Az antibakteriális és gyulladásgátló manuka olaj megoldást nyújt a nehezen múló pattanásokra, és fakítja a régóta fennálló bőrfoltokat is. Az illóolaj igazi multifunkciós kencévé válhat a mindennapi rutin során, hiszen ápoló ereje rendkívül sokoldalúan felhasználható.

hirdetés

A növényi olajok és illóolajok gyakran felbukkannak a házi készítésű hajpakolások, vagy arcápoló készítmények hozzávalójaként. Hatóanyagaik szerint számos bőrproblémára jelentenek gyógyírt. Mivel legtöbbjük igen erős vízmegkötő és sebgyógyító képességekkel rendelkezik, akár néhány csepp is elég belőlük ahhoz, hogy hasznunkra váljanak.

A manuka illóolajból sem kell egyszerre sokat használni, azonban annyi bőrpanaszra nyújt enyhítést, hogy a kis fiolányi terméknél érdemesebb nagyobb kiszerelést keresni. A 100%-os esszenciális olaj párologtatása hatékonyan csökkenti a megfázás, az allergia, és a torokgyulladás tüneteit, külsőleg használva pedig bőrnyugtató tulajdonsággal bír.

A manuka egy Új-Zélandon őshonos bokros növény, amelyet gyönyörű rózsaszín virágok lepnek be tavasszal. Az olajat a leveleinek és a szárának a vízgőz desztillációjával állítják elő, továbbá értékes mézével is sokan kereskednek.

Az ezerarcú manuka olaj megszünteti a bőrgyulladásokat

Használata egészen régről ered, a népi gyógyászatban gyakran előkerült. Habár jótékony hatásait nézve sokban megegyezik a teafaolajjal, úgy tartják, hogy annál sokkal erőteljesebb a manuka gyógyító hatása. Továbbá illatában kifejezetten különbözik a kettő. A manuka ugyanis kevésbé nyers, jóval gyengédebb aromával rendelkezik a teafaolajénál.

 

Fertőző, gyulladásokkal járó bőrbetegségek ellen is beválik a manuka, ugyanis erős vírus- és gombaölő hatással rendelkezik. A pattanásokat és a sebeket nyugtatja és begyógyítja, továbbá a bőrfoltokat is halványítja.

Használják aromatreápiás módszerekkel is párologtatásra, mivel belélegezve szorongáscsökkentő tulajdonságaival nyugtatja a szervezetet. A bőrápolásban azonban a helyi alkalmazáshoz hordozóolajjal kell kikeverni, és úgy felkenni a problémás területekre. Ez azért kulcsfontosságú, mert az esszenciális illóolajok önmagukban bőrirritációt is okozhatnak.

Így vidd fel a bőrre a manuka olajat

Ha a bőrteszt során nem észlelhető semmiféle szokatlan elváltozás, akkor hígított formájában teljesen biztonságos lesz a maunka olaj használata. Ezzel a szérum nem veszít hatékonyságából, csupán megkíméli a bőrt. Ehhez egy olyan minőségi növényi olajra lesz szükség, mint például a kókuszolaj, vagy a mandulaolaj.

Az ajánlott keverési arányt felnőtteknél így lehet elérni: egy csepp manuka illóolajhoz három csepp hordozóolajat kell adni. Négy éves kor feletti gyermekeknél pedig egy csepp manukához 5 csepp hordozóolajra van szükség.

 

Ha arcápolás céljából szeretnéd alkalmazni, egy kis csepp manuka olajat a nappali krémedhez is hozzáadhatsz, ez a legegyszerűbb módja, hogy esélyt se adj a gyulladások kialakulásának. Ez kis cseppentésnyi esszenciális olaj segíteni fog a száraz és a zsíros bőr természetes egyensúlyának visszaállításában is.

Továbbá testápolóval is összekeverhető az illóolaj, ha nagyobb felületet szeretnél kezelésbe venni vele. A samponhoz adagolva a fejbőrt is frissíti és fertőtleníti. Akár körömgomba, akár pattanások kezelésére használod, minden esetben érdemes 100%-os tisztaságú manuka olajat vásárolni.

Cikkfotók: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés