A száraz és a vízhiányos bőr problémája nem említhető egy lapon, hiszen két eltérő állapotról van szó. Mivel a tünetek nagyrészt megegyeznek, nehéz különbséget tenni. Honnan tudhatod, melyikkel állsz szemben?

hirdetés

Ha feszül, húzódik az arcbőröd, valószínűleg száraz vagy vízhiányos. De lehet akár mindkettő egyszerre. Ugyanis a száraz bőr egy bőrtípus, a vízhiány pedig egy probléma, akárcsak a pattanás, mitesszer vagy rosacea. Nehéz azonban különbséget tenni, hiszen a tünetek igen hasonlók is lehetnek.

Száraz vagy vízhiányos a bőr?

A száraz bőr keveset termel a természetes olajokból, ezért lesz felszíne feszülő, húzódó, kissé érdes tapintású. A vízhiányos bőr nevéből is adódóan nem olajokban szenved hiányt, hanem vízben. Általában ezt az okozza, hogy sérül a védőrétege, és a víz gyorsabban elpárolog belőle. A megnövelt folyadékbevitel segíthet, de nem igazán oldja meg a problémát, aminek legfőbb okozói gyakran a vízelvonó kozmetikumok.

 

Hogy melyik problémával állsz szemben, azt egy teszttel kiderítheted. Mosd meg az arcod vízzel, és utána ne kenj rá semmit. Ha ekkor tapintása száraz, kissé feszül, akkor vízhiányos vagy száraz a bőröd.

Néhány óra elteltével vizsgáld meg még egyszer. Ha továbbra is feszül, húzódik az arcod, nagy valószínűséggel száraz a bőrtípusod. Ha a bőröd olajossá vált az idő elteltével, akkor lehetséges, hogy zsíros és vízhiányos. Másik hatásos teszt, ha finoman belecsippentesz arcbőrödbe. Ha rögtön visszaugrik, valószínűleg nem dehidratált, csak száraz.

A vízhiányos bőr jellemzői és ápolása

A vízhiányos bőr általában fakó, és előfordul, hogy gyakran hámlik. Rugalmatlan, ha szétfeszíted, csak lassan ugrik vissza a helyére, érzete pedig száraz, durva tapintású. A dehidratált bőr ápolására érdemes odafigyelni. Kerüld az alkoholt és illatanyagokat tartalmazó kozmetikumokat, hiszen ezek csak tovább ronthatják a helyzetet, mivel szárítanak, elvonják a nedvességet bőrödtől.

A hialuronsavat, valamint glicerint és aminosavakat tartalmazó termékek azonban nagy segítségedre lehetnek, vízmegkötő tulajdonságuknak köszönhetően. A kémiai hámlasztók használata is ajánlott vízhiánnyal küzdők számára, hiszen kíméletes módon távolítják el az elhalt bőrsejteket. Érdemes AHA- vagy PHA-savat használni, majd utána alaposan hidratálni.

A száraz bőr jellemzői és ápolása

A száraz bőrtípusú emberek faggyútermelése minimális, a sejtek pedig nem tudnak elég olajat termelni. Az arc ilyenkor feszül, húzódik, és előfordulhat, hogy hámlik. Tapintása kissé érdes, de a bőr maga rugalmas. Ha ilyen a bőrtípusod, nem ajánlott magas pH-értékű szappannal mosni arcodat, illetve a habállagú lemosókat is kerüld. Helyettük gazdag, hidratáló összetevőket tartalmazó termékeket használj.

Bőröd ismerete azért is fontos, mert nem mindegy, milyen problémát kezelsz. Ha szárazként ápolod vízhiányos bőrödet, az olajos készítményekkel csak pattanásokat idézel elő, magát a kiváltó okot nem szünteted meg. A probléma megoldásához a legfontosabb pedig az, hogy ismerd önmagad.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés