A benzoil peroxid az egyik leghatékonyabb ellenszere a pattanásoknak, amit különböző, akné elleni készítmények hatóanyagaként alkalmaznak. Ezek a kencék itthon gyógyszernek minősülnek, így patikában kaphatóak, de vény nélkül is.

A benzoil peroxid elpusztítja a P. acnes baktériumokat

A benzoil peroxid különlegessége, hogy bitangerős antibaketeriális tulajdonságú, így kiírtja az akné hátterében gyakorta álló P. acnes baktériumokat. Persze mint minden jónak, ennek is van árnyoldala, méghozzá az, hogy nagyon szárító hatású és a bőrt is irritálhatja. Még az ellenálló, zsíros bőrűeknek is körültekintően kell alkalmazni, és alaposan hidratálni.

A szárító hatás mellett még egy nagy hátránya is van. Szabad utat enged a sejtkárosító és az öregedési folyamatokért felelős káros szabad gyököknek, így fakóvá, és ráncossá teheti a bőrt, amennyiben valaki hosszútávon alkalmazza.
Mindenképpen érdemes bőrgyógyász véleményét kikérni, mielőtt belevágna az ember egy ilyen kúrába, ami 4-10 hétig tarthat. Elsősorban a közepes és súlyos aknéval szenvedőknek ajánlott, akiknél csak elenyésző számba mennek a pattik, inkább a kíméletesebb módszereket válasszák az eltüntetésükre.

A benzoil peroxid előnye, hogy az antibiotikumokkal ellentétben a baktérium hosszabb használat után sem lesz rezisztens vele. Ez azért jó hír, mert a kúra eredményességéhez időre, általában több hétre van szükség. Tehát, ha egy hét után még nem lesz pattanásmentes zóna az arcbőr, egyáltalán nem kell elkeseredni.

Az extrém bőrszárazságon kívül további mellékhatás lehet az égő, kipirosodott arcbőr, ami normális, azonban, ha több napig fennáll, érdemes csak kétnaponta alkalmazni a készítményt. Ha azután sem múlik el, inkább ne használd többet.

A benzoil peroxidot naponta egy alkalommal, lehetőleg este kell alkalmazni megtisztított arcbőrön. Fontos, hogy utána alaposan hidratálva legyen a bőr egy könnyű állagú, érzékeny bőrre való arckrémmel -sőt minden arcápoló legyen ebben az időszakban érzékeny bőrre való-. Javasolt egy 5%-os hatóanyagú krémmel kezdeni -általában kenőcs formájában kapható-, majd, ha hozzászokik a bőr, és hosszabb idő után sem mutatkozik látványos eredmény, a legmagasabb 10%-os formulát lehet bevetni.

Amire még figyelni kell benzoil peroxid tartalmú készítmények alkalmazásakor, a fényvédelem. Érzékennyé teszi a bőrt, ezért minimum 30-as faktorszámú fényvédőt kell használni, a kúra bejezése után is még egy darabig –meg amúgy is-. Továbbá erős fehérítő tulajdonságú, így a hajat, szemöldököt és textíliákat is megfogja. Ezért az arc ezen területeit kerülni kell, és törölközőből, párnahuzatból is olyat érdemes használni, amit nem sajnál az ember.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés