Az E-vitamin egy alapvető antioxidáns, mely segíti a szervezet természetes méregtelenítő folyamatait. Sejtregeneráló hatása révén a bőr is nagyon sok hasznot húz belőle.

Amikor a szervezetben hasznosul az E-vitamin vagy más néven tokoferol, elképesztően sok feladatot lát el. Ha káros hatású szabad gyökök veszélyeztetik az egészségünket, vagy éppen a bőrünk szépségét-épségét kezdik ki, semlegesítésükkel megelőzi, illetve megfékezi rombolásukat.

Az anyagcsere-működésünket úgy kell elképzelni, mint egy motort, mely a tápanyagokat hasznosítja, a felesleget pedig lebontja. A lebontáskor pedig szabad gyökök képződhetnek, mint a motor működésekor a kipufogófüst.

Amikor túl sok keletkezik belőlük – és még kívülről is érkezik utánpótlás a feldolgozott ételekben található mesterséges adalékok, a szmog, a dohányfüst, az alkohol és egyéb mérgező anyagok képében -, akkor az immunrendszer egy idő után már nem tudja megfékezni a hatásukat, és elharapódzik a helyzet odabent.

Az E-vitamin olyan, mint egy szuperkatona, mely kiűzi a szervezetből a rendetlenkedőket. A sejtfalak is a tokoferol munkájának köszönhetik épségüket, az E-vitamin nélkül az oxidáció hamarabb kikezdené őket, aminek következtében gyorsabb ütemben zajlana az öregedési folyamat.

Természetes E-vitamin-források

Az E-vitamin napi mennyisége általában fedezhető megfelelő és változatos étrend kialakításával. Az ételekkel bevitt tokoferol felszívódása sokkal jobb, mint a táplálékkiegészítőké. Ám azt is tartsd szem előtt, hogy hosszan tartó hűtés vagy főzés hatására bizonyos élelmiszerek elveszíthetik vitamintartalmukat.

Így hat a szépségedre az E-vitamin

Bár az E-vitaminnak komplex szerepe van a szervezetben, és főként az egészségmegőrzésért felel, azért a bőr és a haj is nagy hasznot húz belőle. Mivel védi a sejteket, késlelteti az öregedést, ezáltal megelőzi a korai ráncok kialakulását, és regenerálja a bőrt a stressz, a kimerültség és a káros környezeti tényezők hatásaival szemben. Mindemellett a hajszálakat és a körmöket is erősíti. Segítségével a bőr ellenállóbb lesz, és sokáig megőrzi fiatalosságát.

A tokoferol a folyadékháztartásunk és a zsíranyagcserénk működését is befolyásolja, valamint a női termékenységben kulcsszerepet játszó progeszteron hormon termelődését is szabályozza. Jó, ha tudod, hogy az E-vitamin hiánya cikluszavarokat is okozhat, ami szintén rossz hatást gyakorol a bőrre. Az E-vitamin a zsírszövetekben és a májban raktározódik el, ezért zsírszegény diéta mellett különösen érdemes odafigyelni a pótlására.

  • Megosztás:
hirdetés