A sáfrány kedvelt fűszernövény az indiai konyhában, és hazánkban is egyre többször ízesítik vele az ételeket. Ám a jellegzetes színű fűszer a bőrápolásban is jeleskedik, rengeteg vitamint, antioxidánst tartalmaz, ezért nagyon hatásos a ráncok ellen.

hirdetés

A sáfrány a világ egyik legdrágább fűszere, ez annak köszönhető, hogy egy évben csupán két hétig szüretelhető, és minden virágot kézzel kell szedni. A boltokban kapható fűszerek a bibékből készülnek, a minőségi terméket a színéről lehet a legkönnyebben megismerni. Sötétvörös, vékony szálakból áll, amelyeknek narancssárga a vége.

Ennek ellenére régóta használják ételek ízesítésére, mivel jellegzetes íze és színe van, különleges aromával egészíti ki az ételeket. Legtöbbször Indiában alkalmazzák, de nem csak a konyhában: ott a fűszert évszázadok óta használják gyógyításra.

Gyakran parfümkészítés, textilfestés során is előkerül. Ám az élettani hatásai úgyszintén jelentősek. Rengeteg vitamin, antioxidáns található benne, ezért kívülről és belülről egyaránt hasznos a szervezet számára.

Ráncok és pattanások ellen is hatékony a sárga fűszernövény

A sáfrány az antioxidáns tartalmának köszönhetően felveszi a harcot a szabad gyökök romboló hatásaival szemben. Sok C-vitamin található benne, emellett gyulladáscsökkentő, antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. Bevethető ráncok ellen, de fertőtlenítő alapanyagai miatt a pattanásokkal is képes leszámolni. Nyugtató összetevő, emellett képes világosítani a bőrt, és csökkenti a pigmentációt.

A fűszernövényben karotinoidok vannak, amelyek hatékonyan állítják helyre a környezeti károkat, felveszik a harcot a sejtkárosodással. A krocin nevű karotinoidnak köszönhetően kifejezetten hasznos az öregedés látható jelei ellen. A sáfrány segíti a regenerálódást, mérsékli a fénykárosodást. Képes növelni a sejtek aktivitását, felgyorsítja a gyógyulási folyamatokat, így a pattanások utáni hegek, apró karcolások sokkal hamarabb elhalványulnak.

Helyileg alkalmazva csökkenti a hiperpigmentációt, ragyogóvá, egységessé teszi a bőrt. Mivel gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, ezért alkalmazható érzékeny hámrétegen is. Gyógyító ereje segíthet megszüntetni a bőrpírt, valamint csökkenti a gyulladást, és a pattanások kialakulását.

Így használd a sáfrányt

A sáfrány ideális az összes bőrtípusra, különösen azok számára, akik érzékeny hámréteggel rendelkeznek. Jól kombinálható a hialuronsavval, így még több nedvesség jut a hámrétegbe, a vízmegkötő képességének feljavításával pedig tovább marad feszes és üde a bőr.

Mint minden bőrápoló termék esetében, itt is előfordulhat irritáció, ám erre roppant kicsi az esély. Ám, ha először használsz sáfránytartalmú készítményt, akkor érdemes a csuklón tesztelni, és folyamatosan figyelni a hámréteg reakcióit. Naponta kétszer használhatóak a fűszernövénnyel kiegészített készítmények.

Egyre több kencében található meg a sáfrány kivonata: főként szérumokban, pakolásokban, hidratálókban találkozhatsz vele, vagy akár házi kencét is készíthetsz belőle. Az otthoni pakolások, maszkok biztosan nem tartalmaznak majd semmiféle irritáló anyagot.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés