Az ausztrál citrom vagy más néven kaviárcitrom elképesztően jótékony hatással van a frizurára, de a fejbőrt éppúgy hatékonyan ápolja. Bár nem egy túlzottan ismert és gyakran használatos kozmetikai összetevőről van szó, pozitívumai mellett nehéz szó nélkül elmenni. A hagyományos citromot, illetve a kis méretű zöld lime-ot mindenki ismeri, lássuk, mit tud ez a ritka, egyedi egzotikus gyümölcs, és miben különbözik tőlük.

hirdetés

A citrom jótékony hatásaival mindenki teljes mértékben tisztában van. Igazi antioxidáns-bomba, ami szó szerint dúskál a C-vitaminban. Ennek köszönhetően fokozza a bőr kollagéntermelését, finoman hámlasztja, megújítja a törődésre éhes hámréteget. A fejbőrön szintén alkalmazható, de szőkére festett frizura esetén világosító hatása is sikerrel vethető be. A lime talán kevésbé népszerű, ám ez a gyümölcs is felbukkanhat egy-egy kozmetikai termék összetevői között.

Az ausztrál citrom, vagy izgalmasabb nevén kaviárcitrom már sokkal titokzatosabb, különleges egzotikus gyümölcs. A szépségápolás új nagyágyújaként emlegetik, antioxidáns-tartalmának köszönhetően valóban csodákra képes. Megjelenése teljes mértékben különbözik a hagyományos citromtól és lime-tól, hosszúkás alakjával és a benne található gyöngyökkel egészen extrém külsőt ölt.

A kaviárcitrom cserjéje itthon is hoz termést, noha jelentős odafigyelést s némi kertészeti szaktudást igényelhet a gondozása. Sok-sok napfényre van szüksége a túléléshez, vízigénye azonban nem szélsőséges. A tápanyagokat erőteljesen igényli, éppen ezért különböző oldatokkal szükséges táplálni ahhoz, hogy egészséges és termő cserjévé váljon. A fagyra igencsak érzékeny, hűvös, világos, védett helyre kell tenni, hogy átvészelje a mínuszokat.

Mit tud a kaviárcitrom a szépségápolásban?

A Byrdie hosszas beszámolóval jelentkezett a kaviárcitrom előnyeit illetően, neves bőrgyógyászok véleményét kérték az egzotikus gyümölcs hajra gyakorolt pozitívumaival kapcsolatban. A szakértők elmondták, hogy a több színben és formában kapható különleges citrom rendkívül gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, ráadásul antibakteriális, gombaölő, gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

Mind a haj, mind pedig a fejbőr számára rendkívül hasznos, a kaviárlime finoman hámlasztja a bőrt, így igyekszik megújítani a hámréteget. Hatékonyan tisztítja a fej bőrét, eltávolítja a szennyeződéseket, s mindeközben nem sérti a barriert, a különleges gyümölcs alkalmazásával a fejbőr és a haj védelmét szolgáló, szükséges olajréteg nem sérül, illetve nem tűnik el. Ennek következtében hozzájárul az egészséges hajnövekedéshez szükséges feltételek megteremtéséhez, nem véletlen, hogy az egzotikus citrusféle számos sampon és balzsam összetevői között fellelhető.

A kaviárcitrom abban különbözik más citrusoktól, hogy fokozott mennyiségben tartalmazza a bőr és a haj számára szükséges antioxidánsokat. Noha a különböző vitaminok és ásványi anyagok pozitív hatása leginkább az arcápolás terén merül fel, a fakó, sérült, törődésre éhező tincsek éppúgy profitálnak a kimagasló tápanyagtartalomból. Rendkívül gazdag C-vitaminban, ebből adódóan hatékonyan lép fel a szálakra, valamint a fej hámrétegére éppúgy veszélyes, pusztító hatású szabad gyökök ellen.

 

Amennyiben megfelelő hidratáló összetevőkkel párosul, hozzájárul a frizura vízháztartásának helyrebillentéséhez. Ezen túl a különleges citrusféle védi az érzékeny tincseket az UV-sugarak káros hatásával szemben. Festett, igénybe vett haj esetén is remekül helytáll, alkalmazásával a fakó, gyenge tincsek visszanyerik ragyogó, fényes megjelenésüket.

A kaviárcitrom gyakorlatilag bármilyen hajtípus esetén biztonsággal alkalmazható. Legyen szó egészséges, száraz, festett vagy éppen töredezett tincsekről, az egzotikus gyümölcs fantasztikus hatásait mindenképpen hasznosítani tudják a szálak. Ennek ellenére érzékeny fejbőr esetén mindenkit óvatosságra intenek a szakemberek. Eleinte célszerű kisebb felületen kipróbálni a citrusos terméket, s akkor tanácsos az egész fejbőrön, frizurán alkalmazni, ha semmilyen irritációt nem tapasztalt az illető.

Mivel savtartalma igencsak magas, nem feltétlenül érdemes önmagában bevetni. Ha házi készítésű kence készül belőle, az otthoni kutyulmánynak mindenképpen tartalmaznia kell különböző tápláló, hidratáló összetevőket is.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés