal, hogy valóban rendelkezik ilyennel. Az viszont biztos, hogy irritáló hatású, így ha például nincs rendesen kiöblítve a sampon a hajból, viszkető, piros foltok megjelenését idézheti elő az arra érzékenyeknél. Ezen kívül eltávolítja a fejbőr természetes olajrétegét is, így szárító hatása irévén ekcémában, egyéb bőrbetegségben szenvedőknek nem javasolt a szulfátot tartalmazó samponok használata.

Ez a tulajdonsága alacsony koncentráció mellett is aktiválódhat, ezért igen gyakran a kevésbé irritáló, nátrium-laureth-szulfáttal (SLES) vagy az ammónium-laureth-szulfáttal (ALES) helyettesítik a samponokban. Az e két vegyületet tartalmazó samponok használata mindenképpen jobb alternatíva, de ennél még jobb, ha teljesen szulfátmentes vagy, ha cukorból kinyert glükozidokat -lauryl glucoside, coco glucoside- tartalmazó termékeket használsz. A galériában mutatunk néhány terméket, ami ilyen.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés