Mostanában az élet egyáltalán nem olyan, mint ahogy eddig megszoktuk. A legtöbb időt otthon töltjük, nem járunk ki, nem szocializálódunk, és ezzel együtt bizonyos szolgáltatások igénybevétele is megkérdőjeleződött. Bár a szolgáltató szektorok java része még most is működik, jogosan merül fel a kérdés, vajon jó ötlet elmenni fodrászhoz, manikűröshöz a koronavírus idején?

hirdetés

A szépség nagy úr, így akinek mostanában volt/van időpontja a nagy tavaszi frizuraváltásra vagy körömépítésre, az nincs könnyű helyzetben. Naponta halljuk, hogy maradjunk otthon –ha tehetjük-, és a betegek emelkedő száma sem túl bíztató.

A bizonytalanság a legrosszabb

Éppen ezért a kormány múlt héten bevezetett intézkedései között szerepelt a nem élelmiszert vagy gyógyszert árusító üzletek nyitvatartásának korlátozása. Ez a fodrászokra, manikűrösökre, masszázsszalonokra és edzőtermekre, sőt a kutyakozmetikára sem vonatkozik, mégis sokan közülük önként vállalják, hogy egy időre elbúcsúznak a vendégektől.

A szakértők azt javasolják, hogy legalább egy, de legjobb, ha két méter távolságot tartunk egymástól a bevásárlás és egyéb ügyek intézése során, ám sajnos a fodrász, a manikűrös és a masszőr sem tud dolgozni ilyen távolságból, így a testi kontaktus elkerülhetetlen. A vírus nemcsak szájon, de orron át és még szemen keresztül is támadni tud, így, ha mégis bevállaljuk a dolgot, a higiéniára alaposan oda kell figyelni. Mind szolgáltatóként, mint vendégként.

Érdeklődj, mi a higiéniai protokoll, tehát megoldott-e a maszk viselése, hogyan fertőtlenítenek, hányan tartózkodnak egyszerre a helyiségben. Sok kisebb üzletben bevezették már, hogy maximum egy vásárló, vendég tartózkodhat egy légtérben az eladóval, kiszolgáló személyzettel.

Arról is érdeklődhetsz, vállal-e a fodrász vagy a manikűrös kiszállást, ám mi azt javasoljuk, első körben mérd fel mennyire sürgős a szolgáltatás elérése. Ha valóban nem tűr halasztást, egyeztessetek, hogy ő hogyan oldja meg a biztonságot, majd az alapján mérlegelj arról, hogy bevállalod-e.

A koronavírus különösen az idősekre jelent súlyosabb veszélyt, így érdemes alaposan átgondolni, mi ér meg mit, hiszen nagyon könnyen, akár észrevétlenül fertőzhetünk meg másokat. Bár a szolgáltató szektorok munkája jelenleg nincs korlátozva, mi mégis óvatosságra intünk. Ha például csak a töredezett hajvégeket szeretnéd felfrissíteni vagy a géllakkot leszedetni, javasoljuk, várj, amíg elül a vihar.

Sajnos ez a helyzet a fodrászoknak, manikűrösöknek, egyéb hasonló szolgáltatást nyújtóknak egyáltalán nem kedvez, sokan már önként vállalták, hogy nem kockáztatnak. Egyre több szalon zár be, ezzel is a helyzet komolyságára hívva fel a figyelmet. A legrosszabb a bizonytalanság, és, hogy a vírus nem egyformán betegít meg minket. Így ezt mérlegelve, a legjobb, amit tehetünk, ha otthon maradunk, és a nem sürgős ügyeket inkább későbbre halasztjuk.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés