Egy kis tégelynyi méhviaszos testápoló igazi must-have kelléke lehet a mindennapoknak, amikor odakint tombol a tél. A bőrtápláló kence szerencsére szuper gyorsan, házilag is elkészíthető néhány egyszerű hozzávaló segítségével.

hirdetés

A téli időszak a folyamatos hidratálásról szól a bőrápolás tekintetében. Ez sajnos időnként ördögi körnek tűnhet, még akkor is, ha kívül-belül odafigyelsz a vízpótlásra.

Sokan tapasztalhattuk már azt, mennyire meglepően gyorsan be tudja szívni a magas víztartalmú kencéket a bőrünk. Ezáltal bár pótoljuk a nedvességet, az sajnos nem feltétlenül elég. A hidegben ugyanis extra könnyen kiszárad a bőr, és gyakran sérül a nedvességmegtartó képessége, így gyorsan veszít víztartalmából, amitől húzódni kezd és kirepedezik.

 

Azért, hogy biztonságban tudjuk bőrünket, érdemes olyan krémeket is használni, melyek egyfajta védőréteget képeznek azon. A méhviasz erre tökéletesen alkalmas. Ápoló tulajdonságaival pedig még az érzékeny, irritációra hajlamos hámrétegre is ajánlott. Bár a mézallergia ritka, akiknél heveny allergiás bőrtüneteket vált ki a virágpor, azoknak érdemes mellőzni, vagy teszt után alkalmazni a mézalapú kencéket.

Krémesen könnyű méhviaszos testápoló házilag

A méhviaszt rengeteg dologra használták már a történelem során, napjainkban pedig a bőrápolás és a kozmetikumok egyik igen sokat használt alapanyaga. A viaszt a méhek állítják elő saját váladékaikból, ami bár nem hangzik túl bizalomgerjesztően, mégis nagyon sok szempontból hasznos tud lenni.

Vízlepergető hatásának köszönhetően a viasszal bekent felületek kevésbé lesznek kitéve az időjárási viszontagságoknak. Antibakteriális tulajdonsága miatt a kórokozók és a gombák sem jutnak be a sérült bőrszövetbe. Ennek ellenére a képzett réteg légáteresztő, és a legkevésbé sem okoz irritációt. Táplálja és puhítja a száraz területeket, és gyógyítja az apróbb sérüléseket is sejtregeneráló és gyulladásgátló képessége által.

Házi recept természetes alapanyagokból

A méhviaszos testápoló bármilyen bőrfelületen alkalmazható. A krémhez adott sheavaj és kókuszolaj finom illatot és krémes állagot varázsol a kencének, az édesmandula-olaj pedig magas E- és B-vitamin-tartalma miatt lesz kellemes a bőr számára.

Hozzávalók:

  • 185 g sheavaj
  • 45 g édesmandula-olaj
  • 30 g kókuszolaj
  • 8 g méhviasz

Az összes alapanyagot tedd bele egy tálba, majd folyamatos kavargatás mellett olvaszd meg egy forró vizes lábas felett. Az így kapott forró keveréket egy másik tál hideg víz felett hűtsd vissza langyos hőmérsékletűre. Végül egy elektromos habverő segítségével kavargasd addig, míg fehér, habos állagot nem kapsz. Ekkor érdemes belekanalazni a krémet a végleges tárolóedényébe, és a mélyhűtőbe tenni fél órára, hogy megdermedjen.

Méhviaszt bioboltokból és webáruházakból egyaránt be lehet szerezni viaszlap és viaszgyöngy formájában is.

Cikkfotók: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés