A túlzott melanintermelés következtében kialakuló pigmentfoltok igencsak zavaróak tudnak lenni, azonban az esztétikai probléma ellen bevethető termékek sokat javíthatnak a bőr általános állapotán. Az egységes bőrtónusért bizony-bizony sokat kell tenni, az idő múlásával egyre inkább bele kell mélyülni a tudatos bőrápolás világába. A legtöbben a ráncok megjelenésének késleltetésére fókuszálnak, miközben a pici barna foltok éppúgy felborítják az arcbőr egyensúlyát. Árakkal mutatjuk az aktuálisan elérhető kozmetikumokat, amelyek hatékonyan csökkentik az elszíneződések láthatóságát.

hirdetés

Minden életkorban más és más termékek használatát igényli az arcbőr, s noha már a húszas években célszerű nagyobb fókuszt helyezni a ráncmegelőzésre, a pigmentfoltok elleni küzdelemről sem szabad megfeledkezni. A barnás, sötét foltok ráadásul nem csupán az idő múlásával jelentkeznek, súlyosabb napkárosodás esetén vagy bizonyos hormonok hatására éppúgy felbukkannak, kortól függetlenül.

A legjobb és leghatékonyabb megoldás egyértelműen a prevenció, azonban a már meglévő pigmentfoltok is halványodhatnak a megfelelő hatóanyagok segítségével. Az első és legfontosabb lépés a fényvédelem. Sokan még mindig elkövetik azt a hibát, hogy csak és kizárólag a nyári szezonban kenegetik magukat fényvédő készítményekkel. Az UV-sugárzással szembeni védelemre az év teljes időszakában fókuszt kell helyezni, még a komor őszi-téli szezonban is. Ilyenkor leginkább a fedetlen arc és kézfej igényli a gondoskodást.

Vannak olyan hatóanyagok, amelyek abszolút sikerrel vethetők be a barna foltocskák ellen. A legtöbb kozmetikai termék tartalmazza ezeket a nagyágyúkat, ám vásárlás előtt tanácsos alaposan átböngészni az összetevők listáját. A túlzott melanintermelés nyomait teljes mértékben eltüntetni nem lehet, azonban a C-vitamint, azelainsavat, niacinamide-ot, vagy éppen bakuchiolt tartalmazó termékek szépen halványítják a már meglévő foltokat.

Hatékony termékek pigmentfoltok ellen

Sokan ragaszkodnak a jól bevált arckrémekhez, azonban a barna foltok megjelenésekor célszerű lecserélni a korábban rendszeresen alkalmazott kencét. Számos lehetőség közül lehet választani, a kozmetikai piac szinte ontja magából a pigmentfoltok elleni terméket, amelyek egyszerűen illeszthetők be a hétköznapi bőrápolási rutinba. Nem mindegy azonban, milyen hatóanyagok, összetevők dominálnak az efféle kozmetikumokban.

 

1.: Eucerin Anti-Pigment éjszakai arckrém, 50 ml-es kiszerelés, 13 976 forint. 2.: Uriage Dépiderm éjszakai krém, 30 ml-es kiszerelés, 10 920 forint. 3.: Ilcsi halványító krém, 50 ml-es kiszerelés, 6490 forint. 4.: Nivea pigmentfoltok elleni arckrém, 30 ml-es kiszerelés, 7499 forint.

 

Aki nem kedveli a krémes állagot, s inkább a szérumok rajongója, ugyanúgy beépítheti a pigmentfoltok elleni hatóanyagokat az arcápolási szokásaiba. A pigmentfoltok ellen kifejlesztett szérumok repertoárja legalább olyan széles körű, mint az arckrémek felhozatala.

1.: The Ordinary Alpha Arbutin 2%-os pigmentfoltok elleni szérum, 30 ml-es kiszerelés, 4790 forint. 2.: Revox Just Alpha Arbutin 2%-os pigmentfoltok elleni szérum, 30 ml-es kiszerelés, 3290 forint. 3.: Helia-D Cell Concept halványító szérum, 30 ml-es kiszerelés, 4399 forint. 4.: Nivea pigmentfoltok elleni szérum, 30 ml-es kiszerelés, 7999 forint.

 

Vannak egyéb megoldások is, ha már alapvetően sok szérum és kence szerepel a bőrápolási rutinban. Ampullák és lemosók segítségével szintén hatékonyan lehet fellépni a zavaró pigmentfoltok ellen, miközben a kéz bőrét sem kell elhanyagolni. Több márka készített már sötét foltokra kifejlesztett kézkencét, a legtöbb még fényvédelemmel is szolgál az érzékeny kacsók számára.

1.: Vichy Liftactiv Specialist Glyco-C pigmentfoltok elleni ampullák, 10 db 2 ml-es kiszerelés, 12 430 forint. 2.: Bioderma Pigmentbio habzó lemosó, 200 ml-es kiszerelés, 5499 forint. 3.: Nivea pigmentfoltok elleni kézkrém, 50 ml-es kiszerelés, 3499 forint.

 

Kiemelt kép: Getty Images.

Cikkfotó: Getty Images.

Montázsok: Retikül.

  • Megosztás:
hirdetés