A hajmosás a hajápolás alapja, amiről sokan azt gondolják, nem lehet elrontani, pedig a sikerességét rengeteg dolog befolyásolja, például a kemény víz. A vízben lévő ásványi anyagok hasznosak a szervezet számára, ám a frizurára kerülve már egészen más hatást fejtenek ki. Utánajártunk a dolognak, és azt is eláruljuk, hogy miként tesztelheted a vizet.

hirdetés

A víz keménysége igazán egyszerű dolgoktól függ. Minél több vas, magnézium és egyéb ásványi anyag van benne, annál keményebb. Ez bizonyos szempontból hasznos, hiszen így már a rendszeres folyadékbevitellel elősegíthető a raktárak feltöltődése, ám másfelől nem túl szerencsés, elég csak a mosógépekre gondolni. A túlságosan kemény víz lerakódásokat okozhat, ami eltömítheti a masinát, így az hamarabb meghibásodhat, illetve a ruhákat is sprőddé, bolyhossá teheti a vízkő.

Ezt teszi a kemény víz a hajjal

A kemény víz a hajszálakon is lerakódásokat okozhat, ami a hajmosás során nem érzékelhető, ám amint elkezd száradni a frizura, már sokkal látványosabb a tincsek károsodása. Az ásványi anyagok bevonhatják a szálakat, gátolhatják a nedvesség ki- és bejutását. Ennek hatására a tincsek sokkal szárazabb, fénytelenebb hatást keltenek, és könnyebben gubancolódnak.

Az alapvetően szárazabb hajjal rendelkezők hamarabb megtapasztalhatják a kemény víz hátrányait, illetve göndör tincsek esetén szintén látványosabb a kiszáradás. A festett haj úgyszintén fokozott veszélynek van kitéve. Emellett fennáll az elszíneződés, kifakulás kockázata, a festés utáni gyors színvesztést sokszor a kemény víz okozza.

Súlyosabb esetekben a kemény víz a fejbőrön is lerakódásokat eredményez, ezáltal könnyebben alakul ki a korpásodás, valamint zsírosfejbőr-érzet problémája. Sőt, az esetlen, könnyen lelapuló frizura hátterében szintén ludas lehet, az érzékenyebb bőrrel rendelkezőknél pedig nagy a veszélye az irritációnak és az ekcémának.

Így ellenőrizd, hogy kemény-e a víz

A víz keménységét leginkább professzionális csíkokkal ellenőrizheted, melyeket boltban vásárolhatsz meg, ám különféle otthoni praktikákat is bevethetsz. Az egyik ilyen, ha megfigyeled a csapon, kádban lévő vízcseppeket. Ha ezek nem sima cseppek, hanem elszíneződött lerakódások, akkor nagy eséllyel több az ásványi anyag a vízben, melyek így jelennek meg.

Szintén árulkodó jel lehet, ha a sampon nem habzik megfelelően, és nagyon sokáig kell habosítani, mire eléri a kívánt formát. Természetesen ez az elmélet nem állja meg a helyét szulfátmentes sampon estén, hiszen ennek eleve csekély a habzása. A balzsamok, kondicionálók úgyszintén elárulják a víz keménységét, ha a használatuk után ugyanúgy száraz, gubancos marad a frizura, akkor valószínűleg sok az ásványi anyag a vízben.

Sokféle módon lehet védekezni a kemény víz ellen, ilyen például, ha a zuhanyzóra valamilyen szűrőt szerelsz fel, ami nem engedi átjutni az apró szemcsés ásványi anyagokat. Szintén jó megoldás, ha hajmosás előtt speciális, puhító pakolást teszel fel, vagy ha almaecettel öblíted át a frizurádat.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés