A pórusok eltömődése rendkívül gyakori bőrápolási probléma, figyelmen kívül hagyásukkal pedig később jóval nehezebb lesz azokat kezelni. De mi okozza az eldugult pórusokat, és mitől lesz fekete a mitesszerek feje? Összeszedtük a leggyakoribb mítoszokat ezzel kapcsolatban.

hirdetés

A bőr középső rétege, a dermis verejtékmirigyeket tartalmaz, amelyek izzadságot termelnek. A verejtékmirigyek olyan funkciókat látnak el, mint például a testhőmérséklet szabályozása és a szennyeződés eltávolítása azáltal, hogy sót és vizet hagynak a bőrfelszínen. Az izzadságnak szüksége van egy helyre, ahol a felszínre törhet, ezek pedig a pórusok.

Mitől dugulnak el a pórusok?

Három fő bűnös van: a felesleges olaj, mármint a faggyúmirigyek túlműködése, az elhalt bőrsejtek felgyülemlése, valamint a túlzott tisztítás. Idővel a felesleges olaj és az elhalt bőr elkezd felhalmozódni a bőr felületén. Bár ez kis mennyiségben jó, ám ha nem mosod alaposan a bőrödet, ezek az irritáló anyagok felhalmozódnak, és eltömítik a pórusokat. Ennek ellenére ne akarj túlzásba esni!

Ha túl gyakran tisztítasz, megfosztod bőrödet a természetes olajaitól, ami azt eredményezi, hogy a bőr működése túlkompenzálásba kezd. A szükségesnél több olaj előállítása zsíros bőrt eredményezhet, és felhalmozódást okozhat, ami eltömítheti a pórusokat is.

Az egészséges megjelenésű, foltmentes bőr trükkje az, hogy a hámréteg igényeinek megfelelően mosakszol. Hogy kinek mi a megfelelő, az egyéni. De a legtöbb ember számára fontos, hogy gyengéd termékeket használjon naponta kétszer, egyszer reggel és egyszer este. A száraz bőrűeknek akár napi egy alkalom – esti tisztítás – is elég.

Szennyeződés vagy oxidáció? Miért lesz fekete a mitesszerek hegye?

A közhiedelemmel ellentétben az orron lévő fekete pontok nem a bőr alatt összegyűlt szennyeződések. A mitesszer sötét hegye az eltömődött pórusok oxidációjának köszönhető, ami által a pórusok belseje barnásfekete árnyalatúvá válik. Ezeket gyakran összetévesztik a kosszal.

Póruseltávolító kencék

Számos terméket reklámoznak úgy, hogy eltüntetik a pórusokat, és sima arcbőrt eredményeznek. Valójában a pórusok nem záródnak össze, illetve nem is tűnnek el, ami például komoly probléma lenne. Természetes, hogy közelről láthatóak a pórusaid, csak a képszerkesztő applikációk aranykorában elszoktunk látványuktól.

Viszont, ha az apró nyílások rendszeresen eltömődnek vagy gyulladásban vannak, meggyengül és elernyed a faluk, emiatt kitágulnak, és már csak nagyon nehezen nyerik vissza rugalmasságukat. Így inkább érdemes ennek megakadályozására fordítani a figyelmet!

A különféle maszkokra és krémekre rásütött pórusösszehúzó megnevezés is félreérthető, hiszen nem fogják teljesen összezárni a bőr verejték- és faggyúelvezető nyílásait. Finomítják ugyan a hámréteg felszínének textúráját, de elsőként minden esetben a tisztítással kell kezdeni.

A hideg víz segít?

Elterjedt vélekedés, hogy a hideg víz összehúzza a pórusokat. Ez azonban nem teljesen igaz. A hűvös víz az ereket húzza össze, és ezáltal tűnik úgy, mintha pórusaid is összementek volna. Viszont ahogy visszanyeri bőröd a természetes hőfokát, az apró gödrök mérete is ugyanakkora lesz.

A már kitágult pórusok finomítása azonban nem lehetetlen. Ám a meggyengült falú nyílások már sosem lesznek olyan tűhegynyiek, mint mondjuk, gyerekkorunkban. A finomítás alatt azt értjük, hogy megfelelő tisztítással és kezeléssel kevésbé lesznek feltűnőek, mint előtte, és minimalizálható az esély arra, hogy újra és újra eltömődjenek. Az akné után maradt mély kráterek például csak hámlasztó kencékkel és speciális arckezelésekkel halványíthatóak.

Hogyan szabadulj meg a mitesszerektől?

Az alapos arctisztítás elengedhetetlen az egészséges pórusokhoz. Ezekben az apró gödrökben remekül megmaradnak a szennyeződések és a sminkmaradványok. Így, ha nem tisztítod bőrödet megfelelően, pórusaidban könnyen maradhat egy kis alapozó, vagy bármilyen más szennyeződés. Az alapos mosás után pedig érdemes kémiai hámlasztót alkalmazni, például AHA-t vagy BHA-t. Emellett használj időnként pórustisztító arcpakolást, amit akár te magad is elkészíthetsz otthon.

 

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés