Bár a járványhelyzet idején érdemes mérlegelni az esztétikai eljárások és beavatkozások fontosságát, és elhalasztani a nem létfontosságú kezeléseket – amibe nyilván a zsírbontás elősegítése is beletartozik -, most van idő alaposabban utánajárni, megfontolni, hogy milyen módszerekre bólint majd rá az ember, biztonságosabb időkben. Az elektrolipolízis nem új keletű a testformálási lehetőségek között, de még mindig sok tévhit kering vele kapcsolatban. Kiválóan alkalmas a makacs, helyi zsírpárnák csökkentésére, de nem tesz csodát!

hirdetés

Az elektrolipolízis, más néven elektromos zsírbontás teljesen más, mint a műtéti eljárások, vagy a drasztikus zsírleszívás. Kevesebb kockázattal jár, és emiatt lényegesen vonzóbb, ám nem árt a valóság talaján maradni, ha fogyásról van szó.

Maga az eljárás nem arra van kitalálva, hogy húsz-harminc kilót ledobjon magáról az ember, teljes zsírcsökkenést előidézve. Inkább úgy kell elképzelni, mint egyfajta testszobrászatot: harmonikusabbá teszi a testarányokat azáltal, hogy az itt-ott zavaróan kitüremkedő, lokális zsírpárnákat veszi célba, amelyek nehezebben tűnnek el a sport és a diéta hatására.

Ezzel máris egyenletesebbé teszi a testkontúrt, ugyanakkor a bőrre is hatást gyakorol, tehát a kezelt területek feszesebb, határozottabb körvonalakat kapnak. Nem egy alkalom hozza meg a kívánt eredményt, és önmagában persze, mit sem ér, ha az étkezési szokások nem változnak egészséges irányba. Az elektrolipolízis nagyszerű kiegészítése lehet az életmódváltásnak és a rendszeres testmozgásnak, hiszen hatékonyabbá teszi a fogyást, de alapvetően inkább alakformálásra való.

Jó, de mit takar az elektrolipolízis?

Az elektrolipolízis kifejezés tulajdonképpen többféle módszert takar. Mivel a lipolízis önmagában zsírbontást jelent, és az elnevezés azt is sejteti, hogy valamilyen elektromos árammal történő stimulációról lehet szó, sokan azt gondolják, mind egy kaptafára való, pedig akadnak eltérések. A kozmetikai elektromos zsírbontás például több helyen elérhető, mert a kezelés alkalmazása nem igényel orvosi végzettségű szakembert, akár egy kozmetikus is levezényelheti.

 

Szépségszalonokban nyilván, ezzel a fajtával lehet gyakrabban találkozni. Ennél az eljárásnál lapelektródákkal, vagyis kis tappancsokkal juttatják el az áramot a csökkenteni kívánt zsírszövethez. Mivel a bőrszöveten keresztül kell hatolnia az ingernek, és mire eljut a zsírszövetig, viszonylag nagy területen szétszóródik, a hatékonysága eléggé bizonytalan.

Tulajdonképpen egy nagyon gyenge stimulációt kap a zsírréteg, már ha egyáltalán sikerül jól becélozni, és az alacsony frekvenciájú áramimpulzusok nem szaladnak szét félúton, a kötőszövetben.

Az orvosi elektrolipolízis hasonló elven működik, viszont hatékonyabb eszközökkel. melyek célzottabban juttatják el az elektromos impulzusokat a kezelni kívánt zsírlerakódáshoz. Már a megnevezésében is benne van, hogy kizárólag orvos végezheti el a műveletet, ezért többnyire orvos-esztétikai klinikákon lehet ilyen eljárással találkozni.

Valamivel ijesztőbbnek tűnik ez a módszer, hiszen vékony tűkkel juttatják el célzottan a zsírszövethez a gyenge intenzitású áramot, tehát nem kell attól félni, hogy elviselhetetlenül fájdalmas, inkább olyan, mint egy bizsergető masszázs. Persze, nem árt figyelembe venni, hogy mindenkinek más a fájdalomküszöbe.

A tűelektródák megakadályozzák, hogy a bőr felsőbb rétegeiben szétszóródjon és elnyelődjön a stimuláció, egyből a bőr alatti zsírréteghez juttatják el. A vérkeringés fokozásával a zsír lebomlik, majd kiválasztódik, és kiürül a szervezetből. A lényeg pedig itt van, hogy a kezelés főként a felszíni, bőr alatti zsírraktárakat célozza meg, emiatt teljes fogyásra nem, csak alakformálásra alkalmas.

Az orvosi elektromos zsírbontást mindig egy konzultáció előzi meg, melynek során a szív- és érrendszeri, illetve egyéb alapbetegségnek is ki kell derülnie, ugyanis az információk alapján mérlegeli az orvos szakember, hogy milyen kockázatokkal jár a kezelés. Az orvosi elektrolipolízisnek szintén több fajtája van, lényegében az áram erősségétől és tulajdonságaitól függ, hogy melyik milyen hatásfokkal működik.

Bár kevesebb kockázattal jár, mint egy zsíreltávolító műtét, azért jobb, ha orvos dönti el, hogy kinek ajánlott, vagy nem ajánlott az eljárás. Sok helyen a páciensek egészségi és fizikai állapotát is felmérik, sőt, a kezelést kiegészítő táplálkozási tanácsokkal is szolgálnak. A folyadékpótlásra – mármint a tiszta víz – fogyasztására szintén felhívják a figyelmet, hiszen segít kimosni a szervezetből a lebontott zsírt, ugyanakkor mit sem ér az elért eredmény, ha továbbra is cukros löttyöket iszik az ember.

Kiknek ajánlott?

Azoknak, akik csak egy ruhaméretnyit szeretnének fogyni, tehát nincsenek drasztikusan elhízva, viszont a testarányaik eltolódtak a zsírlerakódások miatt. Egy-egy kritikus testrész kezelése úgyszintén kérhető, például a has, fenék, vagy a felkar és comb korrigálása.

 

A hangsúly a korrigáláson van: a bőr alatti zsírszövet csökken, és mivel a kollagéntermelő sejtek ugyanúgy kapnak a stimulációból, aktiválódásuknak köszönhetően a bőr feszesebb lesz az adott területen.

Tehát a módszer átrajzolja a kontúrokat, de nagy volumenű fogyásra nem alkalmas. Finomítani lehet vele a csípőre, derékra rakódott puklikat, a melltartó által felszorított zsírredőket, de nem lesz tartós az eredmény, ha a hízást kiváltó okokat, stresszfaktorokat nem szünteti meg az ember.

Ha valamilyen betegség váltja ki a hízást, érdemes előbb azt kezeltetni, és nem a testformáló eljárásoktól várni a csodát. Segítenek, de nem oldják meg teljes egészében a túlsúlyért felelős problémákat.

Mennyire természetellenes a beavatkozás?

A zsírba juttatott alacsony frekvenciás áram tulajdonképpen olyan reakciót vált ki a helyi keringés növelésével, amely megkönnyíti a zsír lebomlását és a természetes úton való távozását. Csupán a zsírcsökkenés folyamatát gyorsítja fel a kezelés, de mivel nem okoz nagy mennyiségű zsírvesztést egyszerre, nem jelent különösebb veszélyt az egészségre, valamint az anyagcsere működésére.

Ráadásul ennek eléréséhez több alkalom szükséges, melynek mennyiségét és idejét a módszert alkalmazó kozmetikai szakember, vagy orvos határozza meg az előzetes konzultáció és a kitűzött cél alapján. Mivel főként célzott alakformálásról van szó, senki ne tekintsen úgy az elektrolipolízisre, mint egy mindent tudó varázspálcára.

Bár képes harmonikusabbá tenni a testarányokat és bizonyos szintig javítja a testképet, teljes mértékben nem tudja átszabni az alakot, hiszen nem is arra való.

Nyilván, a jelenlegi járványhelyzetben az egészség megőrzése a legfontosabb, így a halasztható esztétikai beavatkozásokkal érdemes várni, amíg biztonságosabb körülmények között végezhetőek a többalkalmas kezelések.

Nem véletlenül alakultak ki a várólisták, ám ez az időszak több lehetőséget ad arra, hogy alaposabb utánajárással fontolóra lehessen venni, milyen módszerek a legalkalmasabbak bizonyos esztétikai problémákra.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés