Az, hogy mitől lesz sárga a fog, számos tényezőtől függ. Teljesen egyénfüggő, hogy kinek mennyire hajlamos a fogsora az elszíneződésre, ám bizonyos dolgok durván beleszólhatnak a folyamatba. Ezekkel nem árt vigyázni, mert a hófehér, csillogó mosoly bánhatja hosszú távon.

hirdetés

A fogzománc színe áttetsző, így a fogsor árnyalatát az alatta levő dentinállomány befolyásolja. A hétköznapok során a külső hatások miatt a zománc folyamatosan kopik, így az eredeti szín egyre inkább előtűnik. A felületen keletkező mikrorepedésekben megülnek a különböző lerakódások, a lepedék pedig elképesztően csúnyán mutat.

Mindenkinél egyénileg eltérően van a fogsornak egy alapszíne, ami az idő múlásával folyamatosan változik. Az eredeti tónust nagyban befolyásolja a genetika, a fogak felépítése, azonban a külső impulzusok igencsak gyorsan módosíthatják az adottságokat. Az étkezési szokások, valamint bizonyos életmódbeli tényezők hamar sárgává változtathatják a hófehéren ragyogó fogsort is.

Azt azért minden esetben fontos tisztázni, hogy belső vagy külső sárgulásról van szó. A belső sárgulás esetén szerkezeti elszíneződés történik, amely leginkább trauma, fluoridhiány vagy kémiai anyag, gyógyszerek hatására alakul ki. A külső sárgulás egy felületi elszíneződés, ami étkezés, dohányzás, valamint az idő múlásának eredményeként történik. Utóbbi könnyedén orvosolható, ha még kezdetleges az átalakulás.

 

Ezektől a dolgoktól lesz durván sárga a fog

Kávé

A kávéról szinte mindenki tudja, hogy durván megszínezi még a makulátlan felületű fogakat is, ám a sérült vagy barázdált zománcon még látványosabb nyomokat hagy. Bár bizonyos mértékig kifejezetten jó hatással lehet a szervezetre, a megjelenést mégiscsak negatívan befolyásolhatja a túlzásba vitt kávéfogyasztás. Nem csupán a bőr, a fogsor is megsínyli ezt a mindennapi szokást.

Fekete tea és vörösbor

A tea tanninokat tartalmaz, így a rendszeres teázás tulajdonképpen ugyanúgy hat a fogakra, ahogy a kávéfogyasztás. A fekete tea kifejezetten kellemetlenül hat a fogsor tónusára, érdemes inkább zöld vagy fehér teával, esetleg matchával helyettesíteni, melyek sokkal kevésbé ártalmasak a megjelenésre. A vörösbor szintén tanninokban gazdag, emiatt éppúgy jelentősen hozzájárul a fogak sárgulásához, mint a tea.

Trauma

Ha egy jelentősebb trauma, például ütés vagy sérülés éri a fogakat, az nagy eséllyel elszíneződést okoz. Az érdessé alakult fogfelszínen, a sokszor szemmel nem látható repedésekben minden szennyeződés megtapad. Egy erőteljes behatás következtében akár az egyetlen érintett fogban is megindulhat a sárgulás folyamatának felgyorsulása. Ugyanígy hat az erőteljes fogmosás.

Tévhit, hogy a már megkeményedett lepedéket durva csiszatolással le lehet szedni, így csak sérül a fogak felszíne. A rendszeres erőteljes súrolástól a zománc elvékonyodhat, így előtűnik alóla a dentinállomány, ami sok esetben csontszínű. A megkopott felszínen mikrorepedések, szemmel nem látható hajszálbarázdák keletkezhetnek, melyekben sokkal könnyebben megtapad a lepedék.

Ez nem csak fogromlást, hanem tartós sárgás elszíneződést okozhat. A szemcsés fogkrémek ugyan jó szolgálatot tesznek, ha az ember meg akar szabadulni a foltoktól, de mindennapi használat során, durva sikálással kombinálva több kárt tesznek, mint amennyi hasznot hoznak. Így elindíthatsz egy ördögi kört, és minál inkább küzdesz a makulátlan fogfelszín eléréséért, annál hamarabb besárgulnak a fogaid. Érdemes ilyen esetben fogorvos tanácsát kérni. A szemcsés állagú fehérítő fogkrémeket csak időszakonként ajánlott bevetni, érdemes más, kímélő pasztákkal kombinálni azokat.

Dohányzás

A dohányzás elképesztően káros az egészségre, ráadásul amellett, hogy a bőröregedést brutálisan felgyorsítja, a fogak állapotát is elképesztő mértékben roncsolja. A nikotin barnás lerakódást hoz létre a fogfelszínen, hosszú távon pedig a fogak eredeti színét is sárgásabbá, sötétebb tónusúvá formálja.

Csikorgatás

A stresszes életmód következtében sokan csikorgatják a fogukat éjszaka, amit a legtöbb esetben a környezet észlel elsőként. Ez idővel nyomot hagy a fogsoron, a fogak nem csak kopni kezdenek, mikrorepedések keletkeznek a folyamatos kocogtatás miatt, amelyekben makacsul megtapad a lepedék. A bruxizmus, vagyis a kóros fogcsikorgatás ellen érdemes éjszakai fogvédőt alkalmazni, így megakadályozható a súlyos, látványos elváltozás.

Cukros, szénsavas üdítőitalok

A magas cukor-, foszfát-, nitrát-, valamint szódatartalom miatt jóformán minden szénsavas üdítőital tiltólistás, ha a fogak védelméről van szó. Egyidőben számtalan videó lepte el az internetet, ahol fogakat, illetve különböző dolgokat dobtak bele egy kólás flakonba, ami teljesen szétmarta a belehelyezett tartalmat. Az üdítők rendszeres fogyasztása bár nem ennyire drasztikusan, de hasonlóan negatív hatással van a fogzománcra, így hamar sárga látványt teremt a ragyogóan fehér mosoly helyett.

Gyógyszerek, kémiai anyagok, fluorid

Egyes gyógyszerek, valamint a túlzott fluoridbevitel szintén állhatnak a sárga fogak hátterében. Különösen a fogzás időszakában adagolt antibiotikumok okozhatnak problémát, később pedig a fluorid válhat hatalmas ellenséggé. Ezt bizonyos típusú ásványvizek, valamint szájápolási termékek tartalmazzák. A kémiai anyagok rövid idő alatt elszíneződést hozhatnak létre a fogsor felszínén, így nem árt vigyázni velük.

Erős színű ételek, fűszerek

A savas ételek a fogzománc erózióját idézik elő, így a különböző citrusfélék, gyümölcsök, valamint ecetfélék hosszú távon nagyban hozzájárulnak a fogak elszíneződéséhez. Egyes fűszerek, mint például a curry, a paradicsomszósz, a szójaszósz vagy a cékla fogyasztása miatt is sárga lehet a fog.

Használható fehérítésre a szódabikarbóna?

Sok tévhit kering a szódabikarbóna fogfehérítő erejével kapcsolatban. Való igaz, hogy erős tisztító hatásának köszönhetően leszedi a barnás foltokat, illetve csökkenti a sárgás elszíneződést. Alapvetően nem fehéríti ki a fogakat, csupán a szennyeződéseket, lerakódásokat oldja. A fogkövet nem képes leszedni, a megkeményedett lepedék kis részét erős sikálás mellett eltávolítja ugyan, de egyúttal még nagyobb károkat okoz.

Az enyhén lúgos szódabikarbóna érdessé teszi a fogfelszínt, durva súrolással kombinálva pedig apró mikrorepedéseket okozhat. Ez leginkább gyakori használat mellett tapasztalható, de az eleve vékony fogzománcot akár egy-két alkalom után károsíthatja. Leoldja a foltokat, ám egyben megteremti a feltételeket ahhoz, hogy könnyebben megtapadjon a lepedék. Sokan citromlével kombinálják, hogy a súrolást elkerüljék, ám a maró hatású citromsav még jobban képes arra, hogy megbontsa a zománc gyenge területeit. Ráadásul a citrom kalciumot von ki a fogból, így hosszú távon a szuvasodás ördögi körét is elindíthatja. Hatékony otthoni fehérítő mindkettő, de megvannak a veszélyeik.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés