A hajápolás egész évben rendkívül fontos, de ősszel különösen nagy gondot kell fordítani a tincsek táplálására. A hideg, szeles időjárás beköszöntével egészen más környezeti hatásoknak vannak kitéve a sérülékeny szálak, miközben a belső vitaminraktár is elkezd fokozatosan kiürülni. A hajhullás, a szálló, szálkás frizura sokak számára okoz bosszúságot, mindenképpen javasolt már időben fellépni a zavaró problémák ellen.

hirdetés

A hideg időjárás beköszöntével kissé változtatni kell a hajápolási szokásokon, amint beindul a fűtésszezon, és odakint szeszélyessé válik az idő, a frizurának fókuszált törődésre van szüksége. Figyelembe kell venni azt is, hogy a nyári szezon végére szárazzá, lestrapálttá vált tincseket már eleve sérülékeny állapotban érik az ősz viszontagságai.

Ráadásul a természetes hajváltás is sokaknál erre az időszakra esik, a szálak cserélődésének folyamata pedig még inkább meggyengíti a frizurát. Az UV-sugárzás okozta károk nem múlnak el nyomtalanul, egyesek haja még ősszel is a nyáron elszenvedett napkártalom problémáival küszködik, így a hideg, szárító hatású szelet, a hajszárítózást és a festést már kevésbé tolerálja.

Ahogy a bőr számára, úgy a hajnak is megterhelő a szezonváltás, éppen ezért nem árt kissé átalakítani a már jól bevált ápolási szokásokat.

Hajápolás ősszel: ezekre kell figyelni

A nyári napsütés hatalmas károsodást okozhat a tincseknek. Az UV-sugarak hatásai pedig sok esetben csak később, az őszi hónapokban mutatkoznak meg igazán. A fénytelen, száraz, erőtlen hajkorona látványosan veszít az erejéből, amire a párás, esős és szeles időjárás még inkább rátesz egy lapáttal. A hőségben sokan nem fordítanak kellő figyelmet a hajszálak hidratálására. A haj nedvességtartalma ennek következtében kiegyensúlyozatlanná válik, az őszi reggeleken a kitikkadt szálak pedig előszeretettel szívják magukba a párát. Ebből adódóan a frizura szöszössé, rendezetlenné válik.

Ahhoz, hogy ez a probléma kiküszöbölhető legyen, mindenképpen hidratálni kell a kiszáradt, fénytelen tincseket. Különböző pakolásokkal, megfelelő hatóanyagokkal könnyedén orvosolható a probléma. Számos növényi olaj, mint például a jojobaolaj, az avokádóolaj vagy a ricinusolaj szó szerint életet lehel a meggyötört frizurába. Zseniálisan működnek hajvégápolóként, ráadásul még azt is megakadályozzák, hogy a szálak magukba szívják a nedvességet. A hialuronsavval dúsított samponok és balzsamok szintén hozzájárulnak a fénylő, ragyogó hatás eléréséhez.

Nagyon fontos a megfelelő vitaminok pótlása. Az őszi szezonban a szervezet elkezdi felhasználni a tavaszi-nyári szezonban betárazott raktárakat, amelyeket mindenképpen tanácsos folyamatosan feltölteni. Egy-két szezonális nátha pedig még jobban leapasztja a készletet, hiszen ebben az időszakban az immunrendszernek teljes erőbedobással kell működnie. A hajhullás sokak számára okoz bosszús pillanatokat. Az őszi időszakban rengeteg nő tapasztalja, hogy a hajszálak fokozott mértékben távoznak egy-egy hajmosásnál vagy fésülködésnél, ám semmiképp nem érdemes rögtön pánikolni. A problémát számos esetben a vitaminhiány okozza, így nagyobb fókuszt kell helyezni a cink, az A-vitamin és a B-vitamin kellő mértékű bevitelére.

Ebben nem csupán a különböző étrend-kiegészítők nyújthatnak segítséget, a tudatos, átgondolt étkezés is jelentős befolyást gyakorol a hajszálak állapotára. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag összetevőkből felépített menüre van szükség, a szezonális gyümölcsöket és zöldségeket fokozott mértékben ajánlott fogyasztani. A béta-karotinban gazdag alapanyagok, mint például a sárgarépa vagy a sütőtök abszolút toplistásak, ha hajápolásról van szó.

Hajmosáskor érdemes a táplálóbb, krémesebb textúrájú termékeket felvinni a frizurára, amelyek mélyen hidratálják és erőre bírják a megviselt hajszálakat. Nem szabad alábecsülni az otthon elkészíthető pakolásokat sem, a hajkorona az őszi időszakban akár minden hétvégén megérdemli a körültekintőbb, hosszadalmasabb gondoskodást. A hővédő spray vagy krém kötelező beszárításkor, magas hőhatású formázáskor, a keratint tartalmazó formulák például nem csak védik a hajat, hanem erősítik a szálak szerkezetét.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés