Nagyon kellemetlen dolog a korpásodás, és sajnos a legtöbb ember megküzd vele élete során. Vannak, akiknél ez gyorsan múló, átmeneti állapot, ám mások éveken vagy akár évtizedeken keresztül nem tudnak tőle megszabadulni.

hirdetés

Dr. Dominic Burg hajbiológus az elle.com-nak adott interjújában elárulta, milyen módszerrel szüntethető meg a korpa, ami nemcsak a látvány miatt frusztráló: érzésre is igen kényelmetlen.

Először a probléma gyökerét kell megtalálni

Ennek általában az az oka, hogy nem a megfelelő kezelési módot választják. Mielőtt bármilyen otthoni kísérletezésbe kezdesz, fontos, hogy kiderítsd, pontosan mi okozza a korpásodást, lehetőleg bőrgyógyász segítségével. Ha a korpa nem bakteriális fertőzés, gomba vagy más kórokozó eredménye, hanem egyszerűen száraz, esetleg irritált a fejbőröd, a következőket teheted.

Cseréld le a hajápolóidat!

Ha nincs egyéb oka a korpásodásnak, nagy valószínűséggel a hajápolóidban található kemikáliák a felelősek érte. A fejbőr nagyon érzékeny, az illatanyagok és a haj zsírosodását gátló összetevők is irritálhatják, de előfordulhat, hogy valamilyen más összetevőre vagy érzékeny. Ezt kiküszöbölheted, ha natúr kozmetikumokat választasz: cseréld le a sampont és a balzsamot is természetes alapanyagokból készült termékekre, sőt, akár illatmentes gyógyszertári samponra! A legjobbak azok, melyek E-vitamint, aloe verát vagy baobabolajat tartalmaznak. Lehetőleg hagyd el, vagy legalább csökkentsd a hajfestést is, de, ha mégsem tudsz róla lemondani, mindenképp kímélő festékkel történjen.

Legfeljebb heti háromszor moss hajat

Ugyanúgy, ahogyan az egész testeden , úgy a fejeden sem tesz jót a bőrnek a túl gyakori tisztítás, hiszen ezzel eltávolítod róla a természetes, faggyúból álló védőréteget. Ennek hatására a bőr kiszárad, viszketni és hámlani fog, vagyis megjelenik a korpa, ráadásul védekező mechanizmusként fokozódik a zsírtermelés is, ami korai hajzsírosodáshoz vezet. Ha eddig mindennap mostál hajat, először vezesd be, hogy csak minden másnap teszed meg, majd, amikor a tincsek ezt is megszokják, kipróbálhatod, hogy mi történik, ha háromnaponta öblíted őket. Jó, ha hagyod a frizurádat magától megszáradni, mert a hajszárítóból érkező hő is szárítja a fejbőrt.

Balzsam és bőrradír – hogyan?

A hajbalzsam bevonatot képez, ami az öblítéskor nem távozik. Ez a hajszálaknak jó, de a fejbőrnek egyáltalán nem, mert a rajta maradó anyag nagyon kiszárítja. Ugyanez igaz a nem kiöblítendő kondicionálókra és egyéb hajformázókra, például a hajlakkra is. Próbáld meg a balzsamot úgy felvinni, hogy a szálak tövéhez ne kerüljön, inkább csak a hajvégekre. Ami a bőrradírt illeti, felejtsd el! A száraz fejbőrnek semmi szüksége a további hámlasztásra, arra pedig végképp nincs, hogy a kis szemcsék felsértsék, és még ki is sebesedjen.

A belső támogatás is fontos

Sokat javíthat a helyzeten, ha kiegyensúlyozottan étkezel, elegendő folyadékot fogyasztasz, és olyan vitaminokat, ásványi anyagokat szedsz, melyek támogatják a bőr és a haj egészségét. Az omega-3 zsírsavak, az A-, B7-, C- és E-vitamin, valamint a cink és a vas a segítségedre lesznek.

  • Megosztás: