A bab méltán kiérdemelné, hogy besoroljuk a divatos superfood-ok közé, hiszen több antioxidáns van benne, mint az áfonyában, ráadásul akár magunkra kenjük, akár elfogyasztjuk, lassítja a bőröregedést.

Bár egyre több salátában felbukkan, a bab nem tartozik a trendi ételfélék közé, de csupán azért, mert nem kap nagy hírverést, hogy mennyire egészséges. Pedig sokféle antioxidáns anyagban bővelkedik, sőt, néhány vizsgálat szerint, az összetevői révén hatékonyabb védelmet nyújt a szabad gyökök ellen, mint a zöld tea. Jótékony és rendkívül egészséges tulajdonságaiból ráadásul a bőrünk is profitál, ha a babot pakolásként alkalmazzuk.

A vörös bab tápanyagai között számos olyan ásványi anyag és vitamin megtalálható, melyek a bőr, a haj és a köröm szépségéért összeállított multivitamin tablettákban is előfordulnak. Tartalmaz vasat, cinket, szelént, kalciumot, káliumot, mangánt és rezet, C-vitamint, E-vitamint, K-vitamint, B1-vitamint tiamin formában, B2-vitamint, más néven riboflavint, B3-vitamint, vagyis niacint, és B5 pantoténsavat.

A bab tápanyagai nemcsak a ráncok képződését lassítják, hanem hatástalanítják a bőrt károsító szabad gyököket és baktériumokat, ezáltal megelőzik a pattanások kialakulását, valamint sejtregeneráló képességükkel segítenek abban, hogy a napfény és az akné után megmaradt pigmentfoltok elhalványodjanak.

Arcpakolás szuperösszetevőkkel

A bab egészséges összetevőit a tojásfehérjével támogathatjuk a leginkább, ha egy igazán hatékony, bőrszépítő pakolásra vágyunk. A tojásfehérje amellett, hogy kollagénben gazdag, és javítja a bőr rugalmasságát, a pattanások kezelésére is kiválóan alkalmas.

A tojásfehérje szabályozza a faggyúmirigyek termelését, ezáltal csökkenti az arcbőr zsírosságát, valamint olyan antioxidáns hatású vegyületeket tartalmaz, melyek vírus- és baktériumölő képességgel rendelkeznek. Rendszeres használatával a bőrtónusunkat is egységesebbé tehetjük, hiszen halványítja a napfény által károsodott bőr foltjait, és a pattanások után megmaradt pöttyöket.

Hozzávalók:

  • 1 maréknyi vörösbab – amit 24 órán keresztül vízben áztattunk,
  • 1 tojásból nyert fehérje,
  • pár csepp az arcbőrünk számára optimális olajból – avokádóolaj, olívaolaj, szőlőmagolaj, stb.

Turmixoljuk össze az alapanyagokat, és tiszta ecsettel vigyük fel a megtisztított bőrünkre. Azután konyhai fóliával fedjük le az arcunkat, de a szemünknél, az orrunknál és a szánknál, vágjunk ki rajta egy kis rést. Hagyjuk így pihenni a bőrünket 10-15 percig, majd mossuk le a pakolást.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés