A fejbőr kiszáradásával járó irritáció is okozhat korpásodást, ami egy fokozott hámlással lezajló, makacs folyamat, de nemcsak speciális samponokkal lehet véget vetni neki.

A korpa megjelenését gyakran az elhanyagolt, ápolatlan hajjal társítjuk, pedig különféle alkati tényezők, bőrtulajdonságok is felerősíthetik a hajlamot a kialakulására. A zsíros jellegű korpásodást nem ritkán a faggyúmirigyek túlműködése okozza, ami fogékonnyá teszi a bőrt a gyulladásokkal járó bőrbetegségekre, illetve a gombás eredetű fertőzésekre.

Bár a tünetek hasonlóak, a zsíros korpatípus nem összetévesztendő a száraz fajtával, mely inkább egy túlérzékenységi reakcióhoz hasonlít. Hajfestékek, samponok és egyéb hajápolók is okozhatják a fejbőr túlzott mértékű kiszáradását és hámlását, ami általában enyhe vagy erős hajhullással is párosul.

Elsősorban nem árt megbizonyosodni arról, hogy milyen korpával állunk szemben, hiszen a probléma mögött más és más jellegű bőrelváltozások, allergiás jellegű reakciók vagy gyulladásos betegségek húzódhatnak. Ha száraz jellegű korpásodást állapít meg a szakember, a legfontosabb teendő, hogy alaposan át kell vizsgálni az általunk használt hajápoló termékek összetevőit.

A heti többszöri hajmosás, valamint a kemikáliák túlzásba vitt használata egyaránt nem tesz jót a fejbőrnek, ezért előfordulhat, hogy kiszárad, és korpás tüneteket produkál. Ilyenkor a hajunk is vészjelzéseket küld felénk, gyakran sprőd, száraz és kezelhetetlen.

Miután megszabadultunk a fejbőrünket irritáló szerektől, és természetes alapanyagokra váltottunk, még valamit tehetünk azért, hogy végleg elbúcsúzzunk a korpától.

Házi hajpakolás korpa ellen

Hozzávalók:

  • 1 csésze natúr joghurt
  • 1 evőkanál kurkumapor
  • 2 evőkanál szódabikarbóna
  • ¼ csésze olvasztott kókuszolaj
  • néhány gerezd fokhagyma
  • 1 db tojás

Az összetevőket turmixgépbe rakjuk, folyékony állagúra pépesítjük, majd egy alaposan kimosott adagolótubusba töltjük, mellyel könnyebben fel tudjuk vinni a fejbőrre.

Mielőtt felkenjük a hajpakolást, tengeri sóval átdörzsöljük a fejbőrünket. A pakolást száraz, nem előmosott hajon alkalmazzuk, majd fedjük le zuhanysapkával vagy nejlonzacskóval. Egy óra múlva öblítsük le, és mossunk hajat.

  • Megosztás:
hirdetés