A gyönyörű mosoly titka főként a fogak ápoltságában rejlik. Bár besárgulásuk természetes módon, fokozatosan történik, érdemes még időben cselekedni. A fogfehérítés natúr alapanyagokkal, kíméletesen akár otthon is elvégezhető.

hirdetés

A házi praktikák azért hasznosak, mert rendszerint nem kell rájuk sokat költeni, és természetes módon jelentenek gyógyírt a panaszokra. A fogfehérítés szempontjából azonban érdemes odafigyelni, milyen technikát alkalmazunk, hiszen a fogzománc, vagyis a fog védőrétege nem megfelelő használat mellett könnyen érzékennyé és sérülékennyé válhat.

Gyengéd fogfehérítés otthon, egyszerű alapanyagokkal

A fogak fehérségére az életmód és a táplálkozás is nagy hatással van. A rendszeres fogmosással sikeresen elkerülhetőek a lerakódások és a baktériumok, ezáltal az elszíneződések kialakulásának az esélyei is csökkenthetőek. Ám néhány hétköznapi szokás sokat árthat. Többek között a kávé-, a tea- és a szénsavas italok fogyasztása, valamint a cigaretta is hamar sárgára színezheti a fogakat.

A komolyabb elszíneződések ellen a legbiztosabb és leggyorsabb megoldás a fogorvosok által elvégzett profi fogfehérítés. Azonban, ha csak egy-két árnyalattal szeretnénk világosítani a fogunkon, vagy megelőzésként alkalmaznánk a fogfehérítős fortélyokat, akkor a házi alapanyagok is jól működhetnek.

Fekete szénpor a fehér fogakért

Az aktív szén gyakorta jelenik meg arcápolási termékekben, és sokoldalú házi kencéket is lehet vele készíteni. Már szenes fogkrém is vásárolható a boltokban, azonban a nagyobb hatékonyságért a gyógyszertárakban kapható szénport is alkalmazhatjuk. Ehhez mindössze bele kell mártani a nedves fogkefét a porba, amivel könnyen átdörzsölhetőek a fogak.

Habár természetes és kíméletes alapanyagnak számít a szén, amennyiben rosszul alkalmazzuk ennek is megvannak a hátulütői. Mivel ez az anyag por állagú és apró szemcsékből áll, így a súrlódás hatására koptatja a zománcot. Ha ezt túlzásba visszük, akkor akár visszafordíthatatlan károkat is okozhatunk a fogakban, emiatt opcionális a legfinomabbra őrölt port választani.

Agyagporral a ragyogó mosolyért

Az ásványi anyagokban gazdag agyagok szintén közkedvelt alapanyagai a kozmetikumoknak. Napjainkban már a fogkrémekben is egyre gyakrabban tűnnek fel, hiszen finoman fehérítik a fogakat. Használatukhoz egy egészen puha sörtéjű fogkefére kell szórni pár csipetnyit a fogkrémes fogmosás előtt. A fehér és a bentonit agyag is gyakran választott típusok, amiket drogériákban, gyógyszertárakban egyaránt beszerezhetsz.

Az eper, mint fogfehérítő gyümölcs

A citrom után az egyik legelterjedtebb fehérítőszer az eper, ami tartalmaz citromsavat, ugyanakkor almasavat is, ami az előbbinél gyengédebb fehérítő hatással bír. Az epret így a szezonja alatt megéri gyakran fogyasztani, hiszen jót tesz az egészségnek, és a fogakat is ragyogóbbá varázsolja. Az igazán érett szemekből érdemes pépes masszát készíteni, amit a fogakra felkenve mintegy öt-tíz perc várakozási idő után le lehet öblíteni.

A szódabikarbónával csak csínján

Habár a szakemberek is elismerik a szódabikarbóna fehérítő hatását, túl gyakori alkalmazását egyáltalán nem ajánlják. Segítségével több árnyalattal is világosabb lehet a fog, azonban csak szigorúan betartott keretek között szabad használni. A sokoldalú por ugyanis az érzékeny fogakat még sérülékenyebbé teszi. Egy csipetnyit épp elegendő a fogkrémre szórni, majd azzal pár percig átmasszírozni a fogakat.

Ne engedjünk a kísértésnek, és próbáljuk meg betartani a maximum heti egy alkalmas használatot a szódabikarbóna esetében. Ugyanakkor az is hatásos lehet, ha csupán egy-egy különleges alkalom előtt vetjük be gyors segítségként.

Ha bizonytalanok lennénk az otthoni módszerek alkalmazásában, akkor hasonló alapanyagokkal készült bio fogkrémeket is lehet vásárolni, amik szintén kíméletesen fehérítik a fogakat.

 

Képek a cikkben: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés