Az arany, mint a nemesfémek királynője, mindig is a luxust, a fényűzést szimbolizálta. Ám nem csak ragyogó szépsége, hanem hasznossága is népszerűvé tette a történelem során: az ékszergyártáson kívül az orvostudomány és az elektronika terén is nagy szerepet játszik, mint alapanyag. A szépségipar úgyszintén felkapta, de nem csupán azért, mert jól hangzik egy drága alkotórész a kencék összetevő listájában. Valóban pozitív hatással van a bőrre.

hirdetés

Felhasználása tekintetében az arany rendkívül sokoldalú nemesfém, persze elsőként mindenkinek a csillogó ékszerek jutnak eszébe róla. Ám a kiegészítőkön túl a bőrápolásban egyaránt hasznát vehetjük, mivel évtizedek óta alkalmazzák különféle gyulladásos bőrbetegségek gyógyítására.

Az arany csökkenti a gyulladást és ragyogóvá teszi a megjelenést

A nemesfém egy rendkívül hatékony összetevő, ami az esetek nagy részében egyáltalán nem irritálja a hámréteget. Az arany antioxidáns hatásokkal rendelkezik, gyulladáscsökkentő, emellett öregedésgátló tulajdonságai vannak. Rendkívül jótékony, amitől szinte ragyog az orca. Minimalizálja a ráncokat, feltölti a bőrt, és blokkolja a szabad gyökök romboló hatásait.

Az arany biztonságos, ám az érzékeny bőrrel rendelkezők számára jobb kihagyni a rutinból. Úgyszintén kizáró ok lehet a fémallergia, mivel a nemesfém kiütéseket, viszkető bőrérzetet okozhat. Külön használati javaslat nincs, de minden aranyat tartalmazó kozmetikumot az útmutató szerint kell alkalmazni. Egyes kencék megülhetnek a bőr felszínén, eltömíthetik a pórusokat, ezért nem szabad velük túlzásba esni.

Így kerüljön be a rutinba

Az arany részecskéi elősegítik, hogy az összetevők a bőr mélyebb rétegeibe is eljussanak, ezért antioxidánsokban, peptidekben bővelkedő kencékkel kifejezetten ajánlott használni. Retinollal és AHA-savakkal nem ajánlott egy rutinban használni a nemesfém tartalmú kozmetikumot, mivel együttesen irritációt, fokozott érzékenységet okozhatnak. Ha az aranyat és a retinolt egyaránt szeretnéd alkalmazni, akkor váltogatva kerüljenek be a bőrápolási rutinba.

Az összetevő legtöbbször por formájában jelenik meg a kozmetikumokban. Egyre több cég fedezi fel a hasznos tulajdonságait, így kapható már aranyporral dúsított arckrém, szemmaszk, arcmaszk és szérum is.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés