A szalicilsav rendkívül népszerű hatóanyag a bőrápolásban. Hámlasztó tulajdonságokkal rendelkezik, ám az AHA-savakkal ellentétben nem csak az elhalt hámsejteket távolítja el, a pórusok falát úgyszintén megtisztítja. Az arcbőr mellett a frizura szintén profitálhat belőle, a hámló fejbőrrel éppúgy csodát tesz.

hirdetés

A szalicilsavat valószínűleg senkinek sem kell bemutatnunk, hiszen az elmúlt évek egyik legnépszerűbb hatóanyagáról van szó. Sokan használják, számos anti-aging tulajdonsággal rendelkezik, emellett a zsíros, pattanásos bőr egyik csodaszereként tartják számon. A gyulladt kitöréseket sokszor a pórusokban felhalmozódott elhalt hámsejtek, baktériumok, szennyeződések okozzák. A szalicilsav kipucolja a tűhegynyi krátereket, így kisebb eséllyel alakul ki gyulladás az érintett területen.

A szalicilsav arcbőrre gyakorolt hatásait sokan ismerik, ám azt már kevesebben tudják, hogy mennyire hasznos, ha ez a népszerű hatóanyag a fejbőrre kerül.

 

A szalicilsav a zsíros fejbőr legjobb barátja

A fejbőrön megjelenő lerakódások viszonylag általánosnak számítanak, és időszakonként mindenkinél megjelennek. Sokszor nem válnak láthatóvá, hiszen a legtöbb esetben a különféle kozmetikumok, olajok és hajápolók elfedik a bőrfelszínt. A hámréteg remek környezetet biztosít számukra. Bár az ember lánya elsőre ártalmatlan problémának gondolná, a valóságban hátráltathatják a hajnövekedést, illetve fokozhatják a hajhullást.

Ebben segít a szalicilsav, ami hatékonyan távolítja el a fejbőrön megjelenő lerakódásokat. Elsőként is segíti a természetes hámlási folyamatot, ami gátolja a különféle kozmetikumok megtapadását, így sokkal kisebb az esély a lerakódásokra. A hámlasztó hatású készítmény hozzájárul a felesleges zsír, valamint az elhalt hámsejtek bőrfelszínről való eltávolításához.

Sokszor a szőrtüszőknél megjelenő lerakódások okozzák a szálak fokozott kihullását. A szalicilsav közvetetten támogatja a hajhullás elleni harcot.

 

Így használd

A hámló, zsíros fejbőr számára kifejezetten hasznos, ám a túlzottan száraz hámréteget irritálhatja, ebben az esetben jobb óvatosan bánni a szalicilsavval. Túlzott használata fokozott hámlást, irritációt okozhat. Elég hetente egyszer alkalmazni, így az esetlegesen kialakuló probléma könnyedén megelőzhető. Húzódó, extrém száraz fejbőr esetén a szalicilsav-alapú készítményeket, szérumokat, samponokat elegendő havonta pár alkalommal felvinni a fejbőrre.

Szalicilsav esetén fontos, hogy megfelelő legyen a hidratálás, ezért érdemes olyan samponokkal, balzsamokkal együtt alkalmazni, melyek gátolják a kiszáradást, irritációt. Jól működik bőrnyugtató termékekkel, például glicerinnel. Tilos más hámlasztó hatású készítménnyel egyszerre alkalmazni. A túlhámlasztás legalább akkora károkat tud okozni, mint a lerakódások.

A kényelmetlen, viszkető fejbőr tüneteit még súlyosabbá teheti, ezért sosem szabad a túlságosan száraz hámrétegen alkalmazni. Érzékeny bőr esetén vigyázni kell a szalicilsavval, ugyanúgy, ahogy az arc esetében. Óvatosan kell vele bánni, nem szabad túlhámlasztani, vágás vagy nyílt seb esetén nem ajánlott szalicilsav-tartalmú készítményt alkalmazni az érintett területen.

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés