A kémiai hámlasztók egyre nagyobb térhez jutnak a hagyományos bőrradírokkal szemben, hiszen kíméletesebbek és hatékonyabbak lehetnek a fizikai hámlasztóknál. Ám a hatékonyságuk attól is függ, hogy a bőrtípusuknak megfelelő terméket használjuk-e.

Mint a krémek és egyéb kozmetikumok esetében, hámlasztót sem csak az adott bőrprobléma vagy bőrkondíció szerint kell választani, hanem a bőrtípushoz is igazítani kell. A hámlasztóknak két fő csoportja van, amik nagyjából le is fedik az egyes bőrtípusokat.

Hámlasztófajták bőrtípus szerint

AHA savas hámlasztók

Az első csoport az AHA savak köre, amibe a glikolsav, a tejsav és a mandulasav tartozik. Ők vízben oldódó savak, erős vízmegkötő tulajdonságokkal, így ez a kategória a száraz, öregedő bőr számára ajánlott. Feltöltik a ráncokat, hidratálttá, puhává, élettel telibbé varázsolják az arcot. Ezen kívül pigmentációra, a pórusok összehúzására és a bőrtónus kiegyenlítésére is kiválóak.

A legerősebb AHA, a cukornádból kinyert glikolsav, ami nemcsak egyenletesebbé teszi a bőrfelszínt, de antimikrobális hatásának köszönhetően a pattanások kezelésében is hatékony segítség. Széleskörűen alkalmazható a bőrápolásban, ugyanakkor érzékeny bőrre nem javasolt.

A tejsavat a tejben lévő laktózból nyerik ki, és kiváló hidratáló tulajdonságokkal rendelkezik. Gyengéd, ugyanakkor nagyon hatékony hámlasztó, anti-aging hatású, vizes bázisú krémekkel kombinálva szuper hatással van a bőrre. A mandulasav a leggyengédebb AHA sav, ami a bőr textúráját és a pórusok méretét szabályozza a leghatékonyabban. Antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása révén a vegyes, pattanásos bőr ápolására is kiváló.

BHA savas hámlasztók

A zsíros, irritációra, kipirosodásra hajalmos bőrt remekül kezeli a BHA sav, ami nem más, mint a szalicilsav. Kiváló tulajdonsága, hogy az AHA savakkal ellentétben nemcsak a bőr felszínén hat, hanem képes a pórusokba is behatolni. Hatékonyan tisztítja azokat, így a mitesszerekkel szemben hatásos fegyver lehet. Gyulladáscsökkentő tulajdonsága is van, így a pirosodással járó, különféle bőrbetegségek kezelésére is alkalmazható.

Érdemes még kiemelni a citrom-és almasavat is, amik bőrápolási termékekben gyakori összetevők. Az almasav AHA és BHA tulajdonságokkal is rendelkezik, de kevésbé hatékony, így önálló termékként ritkán fordul elő. A citromsavnak több fajtája is van: az AHA csoportba tartozók a bőr textúráját javítják és a pH-egyensúly fenntartását segítik, míg a BHA kategóriába tartozó változata a pórusok kitisztításáért és a faggyútermelés szabályozásáért felel.

Az AHA és BHA savakat nemcsak önálló hámlasztó formájában, de különböző termékek összetevőiként is megtalálni. Tonikokban, arctisztítókban, hidratálókban, arcmaszkokban és még bőrradírokban is találkozni velük.

Így használd őket

Ha soha nem használtál még kémiai hámlasztót, érdemes a leggyengédebb formulával indítani.  AHA savak esetében ez 5%, ami egészen 10-ig mehet fel, ha jól bírja a bőröd. A szalicilsav esetében ez az érték 1-2%.

Különösen az AHA savak erősen fényérzékenyítik a bőrt, emiatt legjobb este használni őket, nappalra pedig fényvédővel óvd a bőröd. A különböző típusú savakat nem szerencsés egy időben alkalmazni, de hatékonyabbá teheted a munkájukat, ha például nappalra szalicilsavat teszel fel, este pedig valamelyik AHA savas hámlasztót. Esetleg kombinálhatod is őket az arc különböző pontjain, ha vegyes bőrtípusod van, és emiatt különböző igényei vannak az arcod egyes területeinek.

A rutinban a szérum vagy hidratáló előtt tedd fel a hámlasztót, de mindig figyelj, milyen gyakorisággal javasolt használni. A szalicilsavat akár naponta is felteheted, de az AHA savakat elég csak másnaponta. Persze ez nagyban függ a bőr toleranciájától is.

Miért hámlassz?

A bőr szerkezete rendelkezik egy természetes megújító folyamattal, aminek feladata az elhalt hámréteg eltávolítása. Ez a ciklus, ahogy az ember öregszik, folyamatosan csökken, ezért egy kis tuningra van szüksége. Nemcsak az öregedés, de a genetikai hajlam, a különféle bőrbetegségek és a túlzott napsugárzás is lassíthatja ezt a folyamatot. Az elhalt hámsejtek fakóvá, ráncossá, szárazzá vagy épp pattanásossá tehetik a bőrt, kinek mire van épp hajlama. Érdemes ezért beépíteni az arcápolási rutinba egy szuper hámlasztót, ami lehúzza a gyulladást, összehúzza és tisztítja a pórusokat, valamint egységesebbé teszi a bőrfelszínt.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés