Az őszülés nem kizárólag csak az időseket érinti, számtalan ember megtapasztalja az itt-ott előbukkanó ősz hajszálakat már a harmincas éveiben. A legtöbbször kétségbe esik az ember, hiszen az öregedéssel és esztétikai problémával azonosítja a helyzetet, pedig több, különböző dolog is előidézheti a korai őszülést

Mi okozza az őszülést?

Gyakran hallani azt a mondást, hogy ’ebbe beleőszülök’. Nos, van is alapja, ugyanis a folyamatos stressz energiát von el a testből, ami a haj egészségéért felelős fehérjeképzéshez szükséges. Ezen kívül genetikai hajlam, fehérjében és vitaminokban szegény táplálkozás, valamint különféle betegségek –vérszegénység, cukorbetegség, pajzsmirigy problémák- is az okok közé sorolhatók.

Mindezek külön-külön vagy együttesen járulnak hozzá a hajszínért felelős melanintermelés leállásához, aminek eredményeképpen elkezd az ember őszülni.

Meg lehet állítani?

A kor előrehaladtával a melanintermelés természetszerűleg csökken, és ezt a folyamatot megállítani nem lehet. Csupán az életmód milyensége, ami szabályozza ennek a tempóját.
Nagyon fontos a haj fehérjéjének, a keratintermelődésnek az elősegítése, amit bizonyos ételek fogyasztásával is megtehetsz.

A legtöbb, szervezet számára hasznosítható protein az állati fehérjében van, így a máj, a hal és a tojás rendszeres fogyasztása nélkülözhetetlen. Emellett a dió, babfélék, spenót, sárgarépa és a bogyós gyümölcsök is nagy mennyiségben tartalmazzák a szervezet számára elengedhetetlen vasat, cinket, kalciumot, rezet, B6-, B12- és D-vitamint. Mivel a test nem esszenciális szövetként gondol a hajra, kevesebb energiát küld a melanin- és keratinképződésért felelős szövetekbe, így ezt mindenképpen pótolni kell a felsorolt ételek fogyasztásával.

Sárga vagy ősz?

Gyakran látni olyan embereket, akiknek ősz a haja, mégis sárga tincsek tarkítják. Ezt gyakran a cigaretta, az intenzív hőhatás, a nem megfelelő hajápolási termékek, de az uszodák klóros vize is okozhatja. Ha ez tapasztalható, az okok megszüntetése mellett, érdemes hamvasító sampont is használni, ami színpigmentjei révén eltünteti a sárgás elszíneződéseket. Jó megoldás még a heti egyszeri, almaecetes hajöblítés is.

Milyen törődést igényel az ősz haj?

Nemcsak a melanin termelődése csökken az évek előrehaladtával, de a faggyúmirigyek is kevesebb olajat termelnek. Ennek következtében az ősz haj bozontos, száraz és durva tapintású lehet, ezért érdemes hidratáló pakolásokkal enyhíteni ezen. A könnyű állagú, alkoholmentes termékek is kevésbé bírnak szárító hatással.

Ha fested a hajad, mindig ammónia-mentes terméket válassz, és kerüld a sötét színeket. A világosabb árnyalatok ugyanis kevésbé vannak kontrasztban az ősz szálakkal.

Sokan próbálják kitépni az itt-ott megjelenő ősz tincseket, de ez csak ideiglenes megoldást jelent. A haj ugyanúgy visszanő, ráadásul a fizikai behatás hatására hajtőgyulladás léphet fel, ami gyenge, töredezésre hajlamos loknikhoz vezet.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés