Az utóbbi időben alaposan átalakultak a szépségápolási trendek, és rengeteg újdonság jelent meg a palettán. A hosszú rutinok lerövidültek, és egyre nagyobb szerep jut a természetességnek. Ehhez kapcsolódik a clean beauty, vagyis tiszta szépségápolás kifejezés, ami rengeteg dolgot foglal magába.

hirdetés

A szépségápolás megváltozott, ez különösen érződik a koronavírus-járvány után. A fogyasztók sokkal tudatosabbak lettek, nagyobb szerep jut a bőrápolásnak. Szeretnének kevés, de hatékony kencét használni, melyek leegyszerűsítik a napi rutint, ami így rövidebb idő alatt elvégezhető, mégis feszes, üde arcbőrt garantál. A másik irány a természetesség és a fenntarthatóság. Egyre többen választanak növényi alapú kozmetikumokat, nem beszélve az otthon, konyhai összetevőkből összeüthető kencékről.

Ehhez igazodnak a kozmetikai cégek is, mivel a márkák egyre több olyan terméket dobnak a piacra, mely igazodik az új elvárásokhoz. Mára igazán fontossá vált, hogy a szépségápolási termékek ne csak hatékonyak, de természetesek, környezetkímélők is legyenek.

Mi is az a clean beauty?

Nem is olyan rég megszületett a clean beauty, vagyis a tiszta szépségápolás. Az elnevezés magába foglalja a vegán, bio jelzőket, ám sokakban ellenérzést vált ki, hiszen azt az érzetet kelti, hogy a többi kozmetikum mindenféle káros anyaggal szennyezett.

A káros hatóanyagokról van lista, ezek nem kaphatnak helyet a kozmetikumokban. Ám ez még nem jelenti azt, hogy egy termék jó, hiszen előfordulhat, hogy olyan hatóanyagokat tartalmaz, melyek irritálhatják a hámréteget. Egy kozmetikum tisztaságát úgy tudhatod meg, ha átnézed az összetevőket.

A parabéneket, illatanyagokat és az alkoholt jobb elkerülni, de a trikozán és az ásványi olajok is okozhatnak problémákat. Előbbi egy vegyszer, ami megzavarhatja az endokrin rendszert, az utóbbi pedig kőolajszármazék. Egyik sem hasznos a bőr számára.

A clean beautynak vannak bizonyos hívószavai, ezeket gyakran használják az egyes márkák, ám sok jelzést könnyű félreértelmezni, ezért most összegyűjtöttük a legelterjedtebbeket.

Ezeket a jelzéseket, szavakat figyeld

A clean beauty kifejezés egy gyűjtőszó, a márkák arra használják, hogy jelezzék vele, az adott termék csakis természetes összetevőkből készült. Ám sajnos a természetesség és a kémiai összetevők nem minden esetben zárják ki egymást.

Organikus

Ez azt jelenti, hogy az adott termék csakis természetes összetevőket tartalmaz, melyeket megfelelő körülmények között állítottak elő. Ez azt is jelenti, hogy az esetek nagy többségében ezek termesztése vegyszer nélkül történt.

Természetes vagy all natural

Az all natural címke a csak természetes összetevőket tartalmaz. Ám ezzel jobb vigyázni, mivel előfordulhat, hogy a növényi összetevők irritációt váltanak ki. Bizonyos esetekben a szintetikus hozzávalók elősegítik az egységességet és blokkolják az irritatív összetevőket.

Vegyszerektől mentes

Ez a címke bizonyos esetekben megtévesztő lehet, hiszen azt jelenti, hogy nem tartalmaz a bőrre káros anyagokat, ettől függetlenül lehetnek benne nem organikus hatóanyagok. Csupán a káros listán jegyzett dolgok nem szerepelnek az adott kence INCI-listáján.

Vegán

A vegán jelzés egyértelmű, hasonló, mint az ételeknél, vagyis a kozmetikum semmiféle állati eredetű összetevőt nem tartalmaz. Ám fontos, hogy a vegán nem jelenti azt, hogy állatokon nem tesztelt az adott termék, azt a cruelty-free címkével szokták jelezni.

Fenntarthatóság

A márkák a természetes összetevők mellett egyre inkább igyekeznek fenntarthatóvá tenni a termékeket. Ez már a termékek előállításánál megjelenik. A legtöbben igyekeznek olyan forrásokból beszerezni az összetevőket, nyersanyagokat, melyek közel vannak, ezért nem terhelik meg túlzottan a környezetet. Az előállításnál, csomagolásnál úgyszintén prioritást kap ez a szemlélet. Az újrahasznosított műanyagok, papírok, anyagok mellett egyre gyakoribbak a csomagolásmentes termékek, melyek sokkal kevesebb szemetet termelnek.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés