A zöld neem port már évezredek óta használja az ájurvédikus gyógyászat, hiszen nagyon hatásosan kezelhetők vele a különféle bőrbetegségek, sőt rovarcsípés enyhítésére is kiváló. A neem fa Indiában őshonos, és az egyik legellenállóbb fafajta a világon. Leveléből port, gyümölcséből pedig olajat sajtolnak ki.

hirdetés

A neem fa az egyik legellenállóbb fafajta a világon

A neem közkedvelt alapanyag a bőrápolásban, ma már egyre több kozmetikai termékben megtalálható. Ugyanakkor tiszta por formában is alkalmazható, sőt ajánlott is, hiszen így a hatása megsokszorozódik. Nagyon erős gyulladáscsökkentő, az irritált, viszkető bőrnek azonnal enyhülést ad és segít megszüntetni a tüneteket.

Kifejezetten ajánlott a használata zsíros, pattanásos bőrre, de az egyéb gyulladásos bőrbetegségek –ekcéma, psoriazis, fekélyek- kezelésében is hatásos. Méregtelenítő, tisztító tulajdonságú, de a sebek, hegek is gyorsabban gyógyulnak vele. Antioxidánsokban is bővelkedik, így az öregedési folyamatok lassításában is hasznos segítség lehet.

Használata nagyon egyszerű, a port annyi vízzel kell kikeverni, hogy kenhető, maszkszerű állagot kapj. Nemcsak a bőrre, de a fejbőrre is lehet kenni, hiszen a viszketést, korpásodást is enyhíti. 20-30 percig hagyd hatni, majd langyos vízzel mosd le. Hatásosságát az is bizonyítja, hogy Indiában bútorokat, használati tárgyakat is készítenek a fából, ugyanis abban a férgek, rovarok nem élnek meg. A por belsőleg is alkalmazható, smoothieba például tökéletes.

Hol kapható: elsősorban bioboltokban, egy 10 grammos kiszerelés ezer forint körül van, de az árak üzletenként eltérhetnek. Ezen kívül online is megvásárolható például itt és itt.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés