A sáfrány jellegzetes íze és színvilága miatt kedvelt fűszernövény, de gyógyhatásáról éppúgy ismert. A szépségápolásban is találkozhatsz vele, hiszen jótékony hatással van a bőrre és a hajra. Csodás házi arcpakolás készülhet belőle!

A sáfrány a mediterrán és indiai konyhában gyakori fűszernövény, ám különleges, aromás-édeskés íze, és drága árfekvése miatt nálunk csak keveseknél bukkan fel a háztartásban. Pedig hazánkban is termesztik, és kapható a boltokban, viszont nem árt óvatosan választani a kínálatból, mert magas ára miatt gyakran hamisítják.

Sokféle sáfrány van, ám fűszerezéshez, illetve gyógyhatású és szépségápoló készítményekhez a valódi sáfrány, vagyis a Crocus sativus a legalkalmasabb növény.

A sáfrány virágának sárga porzói tartalmazzák a legértékesebb hatóanyagokat, ezért a fűszer a bibeszálak szárításával készül, ennek őrleménye pedig a fűszerpor.

Mivel a növény rövid idő alatt elvirágzik, és 1 gramm sáfrányhoz nagyjából 150 virág bibeszálaira van szükség, érthető, hogy aranyáron kapható a sokféle jótékony tulajdonsággal megáldott ételízesítő.

A minőségi terméket onnan lehet megismerni, hogy sötétvörös, vékony szálakból áll, melyeknek a vége narancssárgás színű. Könnyen összekeverhető a sáfrányos szeklicével, amelynek a szárított bibéi narancsos árnyalatúak, és vaskosabbak. Sokkal olcsóbb a valódi sáfránynál, ezért sokszor ezzel próbálják meg helyettesíteni.

Sáfrány a szépségápolásban: 4 házi arcpakolás bőrhibák ellen

A sáfrány A-, B2-, B3, és C-vitaminokban gazdag, valamint megtalálható benne a folsav, vas, magnézium, kálium, kalcium, réz, szelén és cink.

Karotinoid vegyületet is tartalmaz, amely antioxidánsként viselkedik, ugyanakkor természetes nyugtató, görcsoldó, szorongást oldó összetevőkben is bővelkedik. A sáfrányolaj valójában pórsáfrányból készül, viszont jót tesz a száraz bőrnek.

 

Mivel erős, karakteres aromájú, és sokféle gyógyhatású összetevőben bővelkedő fűszernövény a valódi sáfrány, nem ajánlatos egyszerre sokat fogyasztani belőle, és, mielőtt arcpakolásba kerülne, érdemes egy kisebb bőrfelületen, mondjuk, a csuklón tesztelni.

Antioxidánsaival a sáfrány a ráncok ellen is hatásos, gombaölő, fertőtlenítő alapanyagainak köszönhetően, pedig felveszi a harcot a pattanásokkal. Enyhe gyulladáscsökkentő tulajdonsággal is rendelkezik, így az irritált bőrt is nyugtatja. Ha a bőrteszt után nem jelentkezik nálad allergiás reakció a sáfrányra, de nem vagy biztos benne, hogy megfelelő szépítőszer lenne-e a bőrtípusod számára, kérd ki egy kozmetikus véleményét.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés