Az érett bőr már körültekintőbb gondoskodást és sminkelést igényel. Különösen, ha nem csak az érzékenységéből fakadóan, hanem a rosacea miatt is hajlamos a kipirosodásra. A hormonális változások következtében sok nőnek kényesebbé, problémásabbá válik az arcbőre, ami megfelelő kezelésekkel enyhíthető. Ám addig is, egy önbizalom-növelő, fiatalító smink sokat segíthet, amikor egy-egy alkalom kedvéért a legtöbbet szeretné kihozni magából az ember.

hirdetés

Az önbizalom-romboló rosacea

Bár a rosacea háttérokai még nem teljesen tisztázottak, az eddigi felmérések és tanulmányok alapján megfigyelhető, hogy főként harminc felett alakulnak ki a kezdetben csupán viszketéssel, irritációval, átmeneti vörösödéssel jelentkező bőrpanaszok, melyek a menopauza idején, esetleg nyáron, az erős UV-sugárzás és a melegebb idő hatására, vagy ősszel és télen, a szél és a hideg miatt fokozódnak.

Világos bőrön például sokkal gyakoribb az efféle tünetek előfordulása, míg a kreol, vagy még sötétebb bőrtípusok kevésbé érintettek az értágulattal, bőrpírral és gyulladással jelentkező szimptómák kialakulásában.

 

Igaz, egy kíméletes, jól funkcionáló sminkkel szépen elfedhetők a pirosas foltok, nem érdemes ennyivel beérni, hiszen megfelelő bőrápolási rutinnal és szakszerű kezelésekkel a rosacea kellemetlenségei enyhíthetők, sőt, hozzájárulhatnak állapotromlás lassításához. Mivel előfordulhat, hogy belgyógyászati betegségekkel áll összefüggésben a bőrprobléma, mindenképp ajánlott szakorvosi véleményt és góckutatást kérni.

Fiatalító smink 50 felett: a kipirosodás ilyen könnyen eltüntethető

Míg az érett bőr lágy, ultrafinom alapozást, a rosaceás terület alapos fedést igényel. Azt gondolhatnánk, hogy a kettőt nagyon nehéz úgy összehozni, hogy az összkép ne keltsen természetellenes maszkhatást, de szerencsére ma már a mindennapos sminkelésre alkalmas termékek között is akadnak olyan profi színalapok, melyekkel elkerülhető a vastag festékréteg használata.

Mivel a rosaceás bőr alapból érzékeny, illetve az értágulatoktól mentes, kényesebb hámréteg is hajlamos lehet az élénkebb mozgásból, hideg-meleg hőhatásból fakadó kivörösödésre, a sminktermékek megválasztása nagyobb körültekintést igényel. Ebből a szempontból különösen lényeges az alapozó és a korrektor, ami a bőr elnehezítése, illetve a pórusok eltömítése nélkül nyújt megfelelő fedést.

Ma már sok camouflage típusú termék található a sminkpiacon, melyek a bőrhibák természetes hatású álcázására, illetve a tartós eredményre fektetnek nagy hangsúlyt. Érdemes ezek között szétnézni, mert fixálásra és mattításra egyaránt lehetőséget kínálnak. Figyelembe kell venni azt is, hogy milyen a készítmény textúrája, hiszen a rosaceás bőr gyakori kísérő tünetei a kitágult, alaktalan pórusok.

Nem jó tehát, ha ezekben a kráterekben megül a festék, ezért lágy, krémes állagú formulákkal ajánlott próbálkozni. A pórusösszehúzó, mattító primerek, sminkelés előtti krémek jó szolgálatot tehetnek, ha nem szárítják ki a hámréteget. Ezekből enyhén zöldes árnyalatú megoldások is kaphatóak, melyek segítenek elfedni a pirosságot. A zöldes színezésű korrektorok szintén szóba jöhetnek, amikből kizárólag a vörös felületekre ajánlott tenni egy keveset.

Az 53 éves Gail McNeill gyönyörű, bárki által könnyen elkészíthető sminkkel tünteti el arcáról az enyhén pirospozsgás foltokat. Maszkhatás nélkül egységesíti bőrszínét egy sűrű állagú alapozóval, amit ecsettel oszlat el a bőrén. Finom, halvány pírral emeli ki az almácskákat, hogy ne tűnjön lázasnak, az élénkítést pedig egy vibráló rúzzsal oldja meg, mely feldobja a matt, majdnem egyszínű sminket.

A szemfestést nem viszi túlzásba, nehogy túlharsogják az ajkak vörös tobzódását, a nude szemhéjpúder mellett csak a tus és a szempillaspirál kelt feltűnést. A szemöldök szintén nagyon naturális és visszafogott. Ez az élénkítő smink éveket fiatalít viselőjén, miközben a kipirosodott területeket szépen leplezi.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés