A téli ünnepi szezon meghozza a kedvet a sminkeléshez, ilyenkor még azok is rászánják magukat egy bonyolultabb makeup elkészítésére, akik hétköznapokon csak ritkán festik ki magukat. A tartós smink érdekében néhány trükkös kellék elengedhetetlen. Ezekről semmiképp se feledkezz meg!

hirdetés

Beindult az ünnepek és a partik szezonja, amikor sokan teljes díszbe vágják magukat, melynek egyik lényeges pontja a smink. Ilyenkor előkerülnek az alkalmakra félretett sminkkellékek is, mégis többen megfeledkeznek a legfontosabb alapokról, melyek nélkül nem lesz tartós a gondosan felkent festék. Összeszedtük, melyek azok a trükkös eszközök, amiket a profik soha nem mulasztanak el használni!

Primer, a tartós smink alapja

A sminkelés első lépése a primer, mely általában jól kenhető, krém állagú termék. A hidratáló arckrém után kell felvinni vékonyan, miután beszívta a bőr az előző kencét. Nemcsak az alapozó tapadását és fedését segíti elő, hanem frissebbé, egyenletesebbé teszi az arcbőrt, kisimítja textúráját, illetve összehúzza a kitágult pórusokat. Erre az alapra jöhet rá a korrektor, majd az alapozó.

A ritkán sminkelők közül csak kevesen tudják, hogy külön szemhéjprimer és szájrúzs alapozó is kapható, melyek azon munkálkodnak, hogy minél tovább a helyükön tartsák a fedőrétegeket, valamint megakadályozzák, hogy a bőrredőkben megüljön a festék. Sokkal simább, könnyebben sminkelhető felületet biztosítanak, ám nem árt olyan termékeket választani erre a célra, melyek nem szárítják ki, és nem irritálják a bőrt. Az ajkakra való alapozó továbbá arra is jó, hogy intenzívebb színélményt nyújtson a felvitt rúzs.

Szemrevaló szemrevalók

A sminkelésben kevésbé jártas egyének dolgát a folyékony sminkfestékek könnyíthetik meg, melyek matt, selyemfényű és csillogó változatban egyaránt kaphatóak.

Egyszerűbben és szebben lehet velük dolgozni, kevesebb munka felvarázsolni őket a szemhéjakra, és a vízálló változatok tartósabbak is, mint a por állagú társaik. Gyönyörű, pasztelles és intenzív színátmeneteket varázsolhatsz a segítségükkel, melyek sokáig fent maradnak, és nem maszatolódnak el egykönnyen.

Sminkfixáló kellékek

A színtelen sminkfixáló púderek célja, hogy egységessé tegyék a felvitt alapozót, és a bőrbe ütögetve megakadályozzák, hogy a zsíros területeken – például a T-vonalban – átfényesedjen a smink. Ha ilyen púdert használsz, nem fogod egyhamar leizzadni magadról az alapozót, és még egy kiadós táncolás után sem mutatsz majd úgy a fotókon, mintha leöntötted volna az arcod egy pohár vízzel. Nagyon praktikus, könnyen eloszlatható, és nyoma sem marad a bőrön, szinte eggyé válik vele.

Sminkfixáló spray-t is alkalmazhatsz, mely tartósabbá teszi a sminket. Ám nézd meg jól a termék összetételét, mert sok fajta parfümöt, és egyéb bőrirritáló adalékokat tartalmaz. Ki kell tapasztalni, milyen szögből és távolságból kerüljön az arcodra a kifújt permet, nehogy a spray eláztassa és textúrássá tegye a szépen eldolgozott alapozót.

Ha ezt macerásnak érzed, szerezz be mattító lapocskákat, melyek apró, praktikus kiszerelésben kaphatóak, így a legkisebb retikülben is elférnek. Olyanok, mint a zsírpapír, és pontosan ugyanazt teszik: felfogják a felesleges zsírt, így nem maszatolódik el a sminked. Nem kell folyton orrot púderezned, ha van nálad egy ilyen kis csomag, melynek egy-egy lapjával át kell itatni az arcot, törlőmozdulatok nélkül. Nem bántja a sminket, nem ragad rá festék, csak a faggyú és az izzadtság. Így bármikor, néhány mozdulattal elérheted a matthatást.

Duraline, az igazi varázsszer

A duraline egy multifunkcionális sminkkellék, amely sokféle módon megmentheti a sminked, és persze téged is a felesleges bosszankodástól. Ez az átlátszó, színtelen folyadék bármilyen por állagú pigmentet folyékonnyá varázsol, sőt, a beszáradt szempillaspirált és folyékony tust is képes újjáéleszteni. Egy ilyen eszközzel a kezedben játszva folyékony tust készíthetsz a legszebb színű szemhéjpúderedből, ráadásul még csillámpor felvitelére és fixálására is alkalmas. Ha elfogyott a szemhéjtusod, az sem baj, fogj egy kis duraline folyadékot, keverd össze a legfeketébb, vagy legszínesebb szemhéjpúdereddel, és máris meg vagy mentve!

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés