Értékes tápanyagainak köszönhetően a lenmag sokoldalú szépítőszer, mely a bőrt feszessé és élettelivé, a hajkoronát pedig dúsabbá varázsolja. Így nyerhetsz szuper gélt belőle!

A lenmag rendszeres fogyasztásával – salátába, joghurtba is szórhatjuk – nemcsak az anyagcsere egészséges működését, hanem a hajunk, a bőrünk és a körmeink szépségét is szolgáljuk. Ugyanilyen hatást érhetünk el, ha olykor-olykor külsőleg is bevetjük ezeket az aprócska, de értékes tulajdonságokkal bíró magocskákat.

A lenmag A-, B-, C-, D- és E-vitaminban gazdag, ráadásul az olajtartalmának a 72%-a esszenciális, melyből 58%-ot tesz ki a linolén. A benne található omega-3 zsírsavak teszik olyan értékessé a szervezet számára, de emellett fontos ásványi anyagok természetes forrása, hiszen a kálium, magnézium, cink, vas, szilícium és kalcium is megtalálható benne.

A lenmagolaj a szépségiparban is egyre népszerűbb, ugyanis serkenti a hajnövekedést, dúsítja és erősíti a tincseket, sőt, ellenállóvá teszi őket a külső, káros hatásokkal szemben. A ritkás szemöldökre és a gyenge, rövid szempillákra is megoldást jelenthet, de a bőrrel ugyanúgy csodákat tesz.

Halványítja a mimikai ráncokat, rugalmassá és puhává teszi a bőrt, illetve késlelteti az öregedés jeleit. A körmök erősítésére úgyszintén alkalmas, így tehát sokféleképpen hasznosíthatjuk. Vízzel felforralva sűrű, kocsonyás, gélszerű anyagot nyerhetünk ki a lenmagból, ami a lenmagolajra jellemző, összes értékes tulajdonsággal rendelkezik.

Szépítő csodagél a lenmagból, egyszerűen

Hozzávalók:

  • 1/4 csésze lenmag
  • 1 csésze szűrt víz
  • nagyon finom hálószűrő, amit tea átszűréséhez is használnak

A vizet egy mély edénybe öntjük, és nagy lángon melegíteni kezdjük. Beleszórjuk a lenmagot, és olyan gyakran kevergetjük, hogy a magok mozgásban legyenek, és kellőképpen cirkuláljanak az edény alján. Miután a víz felforr, folyamatosan kavargassuk benne a magokat, addig, míg zselés anyagot nem eresztenek.

Próbáljuk meg eltalálni azt a pontot, amikor a gél még folyós állagú, de már sűrűsödni kezd, és akkor lassú kevergetéssel vegyük le a tűzhelyről. Kicsit hagyjuk hűlni, majd kis lyukú szűrőn folyassuk át a zselés masszát egy lezárható edénykébe. A szűrőnek olyan finomnak kell lennie, hogy a legapróbb magszemcsék se jussanak át rajta. Csak akkor zárjuk le a tégelyünk fedelét, ha a gél már kihűlt és besűrűsödött. Hűvös, száraz helyen tároljuk.

Ha arc- és testápolásra használjuk, a tiszta zselét mézzel, bőrtápláló olajokkal és aloe verával dúsíthatjuk. Készíthetünk belőle arcpakolást is, de pattanások kezelésére is kiváló. Remek dúsító hajmaszkot nyerhetünk, ha ricinusolajat adunk a lenmaggélhez. Ezzel a keverékkel a szemöldökünket és szempillánkat is növekedésre serkenthetjük. A tiszta lenmagzselével a bőrfeszesítő, ránctalanító szérumot is kiválthatjuk, csak ne felejtsünk el időnként friss gélt készíteni.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés