A pattanások nemcsak az arcon jelentkezhetnek, hanem akár a háton, a mellkason, vagy a fenéken is felbukkanhatnak. Ezek különösen nyáron jelentenek problémát, ilyenkor a nyitott ruhák miatt jobban láthatóvá válnak, ám ősszel sem szabad szőnyeg alá söpörni a problémát.

hirdetés

A testen megjelenő pattanásokat sok esetben a szőrtüszők gyulladása okozza, de a gombás vagy bakteriális fertőzések is közrejátszhatnak. A nem megfelelő életmódbeli szokások pedig az egészet csak súlyosbíthatják. A legfontosabb, hogy milyen pöttyökről van szó, hiszen szőrtüszőgyulladás esetén a kitüremkedés csak piros lesz, ám, ha aknéval van dolgod, legtöbbször gennyes a dudor közepe.

Az aknéval általában könnyű összetéveszteni a kelést, ami ugyanúgy fehér végű dudort képez, ám a piros kitüremkedés legtöbbször a szőrtüszők baktériumos elfertőződését jelzi. A kelés jellemzője, hogy feszül, lüktet és fáj, de nem szabad nyomkodni, akkor sem, ha megérett.

Az efféle puklikban lévő genny baktériumokat tartalmaz és fertőző, könnyen szétterjedhet a test felületein. A legtöbb esetben magától kifakad és nem igényel kezelést, viszont érdemes alaposan fertőtleníteni a környékét. Ha nem vagy biztos benne, mivel van dolgod, mindenképpen ajánlott megmutatni bőrgyógyásznak.

Miért alakulnak ki pattanások a testen?

A megjelenésük hátterében eltérő okok állhatnak: hormonális ingadozás, helytelen táplálkozás vagy nem megfelelő anyagból készült ruha viselése. Hormonális probléma esetén a bosszantó pöttyök folyton megjelennek, és szinte lehetetlen tőlük megszabadulni. A túlzott faggyútermelés, és gyógyszerek is kiválthatják, így mindenképpen érdemes velük felkeresni egy szakorvost. Gyakran előfordul, hogy valamilyen diétát javasol a szakember, amitől megszűnik a probléma.

A helytelen táplálkozás nemcsak az arcbőrt teheti fakóvá és problémássá, hatására a testen is megjelenhetnek a pattanások. Ez plusz indok arra, hogy vitaminban gazdag étrendet érdemes folytatni, és természetesen a napi ajánlott folyadékbevitelről sem szabad megfeledkezni. Már ezek nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az adott terület ismét pöttymentessé váljon.

Sok esetben pedig a nem megfelelő anyagból készült ruhák okozzák a pattanásokat. Ennek meleg időben, fűtésszezonban különösen nagy a jelentősége, ilyenkor mindenki jobban megizzad, a műszál nem nyeli el a nedvességet megfelelően és a zavartalan szellőzést sem biztosítja. Edzésnél szintén érdemes erre odafigyelni, mozgás után minél hamarabb lezuhanyozni, hiszen a kosz és az izzadtság eltömítheti a pórusokat.

Ruhák megfelelő anyagból

Már néhány apró figyelmességgel is nagy változás érhető el, például, ha lecseréled az ágyneműt pamutra, nem viselsz műszálás ruhát vagy fehérneműt. Ez utóbbi nem csak edzés esetén fontos.

Hajápoló szerek

A hajápolók szintén irritációt válthatnak ki, ezért javasolt minél kevesebb terméket használni, és lehetőség szerint azok is inkább csak természetes összetevőket tartalmazzanak.

Radírozás

A rendszeres bőrradírozás is segíthet, mivel az elhalt hámsejtek eltűnnek az adott területről és nem tömítik el a pórusokat. Fontos, hogy a termék ne tartalmazzon irritáló kémiai anyagokat, így nem fog a bőröd fellázadni ellene.

Méz

Házi praktikákkal is próbálkozhatsz, például a méz kiváló gyulladáscsökkentő, ezért segíthet megszabadulni a bosszantó pattanásoktól. Elegendő egyszerűen szétkenni a háton, várni, majd lemosni. Érdemes utána hidratálni, mert a méz kiszívja a nedvességet a bőrből.

Teafaolaj

A teafaolaj antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású, kicsit hígítsd fel vízzel, majd vattakorong segítségével az érintett területet kend be. Szárítja a bőrt, ezért tényleg csak a pattanásokra kell alkalmazni.

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés