A mazsola az antioxidánsokban gazdag szőlő minden előnyös tulajdonságával rendelkezik, ugyanakkor sokkal több élelmi rostot tartalmaz, mint a friss gyümölcs maga. A mazsolavíz bőrszépítő, és méregtelenítő tulajdonságai miatt népszerű.

Az ajurvéda követői, akik a test és a lélek harmóniájára különösen nagy gondot fordítanak, hosszú ideje alkalmazzák a szervezet méregtelenítését elősegítő mazsolás vizet, mely értékes ásványi és antioxidáns anyagaival javítja a máj funkcióit.

A máj nélkülözhetetlen szerepet játszik a méregtelenítésben, és az anyagcsere-folyamatokban, hiszen úgy működik, mint egy szűrő, melynek rostáján fennakadnak a káros anyagok és a kémiai szabad gyökök. A légszennyezettség, az UV-sugárzás, és más, környezeti, illetve belső, stresszártalmak hatására elszaporodó szabad gyököket az antioxidánsok semlegesítik, ezért kell sokféle zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanunk, máskülönben a szervezetünkben romboló munkához látnak a káros anyagok, melyek felgyorsíthatják az öregedési folyamatokat, illetve megbetegíthetnek minket.

A mazsolás vízre sokan tisztító vízként is tekintenek, hiszen hozzájárul ahhoz, hogy kiürüljenek a szervezetből a különféle sejtkárosító anyagok.

A mazsola bőrszépítő tulajdonságai

A mazsola a mazsolaszőlő fajtáinak aszalt változata, melyek közül a sötétebb, fekete szemek hatékonyabban fokozzák a máj méregtelenítő folyamatait, hiszen többféle antioxidáns hatású vegyületben bővelkednek. A sötét színű mazsolának magasabb a vastartalma, héjában pedig bioflavonoidok találhatók. A fitovegyületei a napsugárzással szemben nyújtanak védelmet a sejteknek, ám, ha már beindult a károsodásuk, a mazsolában fellelhető aminosavak segítik a bőr megújulását. A mazsola C- és E-vitaminokban gazdag, melyek hozzájárulnak a bőr rugalmasságához.

Mivel a mazsola antioxidánsai hatástalanítják a vérben keringő szabad gyököket és káros anyagokat, melyek gyakran roncsolják a kollagént és az elasztint, gyakorlatilag késleltetik a bőröregedést, és serkentik a sejtek regenerációját. A vasban gazdag mazsola a vörösvérsejtek képződését is fellendíti, ezáltal javul a bőr oxigénellátása, így feszesebb, ragyogóbb és egészségesebb lesz.

Bár magas cukortartalmával vigyázni kell, a mazsoláról többségében elmondható, hogy bőrfiatalító és egészségmegőrző hatással bír, ráadásul az emésztést is rendbe teszi, amivel nemcsak elősegíti a fogyást, hanem a bőrképet úgyszintén javítja.

Javítja az emésztést, lelapítja a hasat

A mazsolának kétszer magasabb a rosttartalma, mint a szőlőé, ezáltal hatékonyan tisztítja a bélrendszert. Gyógyír a székrekedésre, és a rossz, puffadással járó emésztést is javítja. Gyulladáscsökkentő, illetve baktérium- és vírusölő tulajdonságával megvédi az emésztőcsatornát a kórokozókkal szemben.

A mazsolás víz elkészítése

Többféle recept kering a köztudatban, de abban mind megegyezik, hogy első lépésként vizet kell felforralni, és abban kell pihentetni a mazsolaszemeket.

Hozzávalók:

  • ½ csésze mazsola
  • 2 csésze tiszta csapvíz

Először felforraljuk a vizet, majd hozzáadjuk a mazsolát. Nagyjából húsz percig pároljuk a szemeket fedő alatt, utána lekapcsoljuk a tűzhelyet, és pihenni hagyjuk a vízben ázó mazsolákat. Egy éjszakán, vagy nyolc órán keresztül áztassuk az aszalt szemeket, azután szűrjük le a vizet, és éhgyomorra igyunk belőle egy pohárkával. Ne rögtön utána reggelizzünk, hanem toljuk el fél órával.

Mivel fokozza a bélmozgást, és enyhe hashajtó hatással bír, a mazsolás víz fogyasztásával nem ajánlott túlzásba esni.

  • Megosztás:
hirdetés