Azt már tudjuk, hogy az olajos magvak mennyire jót tesznek a szervezetnek és a bőrsejteknek sem esnek rosszul. A következőkben négy, különösen fontos magról lesz szó, amiket, ha helyesen építesz be a mindennapjaidba igencsak áldásosan hatnak a ráncok és egyéb bőrproblémák megelőzésében.

Ezek a magvak igazi szuperélelmiszerek

Lenmag

A lenmag számtalan előnyös tulajdonsággal rendelkezik, amik közül kiemelten fontos az omega-3 és antioxidánstartalma. Legjobb őrölve fogyasztani, és müzlibe vagy smoothie-ba is belekeverheted. Nagyon gazdag rostforrás, így a bélrendszer méregtelenítését hatékonyan végzi. Esszenciális zsírtartalmának köszönhetően remekül hidratálja a bőrt, de a köröm és a haj egészségét is védi. Antioxidánstartalmának köszönhetően védi a bőrsejteket az öregedésért felelős káros szabad gyökök ellen, de a hormonháztartás egyensúlyát elősegítve a pattanásos bőr kezelésére is alkalmas.

Tökmag

A tökmag, a lenmaghoz hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, rengeteg vitamin, ásványi anyag és omega-3 zsírsav található benne. Rosttartalmának köszönhetően segíti az anyagcsereműködést és a salakanyagok kiürülését. Antioxidánsai és a benne lévő E-vitamin segítik fiatalon, puhán és hidratáltan tartani a bőrt.

Napraforgómag

Talán nem véletlenül majszoltunk mindig szotyolát gyerekkorunkban tudattalanul is, hiszen egy nagyon egészséges magféle. Rengeteg ásványi anyagot, fehérjét, esszenciális zsírsavakat és vitaminokat tartalmaz, amik közül a B- és E-vitamin található meg legnagyobb mennyiségben benne. Folsavtartalma révén a hormonháztartást is egyensúlyban tartja, antioxidánsai pedig a bőr fiatalságának megőrzését szolgálják.

Szezámmag

A szezámmag tele van ásványi anyagokkal, B-, E- és D-vitaminnal, így a bőrre különösen jó hatással van. Ezen felül jelentős mennyiségű kalcium is megtalálható benne, ami a menstruáció során jelentkező fájdalmak ellen is hatásos lehet. Nagyon jó salaktalanító, számottevő rosttartalma révén elősegíti a bélrendszer és a máj méregtelenítését, antioxidánsai pedig távol tartják a sejteket károsító szabad gyököket.

Hallottál már a magdiétáról?

Nyugaton egyre népszerűbb, nálunk kevésbé ismert módszer, ami a hormonháztartás egyensúlyának fenntartása révén igyekszik biztosítani a bőr egészségét. Ennek lényege, hogy a magokat felváltva kell fogyasztani egy cikluson belül, így az egyes hormonokra közvetlen hatással lehetünk.

A ciklust újholdnál kell kezdeni, és tizennégy napig, vagyis a következő teliholdig, naponta egy-egy evőkanál len- és tökmagot kell fogyasztani. Ez a két mag nagyon jól kordában tartja az ösztrogénszintet, ami a legfontosabb női nemi hormon.

A ciklus második szakaszában napraforgó- és szezámmagot kell fogyasztani ugyanígy, tehát egy-egy evőkanállal naponta. E kettő a progeszteronszintet egyensúlyozza ki. Szintén tizennégy napig, a következő újholdig kell beépíteni őket az étkezésbe. Egy hónap után látható eredményre lehet számítani, de ajánlott folyamatosan enni ezeket a magvakat, hogy az eredmény hosszútávon is látványos maradjon.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés