A tökmag és a tökmagolaj is tele van értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal, melyek ezernyi jót tesznek a szervezetünkkel amellett, hogy megszépítik a bőrünket.

Bár a tökszezonon már régen túl vagyunk, a tökmagról nem érdemes megfeledkeznünk, hiszen héjastól és hántolva is bárhol kapható, de, ha épp nincs időnk ropogtatni, tökmagolajjal helyettesíthetjük. Mindkettő sokoldalúan fogyasztható, és könnyedén beültethető az étrendünkbe, így jótékony tulajdonságaikat bármikor élvezhetjük.

Minden benne van, ami jó a bőrnek

A tökmag kevés kalóriát tartalmaz, és tele van antioxidánsokkal, ezért úgy is gondolhatunk rá, mint egy kifejezetten egészséges nassolnivalóra. Omega-3 zsírsavakban és rostokban is bővelkedik, ezáltal kedvezően hat az emésztésre, és gyorsítja az anyagcserét. A jótékony zsírok abban is segítenek, hogy a tökmagban található A-vitamin maradéktalanul felszívódjon, és jobban hasznosuljon a szervezetben.

Rendszeres fogyasztásával a B-vitaminok széles skálájához juthatunk hozzá, illetve káliummal, folsavval, magnéziummal, cinkkel, szelénnel, rézzel, vassal, sőt, még C- és D-vitaminnal is feltölthetjük a télen lemerült tartalékainkat. A felsorolt vitaminok és ásványi anyagok többsége egyébként a szépségvitamin elnevezésű, komplex étrend-kiegészítő készítményekben is fellelhető, hiszen javítják a bőr ellenálló-képességét, és fokozzák a sejtek regenerálódását.

Ásványi anyagok hatása a bőrre

A kálium vízhajtó hatásával megelőzhetjük a reggeli püffedt arc problémáját. Lehúzza a szemkörnyéki duzzanatokat, mivel szerepet játszik a vízháztartásunk szabályozásában.

Nem véletlen, hogy a pattanásos, gyulladt, aknés bőr kezelésére általában valamilyen cinktartalmú készítményt szoktak javasolni. A cink antibakteriális és hámosító hatású, ezért a segítségével gyorsabban gyógyulnak a sebek.
Ráadásul cink nélkül a sejtmembrán sérülékennyé válik, így kevésbé tud ellenállni a külső, káros hatásoknak, vagyis a sejt élettartalma jelentősen megrövidül. A cink tehát hozzájárul a bőrsejtek regenerálódásához.

A magnézium szintén nagyon fontos a szervezetünk számára, hiszen szerepet játszik az anyagcsere-folyamatokban, és rengeteg enzim működését befolyásolja. Az izmainkon kívül a bőrünknek éppúgy szüksége van rá.

Zabkása tökmaggal.

A szelén az immunrendszerünk és a pajzsmirigyünk számára egyaránt nélkülözhetetlen anyag, hiánya azonban a bőrünkön mutatkozik meg elsőként. Nélküle a hajszálaink és a körmeink úgyszintén meggyengülnek, hiszen a szelén megóvja sejtjeinket a szabad gyökök káros hatásaitól. Ennek köszönhetően lassítja az öregedés folyamatát, hiányában azonban a ráncképződés felgyorsul.

A tökmag antioxidánsokkal védi a bőrt

A tökmag rendszeres fogyasztása számos előnnyel jár, az egyik legfontosabb mégis az, hogy már egy maréknyi adag elrágcsálásával is rengeteg antioxidáns anyagot juttathatunk be a szervezetünkbe. A benne található E-vitamin és karotinoid sejtvédő hatása közismert – éppúgy, mint a szelén, elbánnak a szabad gyökökkel, melyek sajnos nemcsak az öregedési folyamatok felgyorsulásának, hanem számos megbetegedésnek lehetnek az okozói.

A tökmagot nagyon könnyű beépíteni a mindennapi étrendünkbe: rágcsálhatjuk önmagában, rászórhatjuk salátára, krémlevest készíthetünk belőle, vagy dúsíthatjuk vele a köretünket. A pogácsába belesütött tökmag a sütési eljárás folytán sajnos veszít tápanyagaiból. A hidegen sajtolt tökmagolaj viszont hasonló értékekkel rendelkezik, mint a tökmag, ezért bátran meglocsolhatjuk vele az ételeinket.

Vigyázat! A csonthéjasok közül nemcsak a dió, a mogyoró és a mandula, hanem a tökmag is okozhat allergiás tüneteket azoknál, akik érzékenyek az effélékre.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés