A kaviár sokáig luxusnak számított, fejedelmi ételként emlegették, amit a köztudatban ma is a fényűzéssel azonosítanak. Idővel a kozmetikai ágazat is felfedezte magának, hiszen jótékony hatással bír a hámrétegre, és lassítja a bőröregedést. Olyan kozmetikai kezelések kedvelt alapanyaga lett, amelyek főként a felső tízezer számára voltak elérhetőek. Bár hatékonysága vitathatatlan, manapság könnyebben elérhető árucikk a szépségiparban, a kivonata ugyanis számos kencében megtalálható, és még csak vagyonokat sem kell érte fizetnünk.

hirdetés

A kaviár évtizedeken keresztül a fényűzés egyik jelképe volt. A hollywoodi filmekben mindig különleges pezsgővel fogyasztották a borsos árú élelmiszert. Idővel a kozmetikai ipar felismerte, hogy nemcsak elfogyasztva hasznos, hanem a bőrre felkenve is kifejti pozitív hatását. Ennek köszönhetően megjelentek a kaviárral kiegészített arckezelések, amelyekért igencsak a zsebek mélyére kellett nyúlni.

Szerencsére, ez a remek összetevő ma már kifejezetten fogyasztóbarátnak számít, a kaviárkivonattal kiegészített kencék ára semmivel sem több, mint bármelyik másik szuperhidratáló vagy anti-aging kozmetikumé.

A kaviár hidratálja a hámréteget, és megakadályozza a bőrszárazságot

A kaviár nagyszerű öregedésgátló, hiszen javítja a bőr általános textúráját, védi a hámsejteket az UV-sugarak káros hatásaitól, fokozza a kollagéntermelést, és megakadályozza az elasztin idő előtti leomlását. Emellett hatékonyan csökkenti a gyulladást, ezáltal fokozatosan halványítja a bőrpírt.

Szépítő vitaminokban és omega-3 zsírsavakban gazdag, kimagasló például az E-vitamin-tartalma, aminek hasznosulását a kaviárban szintén megtalálható szelén erősíti. A benne fellelhető aminosavaknak és az antioxidánsoknak köszönhetően gátolja a szabad gyökök romboló hatását, ezáltal jelentősen csökkenti a sejtekre veszélyes oxidatív stressz mértékét. Rendszeres használatával javítható a bőrkép: csökkennek a petyhüdt területek, simább, feszesebb lesz a felszín.

 

A kaviárban található omega-3 zsírsavak javítják a hámréteg védőgátját, és fokozzák a bőrszövet rugalmasságát. Felerősítik a bőr vízmegtartó és ellenálló képességét, így lassítják a ráncok kialakulását. Száraz vagy érett bőr esetén kifejezetten ajánlott a zsírsavak pótlása, hiszen idővel teltebbé teszik az orcát, illetve gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek.

A kaviár magas olaj- és fehérjetartalommal rendelkezik, így alkalmas a kiszáradás kezelésére. Rendszeres használata megakadályozza az elasztin lebomlását, elősegíti a rugalmasságot, és teltebb arcbőrt eredményez. A jól hidratált, rugalmas hámrétegen később alakulnak ki a ráncok, a kaviár kivonatával tehát elodázhatóak a finom vonalak megjelenése.

Bár ez egy nagyon hasznos összetevő, zsíros bőrrel rendelkezőknek nem ajánlott, hiszen bizonyos kencék, amelyek tartalmazzák, zsíros maradványokat, olajos bőrérzetet hagyhatnak maguk után, ezzel súlyosbíthatják a problémát, és még több kellemetlenséget okozhatnak.

Így használd a kaviárt

A kaviár a legtöbb kencébe kivonatként kerül be. Mivel javítja a bőrfelületet, ezért egy extra védőrétegnek is tekinthetjük, ám fényvédőt úgyszintén szükséges használni mellette. A hatóanyag a nappali, illetve éjszakai hidratálóban egyaránt helyet kaphat. Ha túlságosan sok összetevőt tartalmaz a termék, akkor érdemes az esti rutinban megjelennie, mivel maradványokat hagyhat maga után, amelyek megnehezítik a sminkelést.

Erőteljes tulajdonságainak köszönhetően remekül felszívódik a bőrben, és rendkívül jól hidratál. A kaviártartalmú krémek mindennapos használatra alkalmasak, ám a maszkokat, szérumokat elég hetente csupán pár alkalommal bevetni.

A kaviáros kencék más antioxidánsokban bővelkedő kozmetikumokkal úgyszintén kombinálhatóak, így csak még jobban érvényesülnek a hidratáló tulajdonságaik. Retinol mellett is alkalmazható, az omega-3 zsírsavak sokkal teltebbé teszik a hámréteget. Bár a kaviárkivonatban bővelkedő kencék rengeteg hasznos tulajdonsággal bírnak, a halallergiával rendelkezők mégsem használhatják, mivel az allergiás tünetek akár a bőrre felkenve is jelentkezhetnek.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás: