A haj legnagyobb részben keratinból épül fel, ami olyan fehérje, aminek fő feladata a haj szerkezetének védelme és növekedésének elősegítése. Ha ebből hiány lép fel a haj töredezetté, durva tapintásúvá válik, és nem ritkán erős hajhullás is bekövetkezik.

Gyors segítség a hajnak

Hogy miként készíthetsz keratinos hajápolót házilag, arról egy korábbi cikkünkben írtunk, most viszont egy másik, nagyon hatékony házi praktikát ajánlunk a figyelmedbe. Ehhez nem kell más, csak tej és egy szórófejes flakon.

A tejet már az ókorban is előszeretettel alkalmazták a bőrre és hajra gyakorolt jótékony tulajdonságai miatt, amit több dolognak is köszönhet. Elsősorban tele van egy kazein nevű fehérjével, ami táplálja, hidratálja a hajat és elősegíti a növekedését. Ezen kívül tejsav tartalma révén védi a haj szerkezetét és biztosítja a szőrtüszők egészségét. A-és B-vitaminban gazdag, továbbá kalcium-tartalma hatásos hajhullás ellen is. Nagy mennyiségben van jelen benne biotin és kálium, amik puhítják és fényessé teszik a hajat.

Zsírtartalma révén ugyancsak táplálja a haj szerkezetét, és mivel pH-értéke azonos az emberi bőrrel, alkalmas annak savköpenyének védelmére is. A tehéntejen kívül egyéb állati eredetű tejet is használhatsz, Kleopátra például szamártejben fürdött, de a kecske-, juh-és bivalytej is nagyon jó.

Ha beletöltötted a tejet a flakonba, egyszerűen permetezd be vele a hajad még hajmosás előtt. Hagyd hatni tíz percet, majd rendes rutinod szerint mosd meg. Érezhetően puha, fényes és selymes tapintású lesz, sőt a haj egyenessége is tovább fog tartani. Igény szerint ismételhető a kúra, hajmosások alkalmával.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés