Különösen nyáron jelent problémát a háton lévő pattanás, amikor a hőségben előkerülnek a vállat és a hátat szabadon hagyó topok és ruhák. Bár a tünet egész évben jelentkezhet, nyáron sokkal intenzívebbé válik a pattanások megjelenése az izzadás hatására.

hirdetés

A háton lévő pattanások leggyakoribb okozója a túlzott faggyútermelés, valamint a pórusokba kerülő piszok és elhalt hámréteg. Ezen kívül kozmetikumokra való irritáció és a szűk ruhák okozta befülledés is az okok közé sorolható.

A pattanások eltüntetése tudatosságot és életmódbeli változtatásokat igényel, de egyik sem lehetetlen feladat!

Zuhanyozás edzés után

Edzés után minél hamarabb érdemes lezuhanyozni, hogy az izzadság és kosz ne tudjon bekerülni a pórusokba. A ruhát is érdemes kimosni, hiszen beleivódik mindaz, amitől zuhanyozással meg akar az ember szabadulni.

Radírozás

A hátat is kell radírozni, ha magad nem éred el, érdemes felkeresni egy kozmetikust. A peeling eltávolítja az elhalt hámsejteket, így azok nem tudják eltömíteni a pórusokat.

Hordj lenge ruhát!

A lenge, természetes anyagú ruhadarabok kevésbe irritálják a bőrt, és hagyják levegőzni. A túl tapadós, izzadt ruha szó szerint belemasszírozza a koszt a pórusokba, amitől azok eltömődnek.

Teafaolaj

Kiváló antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású, nagyon hatásos pattanás ellen. Szárító hatású, emiatt csak a kezelt felületen alkalmazd. Pár csepp vízzel lehet hígítani, és egy kisebb törölközőt vagy vattakorongot belemártva át lehet mosni vele a hátat.

Kösd fel a hajad!

A hajon rengeteg baktérium és olaj telepszik meg, melyek a bőrrel érintkezve eltömítik a pórusokat. A meleg hónapokban a legjobb, ha felkötöd a hajad. A samponban és egyéb hajápoló készítményekben lévő anyagok szintén irritálhatják a bőrt, emiatt ne hagyd, hogy lecsurogjanak a hátadra.

Óvatosan a naptejjel!

A naptejet sose felejtsd otthon, de figyelj, hogy könnyű állagú és olajmentes terméket válassz, különben a pórusaid attól is eltömődhetnek.

Egészséges étkezés

Bizonyos élelmiszerek, így a magas glikémiás indexszel rendelkező szénhidrátok és a hormontartalmú tejtermékek megnövelhetik a vércukorszintet, ami túlzott faggyútermeléshez vezet. Ezeket kerüld, helyettük egyél sok friss zöldséget, gyümölcsöt, sovány proteint és teljes értékű gabonát.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés