Nem szeretem, ha a smink alatt úgy fénylik az orrom, mint egy kipolírozott ajtókilincs. Erre kerestem gyors, egyszerű megoldást, és úgy tűnik, meg is találtam.

Kevert bőrtípusom van, mely a felső rétegekben inkább vízhiányosnak mondható, ezért nagyon oda kell figyelnem arra, mikor mit teszek rá, nehogy kiszárítsam, miközben a faggyútermelést igyekszem kordában tartani.

Bár az arcbőr olajosságát kontrolláló szérumokban és pakolásokban jobban hiszek, szeretem több oldalról körbejárni a problémát, ezért már jó ideje kutatom azt a sminkfixálót, mely segítőtársam lehet a mindennapokban. Eddig nem voltak jó tapasztalataim az ilyen jellegű termékekkel kapcsolatban: többségük ragacsos érzést nyújt, mintha hajlakkot fújna az arcára az ember, vagy annyira kiszárítják a bőrt, hogy kellemetlenül húzódik, és hámlani kezd.

Próbálkoztam természetes, házi recepttel is, mely valóban hatékonynak bizonyult, és többször használom, amikor csak alkalmam adódik kikeverni. Viszont a Catrice Anti-Shine sminkfixáló spray-je valahogy a kosaramba keveredett egy napon, talán azért, mert szó szerint rám ugrott a polcról a drogériában, amikor valaki véletlenül leverte.

Elsőre az fogott meg benne, hogy univerzálisnak mondja magát: smink alá, primerként, illetve a felkent festékre fújva fixálóként, valamint arcfrissítő permetként egyaránt alkalmazható. Mivel az általam korábban használt hasonló termékekhez képest nem tűnt eget rengetőnek az ára – 1600-1800 forint körül mozog az illatszerüzletekben -, gondoltam, teszek vele egy próbát.

Így működik sminkfixálóként

Ki kell tapasztalni, mennyi kell belőle, szerintem három finoman, legalább harminc centiről megküldött fújás bőven elég a kritikus homlok, orcák, orr ás áll területére. A parfümtartalmától eleinte féltem, mert nem szeretem az illatanyagokat az arcomon – szerintem szárítják a bőrt, és feleslegesen kellemetlenkednek a felületén -, de nem éreztem irritáló hatást.

Az állaga tényleg a frissítő arcpermetekéhez hasonlít, felüdíti a fáradt bőrt, és nagyjából két-három perc alatt megszárad. Addig nem ér törölgetni, hozzányúlni, mert akkor lepiszkáljuk vele a sminket, és foltos eredményt kapunk.

Miután megszárad, egyáltalán nem érzem úgy, mintha egy ragacsos maszk vagy egy nehézkes pajzs lenne az arcomon. Kellemes viselni, teljesen hozzátapad a bőrhöz, és a smink is természetesebbé válik tőle. Az igaz, hogy nappal csak nagyon leheletfinom sminket viselek, alapozó nélkül – amit egy színtelen, matt hatású, majd egy kis kompakt púderrel helyettesítek -, de ezt a vékony festékréteget nagyon jól rögzíti.

Bár nem a legfinomabb a termék szórófeje, nem vettem észre, hogy szétkenné vagy lemosná a sminket. Nem okozott kipirosodást, viszketést, és ez már jó pont volt nálam. A matt hatást nem tartotta egész nap, egyszer meg kellett ismételnem a fújkálást, de, ami jó pont, hogy nem zsíros csillogást, hanem egészséges ragyogást ad a bőrnek, amitől frissebb és hidratáltabb.

Így működik primerként

Nálam leginkább primerként vált be a Catrice sminkfixálója. Reggel felviszem a szérumot, az arckrémet, majd, amikor már mindkettőt beszívta a bőröm, jöhet a mattító permet. Olyan jó eredményt ad így, hogy néha kedvem sincs sminkelni, csak egy leheletnyi áttetsző púdert és pirosítót lökök fel.

Eddig még nem okozott nálam pattanást, primerként sokkal jobban konzerválja a sminket, és így már egész nap matt hatást ad az arcbőrnek. Azt gondolom, ha nem is mindig, de utazáskor, és rohangálós napokon gyakran fogom használni, a már bevált házi recept mellett.

  • Megosztás:
hirdetés