Nagyon kellemetlen dolog a korpásodás, és sajnos a legtöbb ember megküzd vele élete során. Vannak, akiknél ez gyorsan múló, átmeneti állapot, ám mások éveken vagy akár évtizedeken keresztül nem tudnak tőle megszabadulni.

Dr. Dominic Burg hajbiológus az elle.com-nak adott interjújában elárulta, milyen módszerrel szüntethető meg a korpa, ami nemcsak a látvány miatt frusztráló: érzésre is igen kényelmetlen.

Először a probléma gyökerét kell megtalálni

Ennek általában az az oka, hogy nem a megfelelő kezelési módot választják. Mielőtt bármilyen otthoni kísérletezésbe kezdesz, fontos, hogy kiderítsd, pontosan mi okozza a korpásodást, lehetőleg bőrgyógyász segítségével. Ha a korpa nem bakteriális fertőzés, gomba vagy más kórokozó eredménye, hanem egyszerűen száraz, esetleg irritált a fejbőröd, a következőket teheted.

Cseréld le a hajápolóidat!

Ha nincs egyéb oka a korpásodásnak, nagy valószínűséggel a hajápolóidban található kemikáliák a felelősek érte. A fejbőr nagyon érzékeny, az illatanyagok és a haj zsírosodását gátló összetevők is irritálhatják, de előfordulhat, hogy valamilyen más összetevőre vagy érzékeny. Ezt kiküszöbölheted, ha natúr kozmetikumokat választasz: cseréld le a sampont és a balzsamot is természetes alapanyagokból készült termékekre, sőt, akár illatmentes gyógyszertári samponra! A legjobbak azok, melyek E-vitamint, aloe verát vagy baobabolajat tartalmaznak. Lehetőleg hagyd el, vagy legalább csökkentsd a hajfestést is, de, ha mégsem tudsz róla lemondani, mindenképp kímélő festékkel történjen.

Legfeljebb heti háromszor moss hajat

Ugyanúgy, ahogyan az egész testeden , úgy a fejeden sem tesz jót a bőrnek a túl gyakori tisztítás, hiszen ezzel eltávolítod róla a természetes, faggyúból álló védőréteget. Ennek hatására a bőr kiszárad, viszketni és hámlani fog, vagyis megjelenik a korpa, ráadásul védekező mechanizmusként fokozódik a zsírtermelés is, ami korai hajzsírosodáshoz vezet. Ha eddig mindennap mostál hajat, először vezesd be, hogy csak minden másnap teszed meg, majd, amikor a tincsek ezt is megszokják, kipróbálhatod, hogy mi történik, ha háromnaponta öblíted őket. Jó, ha hagyod a frizurádat magától megszáradni, mert a hajszárítóból érkező hő is szárítja a fejbőrt.

Balzsam és bőrradír – hogyan?

A hajbalzsam bevonatot képez, ami az öblítéskor nem távozik. Ez a hajszálaknak jó, de a fejbőrnek egyáltalán nem, mert a rajta maradó anyag nagyon kiszárítja. Ugyanez igaz a nem kiöblítendő kondicionálókra és egyéb hajformázókra, például a hajlakkra is. Próbáld meg a balzsamot úgy felvinni, hogy a szálak tövéhez ne kerüljön, inkább csak a hajvégekre. Ami a bőrradírt illeti, felejtsd el! A száraz fejbőrnek semmi szüksége a további hámlasztásra, arra pedig végképp nincs, hogy a kis szemcsék felsértsék, és még ki is sebesedjen.

A belső támogatás is fontos

Sokat javíthat a helyzeten, ha kiegyensúlyozottan étkezel, elegendő folyadékot fogyasztasz, és olyan vitaminokat, ásványi anyagokat szedsz, melyek támogatják a bőr és a haj egészségét. Az omega-3 zsírsavak, az A-, B7-, C- és E-vitamin, valamint a cink és a vas a segítségedre lesznek.

  • Megosztás:
hirdetés